Crypto beleggen voor beginners [2022] Alles over beleggen in cryptomunten

We behandelen alles wat je moet weten over crypto beleggen voor beginners. We beantwoorden vragen als wat cryptocurrency is, hoe je erin kunt beleggen en wat de risico's zijn.
Crypto beleggen voor beginners

Als u dit leest, is de kans groot dat u op zijn minst enigszins geïnteresseerd bent in beleggen in cryptocurrency. Crypto beleggen is tegenwoordig een hot topic, en niet voor niets. Crypto biedt een hoog rendementspotentieel, en de markt is nog betrekkelijk nieuw en volatiel. Er zitten echter ook risico’s aan verbonden en u riskeert uw inleg te verliezen.

In dit artikel behandelen we alles wat u moet weten over crypto beleggen voor beginners. Wij zullen bespreken wat cryptocurrency is, hoe u erin kunt beleggen, en wat de risico’s ervan zijn. Aan het eind van dit bericht zou u goed moeten begrijpen of beleggen in crypto al dan niet iets voor u is. Dus, laten we beginnen!

De basis uitgelegd

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitale of virtuele munteenheid die cryptografie gebruikt voor beveiliging. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onder controle van de regering of een financiële instelling staan.

Bitcoin, de eerste en bekendste cryptocurrency, werd in 2009 gecreëerd door een anoniem persoon of groep mensen onder de naam Satoshi Nakamoto. Andere populaire cryptocurrencies zijn Ethereum, Litecoin, en Monero. Cryptovaluta worden vaak verhandeld op gedecentraliseerde beurzen, en kunnen ook gebruikt worden om goederen en diensten te kopen.

Hoe kan ik in cryptocurrency beleggen?

Er zijn een paar verschillende manieren om in cryptocurrency te beleggen. De meest gebruikelijke manier is om cryptomunten op een crypto exchange te kopen. Een crypto exchange is een online platform waar u cryptocurrencies kunt kopen, verkopen, of verhandelen. Een bekende Nederlandse crypto broker is Bitvavo.

8.4
Crypto beleggen voor beginners [2022] Alles over beleggen in cryptomunten

Bitvavo Crypto Exchange Crypto exchange

Bitvavo is de grootste Nederlandse crypto broker.
Let op: U kunt alleen in crypto handelen.
€1.000 commissievrij bezoeken Bitvavo review

Beleggen in digitale instrumenten gaat gepaard met een hoog risico. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Een andere manier om in crypto te beleggen is door middel van mining. Crypto mining is het proces waarbij transacties op een blockchain geverifieerd worden en beloningen in de vorm van cryptomunten verdiend worden.

Als u nieuw bent in het beleggen in cryptocurrency, zijn er een paar dingen die u moet weten voor u begint. Hier is een stappenplan voor hoe u moet beginnen:

 1. Leer de grondbeginselen van cryptocurrency.
 2. Kies de juiste crypto exchange (bijv. Bitvavo).
 3. Koop cryptomunten op de beurs.
 4. Bewaar uw munten veilig.
 5. Houd toezicht op uw beleggingen en verkoop wanneer het nodig is.
Crypto beleggen kan een geweldige manier zijn om van nieuwe technologieën te profiteren, maar het is belangrijk om uw onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen voordat u eraan begint. U kunt namelijk uw inleg verliezen. Met zorgvuldige planning en discipline, kunt u op weg zijn om een succesvolle cryptobelegger te worden!

Waarom beleggen in cryptomunten?

Er zijn een paar belangrijke redenen waarom u in cryptocurrencies zou willen gaan beleggen.

 • Zoals we al eerder zeiden, de potentiële rendementen zijn hoog. Ook al is de markt nog betrekkelijk nieuw en volatiel, toch hebben beleggers al rendement gezien door in crypto te beleggen. Het risico bestaat echter óók dat uw vermogen verminderd in waarde. Er zijn veel crypto beleggers die hun inleg verloren hebben.
 • Cryptovaluta biedt een mate van veiligheid en anonimiteit die traditionele beleggingen niet bieden. Wanneer u in crypto belegt, is uw identiteit niet aan uw munten verbonden. Dat kan nuttig zijn als u zich zorgen maakt over diefstal of hacking.
 • Cryptovaluta zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onderworpen zijn aan overheidsregulering of -controle. Dit kan als iets goeds of als iets slechts gezien worden, afhankelijk van uw persoonlijke opvattingen. Het geeft echter wel een zekere mate van vrijheid die andere beleggingen niet hebben.
 • Cryptovaluta wordt steeds populairder, en het gebruik ervan breidt zich uit naar steeds meer industrieën. Deze toenemende adoptie kan leiden tot hogere prijzen voor cryptomunten in de toekomst.

Dit zijn maar een paar van de redenen waarom u zou kunnen overwegen om in cryptocurrencies te beleggen. Natuurlijk zijn er ook risico’s aan verbonden, die we hierna zullen bespreken.

8.4
Crypto beleggen voor beginners [2022] Alles over beleggen in cryptomunten

Bitvavo Crypto Exchange CRYPTO EXCHANGE

De grootste Nederlandse crypto broker.
Let op: U kunt alleen in crypto handelen.
€1.000 commissievrij Bezoeken Bitvavo review

Beleggen in digitale instrumenten gaat gepaard met een hoog risico. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat zijn de risico’s van beleggen in cryptocurrency?

Crypto beleggen kan een geweldige manier zijn om uw portefeuille te diversifiëren, maar het kan ook riskant zijn. Voordat u in cryptocurrency investeert, is het belangrijk om uw onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen. De prijzen van crypto’s zijn volatiel, en beleggen in cryptomunten kan tot geldverlies leiden. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden als u in cryptocurrency investeert:

 • De prijzen van cryptocurrency’s zijn volatiel. Ze kunnen snel stijgen of dalen, en dat kan leiden tot geldverlies.
 • Cryptomunten worden niet gereguleerd door regeringen. Dat betekent dat er geen standaard is voor de prijsbepaling of voor de garantie dat u uw geld terugkrijgt als u geïnvesteerd hebt in een munt die blijkt waardeloos blijkt te zijn.
 • Cryptocurrencies worden niet gedekt door activa zoals goud of zilver. Dat betekent dat er niets is om de waarde van de munt te ondersteunen als de mensen er hun vertrouwen in verliezen.
 • Cryptocurrencies worden nog niet algemeen aanvaard. Dat betekent dat het moeilijk kan zijn om plaatsen te vinden waar u uw munten kunt uitgeven.
Ondanks de risico’s kan investeren in cryptocurrency interessant zijn. Maar het is belangrijk om uw onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen voordat u eraan begint. U kunt namelijk ook uw investering verliezen.

Hoe werkt cryptocurrency?

Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele tokens die gebruik maken van cryptografie om hun transacties te beveiligen en om de aanmaak van nieuwe eenheden te controleren. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onderworpen zijn aan overheidsregulering of -controle.

Cryptocurrencies worden gecreëerd door middel van een proces dat mining heet. Mijnwerkers (miners) lossen ingewikkelde wiskundige problemen op om transacties te verifiëren en nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain. In ruil voor hun werk worden miners beloond met cryptomunten.

Een blockchain is een openbaar grootboek van alle transacties in cryptocurrency. Hij groeit voortdurend doordat er “voltooide” blokken aan worden toegevoegd met een nieuwe reeks opnames. Elk blok bevat een cryptografische hash van het vorige blok, een tijdstempel, en transactiegegevens. Bitcoin-knooppunten bijvoorbeeld, gebruiken de blokketen om legitieme Bitcoin-transacties te onderscheiden van pogingen om munten die al elders uitgegeven zijn, opnieuw uit te geven.

Crypto mining vereist veel rekenkracht en energie, en het kan duur zijn. Daarom sluiten veel mijnwerkers zich aan bij cryptopools, waar ze hun middelen delen en de beloningen verdelen.

In welke cryptomunten moet ik investeren?

Als u eenmaal besloten hebt om in cryptocurrency te investeren, is de volgende stap kiezen in welke valuta u wilt investeren. Er zijn veel verschillende crypto-valuta’s beschikbaar, en er worden voortdurend nieuwe gecreëerd. Dus, hoe kiest u in welke u moet investeren?

Hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden als u een cryptocurrency kiest:

 • Het team: Kijk naar het team achter het project. Hebben ze ervaring met cryptocurrency of blockchain technologie? Hebben ze een goede reputatie?
 • De technologie: Is het project gebaseerd op solide blockchaintechnologie? Heeft het een goede use case? Is het schaalbaar?
 • De gemeenschap: Is er een sterke gemeenschap die het project steunt? Zijn er actieve ontwikkelaars die aan het project werken?
 • De prijs: Natuurlijk moet u ook overweeg de prijs van de valuta. Is hij momenteel ondergewaardeerd of overgewaardeerd?

Dit zijn maar een paar van de dingen die u moet overwegen wanneer u een cryptocurrency kiest om in te beleggen. Het is belangrijk dat u uw eigen onderzoek doet en niet meer investeert dan u zich kunt veroorloven te verliezen.

De beste tijd om cryptocurrency te kopen is wanneer u denkt dat het goede vooruitzichten op lange termijn heeft en u zich goed voelt bij de risico’s. Cryptoprijzen zijn volatiel, dus timing is belangrijk. Maar maakt u zich geen zorgen als u een kans mist om op het perfecte moment te kopen; u kunt altijd later nog kopen.

Wat zijn crypto wallets?

Een crypto wallet is een softwareprogramma dat uw private en public keys opslaat en interacteert met blockchains, zodat u digitale valuta te verzenden en te ontvangen. Crypto wallets zijn er in veel verschillende vormen, zoals desktop-, mobiele, web-, en hardware-portemonnees.

Wanneer u een crypto-portemonnee kiest, moet u rekening houden met factoren als veiligheid, gebruiksgemak, en of hij de munten ondersteunt waarin u wilt investeren.

Het is ook belangrijk om een portemonnee te kiezen die compatibel is met de crypto exchange die u gebruikt. Als u bijvoorbeeld Bitvavo gebruikt, moet u een portemonnee gebruiken die de “Vault” functie van Bitvavo ondersteunt.

Crypto beleggen voor beginners kan overweldigend zijn, maar dat hoeft het niet te zijn. Er zijn veel verschillende manieren om te beginnen, en er is geen one-size-fits-all aanpak. Vergeet alleen niet om uw eigen onderzoek te doen, begin klein, en investeer niet meer dan u zich kunt veroorloven te verliezen.

Kies de beste crypto exchange uit

Een crypto exchange is een online platform waar u cryptocurrency kunt kopen en verkopen. Crypto brokers bieden meestal verschillende betaalmethoden aan, zoals bankoverschrijving, credit- of debitkaart, en zelfs PayPal.

Wanneer u een crypto broker kiest, is het belangrijk om de vergoedingen, commissies, en andere kosten die ze aanrekenen te vergelijken. Het is ook belangrijk om te controleren of de broker gereglementeerd is door een financiële autoriteit, zoals de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten of de Netherlands Authority for the Financial Markets (AFM) in Nederland.

Zodra u een broker gekozen hebt, moet u een rekening openen en er geld op storten. Daarna kunt u beginnen met het kopen en verkopen van cryptocurrency.

eToro

eToro is een geweldig platform voor beginners. eToro is een sociaal handels- en investeringsplatform. U kunt er cryptocurrencies kopen en verkopen, ETF beleggen, maar ook aandelen kopen, grondstoffen, en andere activa. U kunt ook de transacties van andere gebruikers kopiëren. Het platform is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een grote gemeenschapszin.

eToro biedt een verscheidenheid aan betaalmethoden, waaronder bankoverschrijving, credit- of debitcard, en zelfs PayPal. De tarieven zijn heel redelijk, en de klantenservice is uitstekend.

Als u meer over eToro wilt lezen, kunt u het volledige artikel lezen: eToro review.

8.8
Crypto beleggen voor beginners [2022] Alles over beleggen in cryptomunten

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 VOOR BEGINNERS

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Bitvavo

Bitvavo is een geweldig platform voor beginners. Bitvavo is een Nederlandse crypto-uitwisseling. Bitvavo biedt verschillende betaalmethoden, waaronder iDeal, bankoverschrijving en PayPal. De tarieven zijn heel redelijk, en de klantenservice is uitstekend.

Bitvavo biedt ook een geweldige mobiele app die het handelen onderweg heel gemakkelijk maakt. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android toestellen. Bitvavo is een goede keuze voor beginners die willen beginnen met beleggen in cryptomunten.

Als u meer over Bitvavo wilt lezen, kunt u het volledige artikel lezen: Bitvavo review.

8.4
Crypto beleggen voor beginners [2022] Alles over beleggen in cryptomunten

Bitvavo Crypto Exchange CRYPTO EXCHANGE

De grootste Nederlandse crypto broker.
Let op: U kunt alleen in crypto handelen.
€1.000 commissievrij Bezoeken Bitvavo review

Beleggen in digitale instrumenten gaat gepaard met een hoog risico. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Succesvol beginnen met beleggen in cryptomunten

Crypto beleggen kan voor beginners een verwarrende en ontmoedigende taak zijn. Maar door de tijd te nemen om te leren over de verschillende manieren om in cryptocurrency te beleggen, kunt u weloverwogen beslissingen nemen.

Hier volgen een paar tips voor beginners die willen beginnen met beleggen in cryptocurrency:

 1. Doe onderzoek. Voordat u in welk activum dan ook investeert, is het belangrijk om uw eigen onderzoek te doen en de risico’s ervan te begrijpen. Bij cryptocurrency zijn er extra risico’s, omdat de markt zeer volatiel en betrekkelijk nieuw is. Zorg ervoor dat u begrijpt hoe de technologie werkt en welke factoren de prijs van bepaalde cryptomunten kunnen beïnvloeden, voordat u investeert.
 2. Begin klein. Als u voor het eerst begint, is het over het algemeen aan te raden om kleinere bedragen te investeren. Dit zal u helpen een gevoel voor de markt te krijgen en uw verliezen te minimaliseren als de prijs van de door u gekozen cryptomunt daalt.
 3. Diversifieer uw portefeuille. Eén van de gouden regels van beleggen is dat u nooit al uw eieren in één mandje moet doen. Hetzelfde geldt voor beleggen in cryptocurrency’s. Het is belangrijk om uw portefeuille te diversifiëren door in verschillende soorten munten te beleggen, zodat u niet te veel risico loopt aan de volatiliteit van één bepaalde munt.
 4. Wees geduldig. Crypto beleggen is een investering op lange termijn. Verwacht geen snelle winsten; concentreer u in plaats daarvan op het opbouwen van een solide portefeuille die in de loop van de tijd rendement kan opleveren.

Met deze tips in het achterhoofd kunt u beginnen met het verkennen van de wereld van cryptocurrency beleggen en beginnen met het opbouwen van een gediversifieerde portefeuille.

Korte of lange termijn beleggen?

Crypto kan een manier zijn om voor lange termijn te beleggen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat de markt zeer volatiel is, en dat de prijzen heel snel op en neer kunnen gaan. Als u van plan bent in cryptocurrency te investeren, moet u voorbereid zijn op de mogelijkheid dat u een deel van of uw hele investering verliest.

Dat gezegd zijnde, zijn er manieren om op korte termijn te kunnen profiteren van een volatiele markt. Als u de markt goed kent en weet wanneer u moet kopen en verkopen, kunt u profiteren van de volatiliteit van de markt. Dit is echter een riskante strategie, en u moet alleen handelen met geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen. U kunt hiermee namelijk ook veel geld verliezen.

Als het op crypto beleggen aankomt, is er geen one-size-fits-all benadering. Elke belegger moet zijn eigen risicotolerantie inschatten en beslissen welke soort beleggingen voor hem geschikt zijn. Als u erover denkt om in cryptocurrency te beleggen, kunt u zich het beste informeren over de verschillende opties die er zijn, en dan een weloverwogen beslissing nemen.

Schakel emoties uit

Eén van de belangrijkste dingen die u moet onthouden als u in cryptocurrency investeert, is dat u uw emoties uitschakelt. Crypto-beleggen is een zeer emotionele bedrijfstak, en het kan gemakkelijk zijn om meegesleept te worden in de hype en beslissingen te nemen op basis van angst of hebzucht.

Het is belangrijk om te onthouden dat de markt altijd verandert, en wat omhoog gaat kan net zo gemakkelijk omlaag gaan. Het is van cruciaal belang dat u uw beleggingsbeslissingen baseert op logica en rede, niet op emotie.

Als u uw emoties in toom kunt houden, zult u goed op weg zijn om succesvol in cryptocurrency te beleggen.

Een crypto-portefeuille opbouwen

Als het op beleggen in cryptocurrency aankomt, is een van de belangrijkste dingen die u kunt doen, een gediversifieerde portefeuille opbouwen. Door in verschillende soorten munten te beleggen, kunt u uw risico tot een minimum beperken en uw kansen verspreiden.

Hier zijn enkele tips om u te helpen een gediversifieerde crypto-portefeuille op te bouwen:

 • Investeer in een verscheidenheid van munten. Leg niet al uw eieren in één mand. Beleg in plaats daarvan in verschillende munten, zodat u niet te veel blootgesteld bent aan de volatiliteit van één bepaalde munt.
 • Vergeet de altcoins niet. Hoewel Bitcoin de bekendste cryptocurrency is, zijn er veel andere altcoins die potentieel kunnen bieden. Zorg ervoor dat u deze mogelijkheden niet over het hoofd ziet.
 • HODL. Een van de belangrijkste strategieën voor cryptobeleggen is HODL – of vasthouden voor het leven. Dat betekent een cryptomunt kopen en die op lange termijn houden, ongeacht wat de markt doet. Deze strategie kan moeilijk zijn, want het vereist geduld en enorme discipline.
 • DYOR. Een andere belangrijke strategie is DYOR – of doe uw eigen onderzoek. Crypto-beleggen is een ingewikkelde bedrijfstak, en er is heel veel informatie te vinden. Het is belangrijk dat u zich informeert over de verschillende mogelijkheden, voordat u een beleggingsbeslissing neemt.

Dit zijn maar een paar tips om u op weg te helpen met crypto beleggen. Bent u nieuwsgierig naar andere mogelijkheden om te beleggen? Bekijk dan ons artikel beleggen voor beginners. Speciaal voor beginners hebben we ook een boekenlijst samengesteld: boeken over beleggen.

Het laatste nieuws rondom beleggen in crypto (2022)

De crypto-industrie is voortdurend in beweging, en er komen steeds nieuwe investeringsmogelijkheden bij. Hier volgen enkele van de laatste nieuwtjes en trends in de wereld van crypto-beleggen:

 • Crypto-beleggen wordt steeds populairder. Uit een recente enquête van Grayscale Investments bleek dat 59% van de ondervraagden geïnteresseerd is in beleggen in cryptocurrency. Dat is een stijging ten opzichte van +23% in 2020.
 • Bitcoin blijft de populairste cryptocurrency voor beleggers. In een enquête van Fundstrat Global Advisors zei 54% van de ondervraagden het meest geïnteresseerd te zijn in beleggen in Bitcoin. Ethereum kwam op de tweede plaats met 19%, gevolgd door XRP met 11%.
 • Institutionele beleggers doen mee. Uit een recent rapport van Fidelity Investments bleek dat institutionele beleggers hun blootstelling aan cryptocurrency verhogen. In 2020 bezat 7% van de institutionele beleggers cryptocurrency, tegen 2% in 2019.
 • Cryptobeleggen wordt steeds meer mainstream. Uit een recent rapport van JPMorgan Chase bleek dat 16% van de Amerikaanse beleggers nu cryptocurrency bezitten, tegen 8% in 2020.

Dit zijn slechts enkele van de nieuwste trends in crypto beleggen. Zoals u ziet, is het een sector die voortdurend in ontwikkeling is. Zorg er dus voor dat u op de hoogte blijft van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen, zodat u de beste beleggingsbeslissingen kunt nemen voor uw portefeuille.

Antwoord op uw vragen

Veelgestelde vragen over crypto beleggen

Er zijn een paar manieren om in cryptocurrency te beleggen. Eén manier is om cryptomunten rechtstreeks van beurzen te kopen. Een andere manier is om in crypto-gerelateerde bedrijven te investeren via aandelencrowdfundingplatforms. En een derde manier is om te beleggen in cryptocurrency fondsen, die vergelijkbaar zijn met traditionele beleggingsfondsen. Doe eerst uw onderzoek en investeer alleen in zaken die u begrijpt.

Er is geen gemakkelijk antwoord op deze vraag. Het hangt af van uw individuele risicotolerantie en uw beleggingsdoelstellingen. Crypto beleggen kan riskant zijn, maar het kan ook winstgevend zijn. Zorg er dus voor dat u uw onderzoek doet, en investeer alleen in projecten die u begrijpt.

Ondanks de risico's zijn er ook enkele potentiële voordelen aan beleggen in cryptocurrency. Eén voordeel is dat het een manier is om voor de lange termijn vermogen op te bouwen als u de juiste munten uitkiest en vroeg investeert. Een ander voordeel is dat u uw portefeuille diversifieert door te beleggen in een activum dat niet gecorreleerd is met traditionele activa zoals aandelen en obligaties. Vergeet niet dat risico bij beleggen ook betekent dat uw vermogen minder waard kan worden.

Beleggen in cryptocurrency is riskant, omdat het een zeer volatiele markt is. De prijzen van cryptocurrency's kunnen schommelen, en beleggers kunnen veel geld verliezen als ze niet weten wat ze doen. Cryptobeleggen is ook riskant, want er is veel fraude in de industrie. Er zijn veel gevallen geweest van mensen die geld verloren door oplichting. Het is dus belangrijk dat u uw onderzoek doet en alleen in gerenommeerde projecten investeert.

De populairste soort cryptocurrency is Bitcoin, die in 2009 werd gecreëerd. Andere populaire soorten cryptocurrencies zijn Ethereum, Litecoin, en Ripple. Er zijn veel verschillende soorten cryptocurrencies, en er worden voortdurend nieuwe gecreëerd.

Een ICO is een Initial Coin Offering. Dat is wanneer een bedrijf geld inzamelt door digitale tokens te verkopen aan investeerders. ICO's zijn een populaire manier om crypto-gerelateerde startups te financieren.

Een blockchain is een digitaal grootboek dat alle transacties in een netwerk bijhoudt. Blockchain-technologie wordt gebruikt om cryptocurrency-transacties te beveiligen en te verifiëren.

U slaat uw cryptocurrency op in een digitale portemonnee. Een digitale portemonnee is een softwareprogramma dat uw private sleutels en publieke adressen opslaat. U kunt een digitale portemonnee gebruiken om uw munten te ontvangen, te verzenden, en op te slaan.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo