Aandelen kopen [2022] Tips om slim te beginnen

Beleggen op de aandelenmarkt kan een geweldige manier zijn om uw financiële toekomst veilig te stellen, maar het is belangrijk om eerst uw onderzoek te doen. U loopt namelijk het risico dat uw vermogen verminderd. In dit artikel geven we u een aantal tips over hoe u kunt beginnen met het kopen van aandelen.
Aandelen kopen

Aandelen kopen lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar dat hoeft het niet te zijn. Met een beetje onderzoek en planning kunt u al een heel eind op weg zijn om een slimme belegger te worden. In dit artikel geven wij u enkele tips over hoe u kunt beginnen met het kopen van aandelen, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en met vertrouwen kunt beleggen.

De basis van aandelen

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een soort effect dat eigendom in een onderneming vertegenwoordigt. Wanneer u aandelen in een bedrijf koopt, wordt u aandeelhouder en heeft u recht op de activa en de winst van het bedrijf. Beursgenoteerde bedrijven hebben hun aandelen genoteerd op beurzen, zoals de New York Stock Exchange (NYSE) of de Nasdaq, waar ze door beleggers gekocht en verkocht kunnen worden.

Wat zijn de verschillende soorten aandelen?

Er zijn twee hoofdsoorten aandelen: gewone aandelen en preferente aandelen. Gewone aandelen zijn de meest voorkomende soort aandelen en geven de aandeelhouders stemrecht en de mogelijkheid om dividend te ontvangen. Preferente aandelen hebben meestal geen stemrecht, maar bieden wel bepaalde voordelen, zoals een voorkeursbehandeling bij het ontvangen van activa of inkomsten in geval van liquidatie van de onderneming.

Voorbeeld

Veronderstel dat twee ondernemingen, onderneming A en onderneming B, beide in financiële moeilijkheden verkeren en gedwongen zijn hun activa te liquideren. Onderneming A heeft gewone aandelen en onderneming B heeft preferente aandelen. In dit scenario zouden de houders van gewone aandelen in bedrijf A hun deel van de activa ontvangen nadat de schuldeisers en obligatiehouders betaald zijn. De houders van preferente aandelen in bedrijf B zouden hun deel van de activa ontvangen vóór de houders van gewone aandelen, maar nadat de schuldeisers en obligatiehouders betaald zijn.

Waarom aandelen kopen?

Er zijn vele redenen om aandelen te kopen, maar de meest voorkomende reden is een manier om inkomsten te genereren. Wanneer u aandelen van een bedrijf koopt, krijgt u meestal recht op een deel van de winst van het bedrijf. Deze winst kan aan de aandeelhouders worden uitbetaald in de vorm van dividenden. Bovendien kunt u, wanneer u uw aandelen verkoopt, ze misschien voor meer verkopen dan u betaald heeft, zodat u winst maakt. Vergeet niet dat het risico bij beleggen betekent dat uw aandelen ook minder waard kunnen worden.

Een andere reden om in aandelen te beleggen is het groeipotentieel. In tegenstelling tot obligaties, die meestal vaste uitkeringen bieden, kan de waarde van aandelen schommelen. Dit betekent dat als de koers van een bedrijf stijgt, de waarde van uw belegging ook zal stijgen. Dit kan u de mogelijkheid bieden winst te maken wanneer u uw aandelen verkoopt. Een aandeel kan echter ook dalen, waardoor u uw inleg kunt verliezen.

Wat zijn de risico’s van aandelen kopen?

Aandelen kopen is niet zonder risico. De waarde van de aandelen van een bedrijf kan zowel stijgen als dalen, dus u kunt geld verliezen als u uw aandelen verkoopt wanneer de koers lager is dan wat u ervoor betaald heeft. Bovendien zijn dividenden niet gegarandeerd, dus bestaat het risico dat een bedrijf geen dividenden uitkeert of dat het bedrag van de uitgekeerde dividenden wordt verlaagd.

De meest voorkomende risico’s zijn:

 1. Volatiliteit: Aandelenkoersen kunnen volatiel zijn, wat betekent dat ze snel op en neer kunnen gaan. Dit kan het moeilijk maken om de toekomstige richting van de markt te voorspellen.
 2. Marktrisico: De aandelenmarkt is onderhevig aan risicofactoren zoals economische omstandigheden, rentetarieven, en politieke gebeurtenissen. Deze factoren kunnen het rendement van individuele aandelen en van de aandelenmarkt als geheel beïnvloeden.
 3. Bedrijfsrisico: Wanneer u in een bedrijf belegt, neemt u op het risico dat het bedrijf niet succesvol zal zijn. Dit betekent dat de waarde van uw belegging kan dalen als de aandelenkoers van het bedrijf daalt.
Voordelen
 • Dividend
 • Groeipotentieel
 • Stemrecht
Nadelen
 • Volatiliteit
 • Marktrisico
 • Bedrijfsrisico

Hoe werkt beleggen in aandelen?

Als het om het kopen van aandelen gaat, zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden. Ten eerste moet u begrijpen wat aandelen zijn en hoe ze werken. Een aandeel is namelijk een aandeel in de eigendom van een bedrijf. Wanneer u aandelen van een bedrijf koopt, wordt u mede-eigenaar van dat bedrijf. Als aandeelhouder hebt u vaak ook het recht om stemmen over bepaalde beslissingen van het bedrijf en dividenden te ontvangen, dat zijn uitkeringen aan de aandeelhouders uit de winst van het bedrijf.

Vervolgens moet u beslissen wat voor soort aandelen u wilt kopen. Zoals u weet zijn er twee hoofdtypes: gewone aandelen en preferente aandelen. Gewone aandelen zijn het populairst en geven de aandeelhouders stemrecht en de mogelijkheid om dividend uit te keren. Preferente aandelen betaalt regelmatig dividend, maar biedt meestal geen stemrecht.

Wanneer een bedrijf geen winst maakt, loopt u het risico dat u geen dividend ontvangt en het aandeel minder waard wordt.

Vergaar kennis over aandelen kopen

Als u eenmaal weet wat voor soort aandelen u wilt kopen, is het tijd om bedrijven te gaan onderzoeken. U kunt informatie over openbare bedrijven vinden door hun financiële verslagen te lezen, die beschikbaar zijn op hun websites of via de Securities and Exchange Commission (SEC). Financiële verslagen geven u een idee van de winstgevendheid en stabiliteit van een bedrijf.

Bovendien kunt u nieuwsartikelen en analistenrapporten lezen om een idee te krijgen van de koersbewegingen en de toekomstperspectieven van een bedrijf.

Maak eerst een beleggingsplan

Een beleggingsplan is belangrijk bij het kopen van aandelen, omdat u daarmee doelen kunt stellen en kunt bepalen hoeveel geld u bereid bent te investeren. Zonder een beleggingsplan is het gemakkelijk te veel uit te geven of impulsieve beslissingen te nemen die misschien niet in uw beste belang zijn. Een goed doordacht beleggingsplan zal u helpen verstandige keuzes te maken over welke aandelen u moet kopen en wanneer u ze moet verkopen.

Wanneer u een bedrijf gevonden hebt waarin u geïnteresseerd bent, is het tijd om te gaan nadenken over uw beleggingsplan. Hierin beantwoord u vragen zoals hoeveel aandelen u wilt kopen. Dit zal afhangen van uw beleggingsdoelstellingen en de hoeveelheid geld die u hebt om te investeren. Als u kans wilt maken op een hoger rendement, zult u misschien meer aandelen willen kopen, zodat u meer dividenden kunt ontvangen. Dit betekent ook dat u hoger risico loopt. De marktkoers kan dalen en u kunt uw inleg verliezen. Als u aandelen met groeipotentieel zoekt, wilt u misschien minder aandelen kopen van één bedrijf, zodat u het zich kunt veroorloven om aandelen in meerdere bedrijven te kopen en uw portefeuille te diversifiëren.

Zodra u besloten hebt hoeveel aandelen u wilt kopen, is het tijd om uw order te plaatsen. U kunt dit doen via een broker of door te kopen rechtstreeks van het bedrijf. Als u rechtstreeks van het bedrijf koopt, moet u een aanvraag invullen. Zodra uw aanvraag goedgekeurd is, zal het bedrijf u een bevestiging sturen en worden uw aandelen aan u uitgereikt.

Wat zijn de kosten van beleggen in aandelen?

Er zijn een paar kosten verbonden aan het beleggen in aandelen, zoals commissies, kosten, en belastingen.

 • Commissies zijn de kosten die brokers aanrekenen wanneer u aandelen koopt of verkoopt. Zij kunnen variëren afhankelijk van de broker die u gebruikt en het soort order dat u plaatst. Als u bijvoorbeeld een limietorder plaatst, betaalt u misschien een lagere commissie dan wanneer u een marktorder plaatst.
 • Provisies zijn kosten die worden aangerekend door de beurs of de markt waar het aandeel wordt verhandeld. Zij zijn gewoonlijk een percentage van de totale transactiewaarde en dienen ter ondersteuning van de werking van de beurs.
 • Belastingen op vermogenswinst uit aandelen worden door de overheid geheven en hangen af van uw belastingschijf. Vermogenswinsten op korte termijn (winsten op aandelen die voor minder dan een jaar) worden belast tegen uw marginale belastingtarief. Vermogenswinsten op lange termijn (winsten op aandelen die langer dan een jaar worden aangehouden) worden doorgaans tegen een lager tarief belast.

Naast deze kosten moet u ook rekening houden met de opportuniteitskosten van beleggen in aandelen. Dit is het potentiële rendement dat u had kunnen behalen als u uw geld in andere activa had geïnvesteerd, zoals obligaties of vastgoed.

Wanneer u beslist of u in aandelen gaat beleggen, moet u de potentiële kosten en baten zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Aandelen bieden weliswaar de mogelijkheid van hoge rendementen, maar zij brengen ook risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. Door de kosten en risico’s te begrijpen, kunt u met kennis van zaken beslissen of beleggen in aandelen iets voor u is.

Hoe kan ik actief beleggen in aandelen? (Korte termijn)

Als u actief in aandelen wilt beleggen, zijn er een paar dingen die u kunt doen om uw kansen op succes te vergroten.

ACTIEF beleggen in aandelen
Door deze tips te volgen kunt u actief in aandelen beleggen en uw kansen op succes vergroten.
Doe uw onderzoek
Voordat u een aandeel koopt, is het belangrijk dat u uw onderzoek doet en het bedrijf begrijpt. Dit betekent dat u de jaarrekening moet lezen, het bedrijfsmodel moet begrijpen, en het concurrentielandschap moet evalueren.
Creëer een gediversifieerde portefeuille
Wanneer u in aandelen belegt, moet u uw portefeuille altijd diversifiëren om het risico te beperken. Dit betekent dat u in verschillende bedrijven in verschillende bedrijfstakken moet beleggen.
Blijf op de hoogte van nieuws en gebeurt
Het is belangrijk dat u op de hoogte blijft van nieuws en gebeurtenissen die de aandelenkoers kunnen beïnvloeden. Daartoe behoren winstverslagen, beoordelingen van analisten, en veranderingen in de regelgeving.
Heb een exit-strategie
Voordat u een aandeel koopt, moet u een exit-strategie hebben. Dit betekent dat u moet weten wanneer u het aandeel zult verkopen en tegen welke prijs.

Open een rekening bij de beste online broker

Als u klaar bent om aandelen te kopen, is de eerste stap een rekening openen bij een online broker. Wanneer u een broker kiest, moet u rekening houden met factoren zoals de kosten, de minimumrekeningen, en het soort platform.

 • Commissies: De meeste online brokers rekenen commissies op elke transactie. Deze kunnen variëren van € 0 tot € 10 per transactie. U moet ook rekening houden met andere kosten, zoals kosten voor het bijhouden van een rekening en inactiviteits-vergoedingen.
 • Rekeningminima: Sommige brokers eisen dat u over een bepaald bedrag beschikt voordat u een rekening kunt openen. Dit is meestal rond de € 500 – € 1.000.
 • Platform: Het platform is de software die u gebruikt om aandelen te kopen en te verkopen. Het moet gebruikersvriendelijk zijn en functies bieden zoals grafieken en analyse-instrumenten.

Door met deze factoren rekening te houden, kunt u de beste online makelaar voor uw behoeften kiezen.

BUX ZERO

BUX ZERO is de eerste volledig gratis aandelenhandel-app in 🇪🇺 Europa. Met BUX ZERO kunt u in aandelen beleggen zonder commissies (Zero Orders) of rekeningminima.

De app is beschikbaar op iOS en Android, en biedt een gebruiksvriendelijk platform met functies zoals grafieken en analyse-instrumenten.

BUX ZERO is een goede optie voor Europese beleggers die aandelen willen kopen zonder kosten te betalen.

8
Aandelen kopen [2022] Tips om slim te beginnen

BUX Zero – Mobile trading Aandelenbroker

Handelen gaat enkel via de mobiele app bij deze betrouwbare Nederlandse broker.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

DEGIRO

Degiro review

DEGIRO is een 🇳🇱 Nederlandse online broker die goedkope aandelenhandel aanbiedt. DEGIRO rekent € 0,50 tot € 10 aan transactiekosten afhankelijk van de beurs, zonder rekeningminimum.

Het platform is beschikbaar in het Engels, Nederlands, Frans, Duits, Spaans en Zweeds. DEGIRO biedt een gebruiksvriendelijk platform met functies zoals grafieken en analyse-instrumenten.

DEGIRO is een goede optie voor Europese beleggers die aandelen willen kopen tegen lage kosten.

8.5
Aandelen kopen [2022] Tips om slim te beginnen

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

eToro

eToro is een sociaal handels- en investeringsplatform dat commissievrije aandelenhandel aanbiedt. eToro rekent geen commissies op aandelentransacties, maar er is wel een spread van gemiddeld 0,5% op elke transactie.

Het platform is beschikbaar in o.a. Engels, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Russisch. eToro biedt een gebruikersvriendelijk platform met functies zoals grafieken en analyse-instrumenten.

eToro is een goede optie voor beleggers die aandelen willen kopen zonder commissies te betalen.

8.8
Aandelen kopen [2022] Tips om slim te beginnen

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Uw eerste aandelen kopen (Begin klein)

Als u begint, kunt u het beste klein beginnen en aandelen kopen van een bedrijf waarmee u vertrouwd bent.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u aandelen van Apple wilt kopen. Het eerste wat u moet doen is het bedrijf onderzoeken. Dit betekent dat u de jaarrekening moet lezen, het bedrijfsmodel moet begrijpen, en het concurrentielandschap moet evalueren.

Zodra u uw onderzoek gedaan hebt, kunt u een order plaatsen via uw favoriete broker. De meeste brokers zullen vereisen dat u geld op uw rekening stort voordat u een order kunt plaatsen.

De order zal dan worden uitgevoerd tegen de huidige marktprijs. Bijvoorbeeld, als Apple aandelen verhandeld worden tegen € 100 per aandeel, dan zult u € 100 per aandeel in rekening gebracht worden.

Nadat uw order geplaatst is, zult u aandelen in Apple bezitten. U kunt deze aandelen zo lang houden als u wilt of ze op elk moment verkopen.

Gefeliciteerd! U hebt uw eerste aandeel gekocht.

Spreid uw risico in aandelen

Diversificatie van uw risico is belangrijk wanneer u aandelen koopt, omdat u zo uw risico over meerdere bedrijven kunt spreiden. Op die manier kunnen, als de aandelenkoers van één bedrijf daalt, de andere bedrijven waarvan u aandelen bezit een deel van het verlies compenseren. Door uw portefeuille te spreiden kunt u ook deelnemen aan verschillende industrieën en sectoren, wat het totale risico kan helpen verminderen.

Controleer uw aandelen regelmatig

Zodra u uw aandelen gekocht hebt, is het belangrijk ze regelmatig te controleren. Dit betekent dat u de koers van het aandeel in de gaten moet houden en ervoor moet zorgen dat het bedrijf financieel goed presteert.

U moet ook regelmatig uw beleggingsdoelstellingen herzien om er zeker van te zijn dat beleggen in aandelen nog steeds de beste manier om ze te bereiken. Als uw doelstellingen veranderd zijn, moet u misschien sommige van uw aandelen verkopen of nieuwe aandelen kopen.

Met zorgvuldig onderzoek en planning kunt u slimme beslissingen nemen die u zullen helpen uw financiële doelstellingen te bereiken.

Als aandeelhouder heeft u invloed

Wanneer u aandelen in een onderneming koopt, wordt u aandeelhouder. Dit geeft u meestal bepaalde rechten en voorrechten, zoals het recht om te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en het recht om dividenden te ontvangen wanneer het bedrijf winst gemaakt heeft.

U hebt ook de macht om de koers van de onderneming te beïnvloeden door voor of tegen bestuursleden te stemmen en voorstellen te doen die op aandeelhoudersvergaderingen worden gedaan.

Veelgestelde vragen over aandelen kopen

De eerste stap is uw onderzoek doen. U moet de aandelenmarkt begrijpen en de bedrijven waarin u geïnteresseerd bent om te beleggen. Zodra u een goed inzicht hebt in de risico's die eraan verbonden zijn, kunt u aandelen gaan kopen.

De beste tijd om aandelen te kopen is wanneer de markt laag staat en u verwacht dat de aandelenprijs zal stijgen. De markt timen is echter moeilijk, dus moet u ook bereid zijn uw aandelen op lange termijn vast te houden. Houdt er rekening me dat u ook (een deel van) uw inleg kunt verliezen.

Welke aandelen geschikt zijn voor u hangt af van uw doelstellingen en risicotolerantie. U kunt het beste eerst beginnen met onderzoek doen en het opstellen van een beleggingsplan.

De risico's van het kopen van aandelen omvatten de mogelijkheid om geld te verliezen, maar ook de mogelijkheid van fraude. Wanneer u in aandelen belegt, neemt u een risico, maar met goed onderzoek en goede planning kunt u uw risico tot een minimum beperken.

U kunt aandelen kopen met zo weinig als € 50, afhankelijk van het bedrijf waarin u aandelen wilt kopen. Het is echter belangrijk te onthouden dat hoe meer geld u belegt, hoe meer risico u neemt.

Hoe moeilijk het is om aandelen te kopen hangt af van uw kennis van en inzicht in de aandelenmarkt. Als beleggen nieuw voor u is, is het belangrijk dat u uw onderzoek doet en de risico's begrijpt voordat u aandelen koopt. Maar als u eenmaal meer ervaring heeft in de aandelenmarkt, kan het kopen van aandelen betrekkelijk eenvoudig zijn.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo