Preferente aandelen: wat zijn het?

Preferente aandelen zijn een soort belegging, net als gewone aandelen. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen die hen onderscheiden. In dit artikel bekijken we wat preferente aandelen zijn, en waarom u er in zou willen beleggen.
Preferente aandelen

Wat is het verschil tussen preferente aandelen en gewone aandelen? Veel beginnende beleggers weten niet wat het verschil is. Het woord wordt gebruikt door bekende investeerders, waaronder Warren Buffett. Meerdere miljoenen aankopen door Buffett werden grotendeels gedaan middels preferente aandelen. Hoe verschillen deze in waarde van normale en op voorkeur gebaseerde investeringen? Leer hoe u het beste in beide kunt investeren! Op deze pagina vindt u enkele fascinerende feiten over preferente aandelen en gewone aandelen.

Wat zijn preferente aandelen?

Preferente aandelen zijn een soort aandelen die voorrang hebben op gewone aandelen wat dividenden en activa betreft in geval van liquidatie. Met andere woorden, preferente aandeelhouders hebben voorrang op gewone aandeelhouders als het erop aankomt betaald te worden

Waarom worden ze “preferente” aandelen genoemd?

Het bevoorrechte deel komt van het feit dat deze aandelen hun houders een voorrecht geven boven gewone aandeelhouders, wanneer het erop aankomt betaald te worden. Als een onderneming failliet gaat, bijvoorbeeld, zullen de preferente aandeelhouders eerder betaald worden dan de gewone aandeelhouders.

8.5
Preferente aandelen: wat zijn het?

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Waarvoor worden preferente aandelen gebruikt?

Preferente aandelen worden gewoonlijk door bedrijven gebruikt om kapitaal aan te trekken. Door preferente aandelen uit te geven, kan een bedrijf geld bijeenbrengen zonder schulden te hoeven aangaan.

Een voorbeeld van waarom iemand preferente aandelen zou kunnen kiezen, is omdat hij een hoger dividend wil dan wat gewone aandelen bieden. Bovendien kan de voorkeur die aan houders van preferente aandelen wordt gegeven in geval van liquidatie aantrekkelijk zijn voor sommige beleggers.

Wat zijn de voordelen van beleggen in preferente aandelen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het beleggen in preferente aandelen.

  • Dividenden: Preferente aandeelhouders ontvangen gewoonlijk hogere dividenden dan gewone aandeelhouders. Dat komt omdat de preferente dividend vast staat, terwijl het gewone dividend schommelt.
  • Liquidatievoorkeur: In geval van liquidatie hebben preferente aandeelhouders een voorkeur boven gewone aandeelhouders als het gaat om het ontvangen van activa.
  • Converteerbaarheid: Sommige soorten preferente aandelen zijn converteerbaar, wat betekent dat zij in gewone aandelen kunnen worden omgezet. Dit geeft beleggers de kans om te profiteren van een koersstijging van het onderliggende aandeel. Het risico bestaat ook dat de koers daalt en uw vermogen vermindert.

Wat zijn de risico’s van beleggen in preferente aandelen?

Hoewel beleggen in preferente aandelen enkele voordelen heeft, zijn er ook enkele risico’s waarmee u rekening moet houden.

  • Call-risico: Een van de risico’s van beleggen in preferente aandelen is het call-risico. Dit doet zich voor wanneer een onderneming haar eigen aandelen opvraagt, of terugkoopt. Als dit gebeurt, zal uw belegging minder waard zijn dan wat u ervoor betaald hebt.
  • Renterisico: Preferente aandelen zijn ook onderhevig aan renterisico. Dat komt omdat hun waarde vaak gekoppeld is aan veranderingen in de rente. Als de rente stijgt, zal de waarde van uw belegging dalen.
  • Dividendrisico: Een ander risico om rekening mee te houden is het dividendrisico. Dit is het risico dat het bedrijf het preferente dividend niet zal betalen, of dat het de hoogte van het dividend zal verlagen.

Hebben preferente aandelen stemrecht?

Preferente aandelen hebben meestal geen stemrecht. Dit betekent dat preferente aandeelhouders niet kunnen stemmen over bedrijfsaangelegenheden, zoals de verkiezing van bestuurders.

Sommige preferente aandelen hebben echter een zogenaamd “cumulatief stemrecht”. Dit betekent dat als het preferent dividend gedurende een bepaalde periode niet wordt uitbetaald, preferente aandeelhouders kunnen stemmen om bestuurders te kiezen.

Sommige preferente aandelen hebben ook “superstemrecht”. Dit betekent dat preferente aandeelhouders meer stemmen hebben dan gewone aandeelhouders. Een preferente aandeelhouder kan bijvoorbeeld 10 stemmen hebben voor elke 1 stem van een gewone aandeelhouder.

Hoe beleggen in gewone of preferente aandelen

Preferente aandelen kunnen op dezelfde manier worden gekocht en verkocht als gewone aandelen. Als u wilt beleggen in preferente aandelen, kunt u dit doen via online brokers zoals DEGIRO en eToro. DEGIRO biedt concurrerende commissies op transacties, terwijl eToro een gebruiksvriendelijk en sociaal platform heeft dat het gemakkelijk maakt om effecten te kopen en verkopen. Welke broker u ook kiest, zorg ervoor dat u de kosten vergelijkt.

8.5
Preferente aandelen: wat zijn het?

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

8.8
Preferente aandelen: wat zijn het?

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Timon

Timon

Als schrijver met jarenlange passie en ervaring in trading, deel ik graag mijn kennis met de lezers. Mijn doel is dat deze website u algemene informatie biedt over handel, financiële markten, nieuws en andere financiële diensten/producten.

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo