Beleggen voor beginners [2022] Tips voor het starten met beleggen

Hoe werkt beleggen voor beginners eigenlijk? Men zegt dat het ingewikkeld is en dat er risico's aan verbonden zijn. In alle eerlijkheid: je kunt inderdaad je inleg verliezen. Hieronder leggen we uit hoe beleggen voor beginners werkt. Misschien is beleggen minder spannend dan je denkt.
Beleggen voor beginners

Je hebt waarschijnlijk al eerder over beleggen gehoord. Bijvoorbeeld als iemand zegt dat hij belegd heeft in aandelen of een beleggingsfonds. Maar wat betekent dat eigenlijk? We gebruiken de volgende definitie: beleggen is geld investeren in de hoop dat het meer waard wordt.

Als je je geld op een spaarrekening bij de bank zet, doe je ook een investering. De bank gebruikt je geld en leent het uit aan andere mensen of gebruikt het voor investeringen in bijvoorbeeld, aandelen. De bank betaalt je rente over het geld op je spaarrekening als dank dat je de bank je geld laat gebruiken.

Het belangrijkste bij beleggen is dat je weet waar je aan begint. Daarom hebben we een pagina samengesteld met tips voor beleggen voor beginners. Met dit advies kun je hopelijk met vertrouwen je eerste investering doen!

Wat is beleggen en hoe werkt het?

De basis uitgelegd

Het belangrijkste om over beleggen te weten is dat er risico’s aan verbonden zijn. Je kunt je inleg verliezen. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je aan begint voor je gaat beleggen.

Als je belegt, stop je je geld ergens in, in de hoop dat het zal groeien. Je kunt bijvoorbeeld aandelen in een bedrijf kopen of in een beleggingsfonds beleggen. Doet het bedrijf of het fonds het goed, dan stijgt je investering in waarde. Doet het bedrijf het niet goed, dan daalt de waarde van je belegging.

De koers van aandelen en andere beleggingen kunnen op en neer gaan door vraag en aanbod. Bijvoorbeeld, als veel mensen een aandeel willen kopen, gaat de prijs omhoog. Als minder mensen een aandeel willen kopen, daalt de prijs.

Het is belangrijk dat je je beleggingen in de gaten houdt, zodat je weet hoe ze het doen. Zo kun je ze zo nodig verkopen om geen geld te verliezen.

Wat zijn de voordelen van beleggen?

Een van de voordelen van beleggen is dat het veelzijdig is, zelfs wanneer de aandelenmarkt daalt. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen in een bedrijf waarvan je verwacht dat het het in de toekomst goed zal doen of juist verkopen wanneer je verwacht dat de aandelen zullen gaan dalen.

Beleggen geeft je ook de mogelijkheid om je portefeuille te diversifiëren. Dit betekent dat je kunt beleggen in verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Op deze manier, als één belegging daalt, heb je nog andere die het goed kunnen doen.

Beleggen kan extra inkomen genereren. Als je bijvoorbeeld in aandelen belegt, kun je geld verdienen als de aandelen in waarde stijgen. Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan beleggen. Zoals eerder gezegd, kun je je inleg verliezen. Wees dus voorzichtig en doe voldoende onderzoek voordat je begint met beleggen.

Aanmelden bij Plus500
Plus500 – Gratis Demo Account

Plus500 CFD echte handel is alleen geschikt voor ervaren beleggers. Met een gratis demo-account maakt Plus500 het u gemakkelijk om te beginnen met handelen.

86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Zoals we al eerder zeiden, zijn er risico’s aan beleggen verbonden. Het belangrijkste risico is dat je je inleg kunt verliezen.

Verder kan de waarde van aandelen en andere beleggingen stijgen of dalen als gevolg van vraag en aanbod. Dit betekent dat je misschien niet het volledige bedrag dat je geïnvesteerd hebt terug kan krijgen.

Een ander risico is dat het bedrijf of fonds waarin je belegt het niet goed doet. Daardoor kan de waarde van je belegging dalen.

Het is belangrijk dat je je van deze risico’s bewust bent voor je begint te beleggen. Op die manier kun je met kennis van zaken beslissen of beleggen geschikt voor je is.

Voordelen
  • Hoger rendement
  • Starten met klein bedrag
  • Rendement-op-rendement
  • Vermogen altijd beschikbaar
  • Bepaal zelf je risico
  • Lage kosten
Nadelen
  • Laag rendement
  • Kost tijd en aandacht
  • Risico om je inleg te verliezen

Wat zijn de verschillende soorten beleggingen?

Er zijn veel verschillende soorten beleggingen. Ze hebben allemaal verschillende risico’s en mogelijke opbrengsten. Enkele van de meest voorkomende soorten beleggingen zijn:

  • Aandelen: Dit is wanneer je aandelen in een bedrijf koopt. De waarde van je belegging kan stijgen of dalen, afhankelijk van hoe goed het bedrijf het doet.
  • Obligaties: Dit is wanneer je geld leent aan een overheid of bedrijf. Het risico is gering, maar het rendement ook.
  • Opties: Dit is een contract dat je het recht geeft, maar niet de verplichting, om een actief tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen.
  • Beleggingsfondsen: Hierbij breng je je geld samen met andere beleggers en beleg je in een verscheidenheid van activa. Het risico en het rendement hangen af van de activa waarin het fonds belegt.
  • Futures (long en short): In deze contracten spreek je af om op een toekomstige datum een actief tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen. Het risico hangt af van het activum en het verschil tussen de overeengekomen prijs en de werkelijke prijs.
  • Turbo’s (long en short): Dit zijn zoals opties, maar met een beperkte looptijd. Het risico en het rendement hangen af van het onderliggende goed en hoe lang de turbo duurt.
  • Vastgoed: Hier investeer je in onroerend goed. De risico’s en rendementen hangen af van de vastgoedmarkt en het individuele vastgoed.
  • Spaarrekeningen: Hierin zet je je geld op een bankrekening en verdient er rente op. Het risico is gering, maar het rendement ook.

Dit zijn maar enkele van de vele verschillende soorten van investeringen. Het is belangrijk dat je je onderzoek doet voor je in iets investeert.

Wat zijn enkele dingen die je moet overwegen voor je gaat beleggen?

Voordat je begint met beleggen zijn er een paar dingen die je in overweging moet nemen.

  • Hoeveel geld heb je om te investeren? Je hebt niet veel geld nodig om te beginnen met beleggen. Veel brokers bieden je de mogelijkheid om te investeren vanaf zo weinig als € 50.
  • Wat zijn je doelen? Wil je proberen winst te behalen of streef je naar waardevermeerdering op lange termijn? Je beleggingsstrategie moet goed aansluiten op je doelen.
  • Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Aan beleggen is altijd een risico verbonden. Maar sommige beleggingen zijn risicovoller dan andere. Aandelen zijn bijvoorbeeld over het algemeen riskanter dan obligaties.
  • Waarin wil je beleggen? Er zijn veel verschillende soorten beleggingen. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, opties, beleggingsfondsen, onroerend goed, en meer.
  • Hoeveel tijd heb je om te investeren? Sommige beleggingen doen er langer over om te groeien dan andere. Als je bijvoorbeeld belegt voor je pensioen, heb je een langere tijdshorizon dan als je belegt voor de opleiding van een kind.

Dit zijn maar een paar dingen die je moet overwegen voordat je gaat beleggen. Er zijn veel verschillende soorten beleggingen. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, opties, beleggingsfondsen, onroerend goed, en meer. Elke soort belegging heeft zijn eigen risico’s en beloningen. Je kunt je inleg verliezen.

Hoe kan ik beginnen met beleggen?

Er zijn veel manieren om te beginnen met beleggen. De meest belangrijk is dat je je eigen onderzoek doet en een weloverwogen beslissing neemt over wat goed voor je is. Als je zelf wilt beginnen met beleggen, zijn er een paar dingen die je moet doen.

Beginnen met beleggen
Kies een beleggingsplatform
Dit is de plaats waar je beleggingen zult kopen en verkopen. Er zijn veel verschillende platforms om uit te kiezen. Bij sommige platforms kun je al vanaf € 50 beleggen.
Bepaal waarin je wilt beleggen
Er zijn veel verschillende soorten beleggingen. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, opties, beleggingsfondsen, onroerend goed, en meer.
Open een rekening bij het investeringsplatform
Dit is de plaats waar je geld zal worden bewaard.
Stort geld op de rekening
Dit is het geld dat je zult gebruiken om beleggingen te kopen.
Kies een investering
Als je de investering gekozen hebt, moet je er enkele gegevens over invullen. Dit omvat de hoeveelheid geld die je wilt investeren, de prijs die je wilt betalen, en de datum waarop je het wilt kopen.

Nadat je je aankoop gedaan hebt, wordt je investering in je account bewaard. Je kunt het zo lang vasthouden als je wilt of het op elk moment verkopen. Beleggen is een geweldige manier om je geld te laten groeien, maar het risico bestaat dat je vermogen minder waard wordt. Vergeet niet om gedisciplineerd te blijven, je portefeuille te diversifiëren, en te investeren in dingen die je begrijpt.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan tot gevolg hebben dat koersverliezen resteren.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Een veelgestelde vraag is: “Moet ik zelf beleggen of iemand anders voor mij laten beleggen?” Er zijn voor- en nadelen aan beide opties.

Als je zelf belegt, heb je meer controle over je investering. Je kunt precies kiezen waarin je wilt investeren en wanneer je het wilt verkopen. Maar zelf beleggen gaat ook gepaard met meer risico. Als je niet weet wat je doet, kun je geld verliezen.

Als je iemand anders voor je laat beleggen, neemt die de beleggingsbeslissingen voor je. Dit betekent dat je je er minder zorgen over hoeft te maken. Maar het betekent ook dat je minder controle hebt over je investering. En je betaalt waarschijnlijk kosten voor deze dienst.

Dus, wat is de beste optie voor jou? Dat hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Als je het prettig vindt om je eigen investeringsbeslissingen te nemen, dan is zelf beleggen misschien de beste optie voor jou. Maar als je wilt dat iemand anders het afhandelt, dan kan iemand anders voor jou laten beleggen de beste optie zijn.

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Hoe eerder je begint te beleggen, hoe beter. Hoe langer je kan beleggen, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien. Maar het is nooit te laat om te beginnen. Ook als je al gepensioneerd bent, zijn er nog mogelijkheden. Vergeet niet dat het risico bij beleggen ook betekent dat je vermogen minder waard kan worden. Het belangrijkste is dat je van tevoren goed checkt wat bij jou past en een bewuste keuze maakt.

Wanneer je ervoor kiest om volledig en direct in te stappen, kun je het hoogste rendement verwachten, maar houdt altijd in gedachten dat de koers ook kan dalen waardoor je vermogen minder waard wordt. Investeer alleen geld dat je je kunt veroorloven te verliezen, en bij voorkeur minimaal 10-15 jaar. Door vroeg te investeren geef je je geld meer tijd om te groeien. Toch is het belangrijk dat je een weloverwogen beslissing neemt over wat voor jou en je omstandigheden geschikt is.

Het is belangrijk dat je van de risico’s bewust bent voor je begint te beleggen.

Hoe beleggen met weinig geld?

De beste manier om met weinig geld te beleggen is een broker te kiezen met lage vergoedingen. Op die manier betaal je minder kosten als je vele jaren van een broker gebruik gaat maken.

Kosten zijn belangrijk, maar ze mogen niet de enige overweging zijn bij het kiezen van een broker. Je moet ook de kwaliteit van de dienstverlening in overweging nemen, en of de broker gemakkelijk te gebruiken is.

Wat is de beste manier om over beleggen te leren?

Er zijn veel manieren om over beleggen te leren. Je kunt boeken over beleggen lezen, lessen volgen, oefenen op een demo-account of seminars bijwonen. Je kunt ook online veel informatie vinden. Je kunt ook gratis artikelen en tips vinden op de website van Hulpmetbeleggen.nl.

Wat zijn enkele veelgemaakte fouten die beginners maken?

Een veelgemaakte fout die beginners maken is investeren in iets dat ze niet begrijpen. Een andere is hun portefeuille niet diversifiëren. Diversificatie betekent investeren in verschillende soorten activa, zoals aandelen, obligaties, en onroerend goed. Dit helpt om je investering te beschermen tegen verliezen als een bepaalde activaklasse in waarde daalt.

Een laatste belangrijke fout die beginnende beleggers maken is niet gedisciplineerd te blijven met hun beleggingsplan. Dit betekent vasthouden aan hun beleggingsdoelen, ook als de markten dalen. Het kan moeilijk zijn dit te doen, maar het is belangrijk te onthouden dat lange termijn beleggen gaat over koers houden, niet over timing van de markt.

Als je een beginnende belegger bent, dan zullen deze tips je op weg helpen. Vergeet dus niet om gedisciplineerd te blijven, je portefeuille te diversifiëren, en te investeren in dingen die je begrijpt. Als je dat doet maak je meer kans je financiële doelen te bereiken.

Wat is het rendement-op-rendement effect?

Het rendement-op-rendement effect, ook wel compound effect genoemd, is een belangrijk begrip om te begrijpen bij beleggen. Het betekent dat je niet alleen het rendement op je investering krijgt, maar ook op de opbrengsten die je investering heeft opgeleverd. Houdt er rekening mee dat er geen garanties zijn en je ook je inleg kunt verliezen.

Voorbeeld:
Stel dat je bijvoorbeeld € 1.000 investeert in een aandeel dat in de loop van een jaar 10% in waarde stijgt. Dat betekent dat jouw belegging nu € 1.100 waard is. Maar het volgende jaar stijgt het aandeel opnieuw met 10%. Nu is je investering €1.210 waard. Dus je hebt niet alleen de oorspronkelijke € 1.000, maar ook de 10% opbrengst van het eerste jaar, die € 100 bedraagt. Dit is het rendement-op-rendementseffect.

Dit is eenvoudig en simplistisch voorbeeld van het compound effect. Als je voor meer geld koopt, dan maak je een grotere winst of groter verlies.

Dit is waarom het belangrijk is zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Hoe langer je wacht, hoe meer geld je moet investeren om hetzelfde rendement te krijgen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de koers daalt, in dat geval raak je je geld kwijt.

Beleggingsrekeningen vergelijken

Nu u de grondbeginselen van beleggen kent, is het tijd om beleggingsrekeningen te vergelijken. Bij het kiezen van een beleggingsrekening, zijn er een paar dingen te overwegen:

  • Kosten: Zoek naar een rekening met lage kosten. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent de rekening voor vele jaren aan te houden.
  • Minimum storting: Sommige beleggingsrekeningen hebben een minimum stortingsvereiste. Zorg ervoor dat u aan deze vereiste kunt voldoen voordat u de rekening opent.
  • Selectie van activa: Op sommige beleggingsrekeningen kunt u alleen in bepaalde activa beleggen, zoals aandelen of beleggingsfondsen. Andere rekeningen geven u meer flexibiliteit en bieden u de mogelijkheid om in een breder scala aan activa te beleggen, zoals ETF’s, obligaties en onroerend goed.
  • Gebruiksgemak: U moet zonder gedoe geld op uw rekening kunnen storten en transacties kunnen plaatsen. De rekening moet ook mobiel toegankelijk zijn, zodat u uw saldo kunt controleren en onderweg transacties kunt doen.

Beleggen in obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen die zijn uitgegeven door ondernemingen of overheden. Als u een obligatie koopt, leent u geld aan de emittent. De emittent gaat ermee akkoord u rente en hoofdsom (het bedrag dat u oorspronkelijk hebt geleend) te betalen op een bepaalde datum in de toekomst.

Waarom in obligaties beleggen?

Obligaties bieden beleggers een aantal voordelen. Ten eerste zijn obligaties meestal minder riskant dan aandelen. Dit betekent dat de kans kleiner is dat uw belegging minder waard wordt als de markten dalen. Ten tweede leveren obligaties inkomsten op in de vorm van rentebetalingen. Dit kan nuttig zijn als u met pensioen bent of op zoek bent naar een bron van aanvullend inkomen. Ten slotte kunnen obligaties als stabiliserende kracht in uw portefeuille fungeren. Dit komt omdat hun koersen meestal niet zo op en neer gaan als aandelen.

Wat zijn de risico’s van beleggen in obligaties?

Er zijn een paar risico’s waarmee u rekening moet houden voordat u in obligaties belegt. Ten eerste is er het renterisico. Dit is het risico dat de rente stijgt en de obligatiekoersen dalen. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent de obligatie aan te houden tot de vervaldatum. Ten tweede is er het kredietrisico. Dit is het risico dat de emittent niet in staat zal zijn om rente of aflossing te betalen wanneer deze verschuldigd zijn. Dit is een groter probleem bij bedrijfsobligaties dan bij staatsobligaties. Ten slotte is er het inflatierisico. Dit is het risico dat de koopkracht van uw belegging door inflatie wordt uitgehold. Obligaties met inflatiebescherming kunnen dit risico helpen beperken.

Beleggen in indexfondsen of ETF’s

Indexfondsen en ETF’s zijn een soort beleggingsfondsen. Ze volgen allebei een mandje van effecten, zoals aandelen of obligaties. Het verschil is dat indexfondsen passief worden beheerd, terwijl ETF’s actief worden beheerd.

Waarom in indexfondsen of ETF’s beleggen?

Er zijn een aantal voordelen aan beleggen in indexfondsen of ETF’s. Ten eerste bieden ze diversificatie. Dit betekent dat u in veel verschillende activa kunt beleggen zonder ze allemaal afzonderlijk te hoeven kopen. Ten tweede hebben ze vaak lage kosten. Dit komt omdat ze passief worden beheerd. Ten slotte bieden ze gemakkelijke toegang tot een breed scala van markten.

Wat zijn de risico’s van beleggen in indexfondsen of ETF’s?

Er zijn een paar risico’s die u moet overwegen voordat u in indexfondsen of ETF’s belegt. Ten eerste is er het marktrisico. Dit is het risico dat de markten zullen dalen en dat uw belegging minder waard wordt. Ten tweede is er het tracking error-risico. Dit is het risico dat het fonds de index niet perfect zal volgen. Ten slotte is er het liquiditeitsrisico. Dit is het risico dat u uw aandelen in het fonds niet kunt verkopen wanneer u dat wilt.

Automatisch laten inleggen en herbalanceren

Een manier om ervoor te zorgen dat u regelmatig belegt, is het instellen van een automatische storting op uw beleggingsrekening. U kunt de storting zo instellen dat deze een keer per week, een keer per maand, of met een ander interval plaatsvindt dat voor u werkt. Een andere manier om op koers te blijven met uw beleggingsdoelen is om uw portefeuille regelmatig opnieuw in evenwicht te brengen. Dit betekent dat u activa koopt en verkoopt, zodat uw portefeuille de juiste mix van risico en rendement heeft.

De beste manier om met beleggen te beginnen, hangt af van uw individuele omstandigheden. Als u net begint met beleggen, kunt u het beste een beleggingsrekening openen bij een robo-adviseur. Dit geeft u toegang tot een breed scala aan beleggingen met lage kosten. Als u meer ervaring heeft, kunt u misschien beter een rekening openen met een traditionele broker. Dit geeft u meer controle over uw beleggingskeuzes, maar het brengt ook hogere kosten met zich mee.

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij de belangen van mens, dier en natuur een essentieel onderdeel vormen van de keuze van aandelen, obligaties en andere financiële producten. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat wordt gekozen voor bedrijven met een goede milieuprestatie of die hun werknemers goed behandelen.

Het doel van duurzaam beleggen is om zowel financieel rendement als een positieve sociale of milieu-impact te genereren. Houdt er alleen wel rekening mee dat de koers ook omlaag kan gaan waardoor u uw inleg kunt verliezen.

Er zijn een aantal verschillende benaderingen van duurzaam beleggen. Een daarvan is negatieve screening, waarbij bedrijven die volgens u niet duurzaam zijn, uit uw portefeuille worden geweerd. Een andere benadering is impact investing, waarbij wordt belegd in bedrijven waarvan u denkt dat ze een positieve sociale of milieu-impact hebben.

Duurzaam beleggen wordt vaak gezien als een manier om uw persoonlijke waarden op één lijn te brengen met uw beleggingsbeslissingen. Het kan ook een manier zijn om risico’s te beperken en een duurzamere wereld te creëren.

De beste beleggingen voor beginners hebben een laag risicometer en vereisen een lage minimuminvestering.

Niet noodzakelijk. De goedkoopste broker biedt misschien niet de beste producten of diensten. Het is belangrijk om brokers te vergelijken om de beste te vinden voor uw behoeften.

De beste manier om over beleggen te leren is door boeken te lezen, cursussen te volgen en met ervaren beleggers te spreken. U kunt ook veel informatie vinden op Hulpmetbeleggen.nl.

Een robo-adviseur is een geautomatiseerde beleggingsdienst. Een traditionele broker is een mens die namens u beleggingen koopt en verkoopt. Robo-adviseurs zijn vaak goedkoper dan traditionele brokers, maar ze bieden minder persoonlijke service.

Timon

Timon

Als schrijver met jarenlange passie en ervaring in trading, deel ik graag mijn kennis met de lezers. Mijn doel is dat deze website u algemene informatie biedt over handel, financiële markten, nieuws en andere financiële diensten/producten.

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo