Beleggen in goud voor beginners [2022] Hoe u kunt beleggen in goud

Denkt u erover om te investeren in goud? In deze gids vindt u alles wat u moet weten om te beginnen, inclusief de voordelen en risico's van het beleggen in goud.
Beleggen in goud

Goud wordt al eeuwenlang gebruikt als betaalmiddel, juwelen en andere siervoorwerpen. Beleggen in goud kan een goede manier zijn om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren en uw vermogen te beschermen tegen inflatie. Als beleggen in goud nieuw voor u is, zal deze gids u op weg helpen.

Wat is goud?

Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt als valuta, sieraden en andere siervoorwerpen. Zo gebruikten oude beschavingen, zoals de Egyptenaren, gouden munten als betaalmiddel. Het is één van de zeldzaamste elementen ter wereld, waardoor het een kostbaar goed is. Goud is ook buigzaam en geleidend, waardoor het nuttig is in de elektronica en andere industrieën.

Eén van de belangrijkste redenen waarom goud waardevol is, is dat het zeldzaam is. Goud is zelfs zo zeldzaam dat men schat dat al het goud dat ooit in de wereld gedolven is, slechts 3 Olympische zwembaden zou vullen. Goud is ook waardevol omdat het niet corrodeert en omdat het niet giftig is. Dit betekent dat het in veel verschillende industrieën gebruikt kan worden zonder een bedreiging voor de menselijke gezondheid te vormen.

Hoe wordt de prijs van goud bepaald?

De prijs van goud wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt. De prijs wordt ook beïnvloed door factoren zoals het beleid van de centrale banken, de economische omstandigheden in de wereld en geopolitieke gebeurtenissen.

Als er bijvoorbeeld een grote vraag naar goud is omdat beleggers zich zorgen maken over de inflatie, dan zal de goudprijs omhoog gaan. Als daarentegen het aanbod van goud toeneemt omdat de mijnen meer goud produceren, dan zal de prijs van goud dalen.

Een van de bekendste historische voorbeelden van hoe de prijs van goud drastisch kan veranderen is tijdens de Californische goldrush. In 1848 werd er goud ontdekt in Californië, wat leidde tot een massale trek van mensen naar de staat op zoek naar goud. Deze toename van de vraag naar goud deed de goudprijs omhoog schieten. Tegen 1852 was de prijs van goud met 400% gestegen.

8
Beleggen in goud voor beginners [2022] Hoe u kunt beleggen in goud

GoldRepublic – Fysiek edelmetaal Edelmetaal

GoldRepublic is een fantastische optie voor personen die in fysiek goud, zilver en platina willen beleggen.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Waarom beleggen in goud?

Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om in goud te beleggen. Sommigen geloven dat goud een goede bescherming is tegen inflatie, terwijl anderen het als een veilige haven zien in tijden van economische onzekerheid. Het is ook een tastbaar bezit dat u in uw hand kunt houden, in tegenstelling tot aandelen of obligaties. Beleggen in goud is ook een populaire keuze om beleggingsportefeuilles te diversifiëren.

Zoals elke belegging zijn er risico’s verbonden aan beleggen in goud. De goudprijs is volatiel en kan snel op en neer gaan. De goudprijs wordt ook beïnvloed door wereldwijde gebeurtenissen en economische omstandigheden. Beleggen in fysiek goud brengt ook het risico van diefstal met zich mee.
01.

Investeer in goud als bescherming tegen inflatie

Zoals eerder gezegd wordt goud door velen vaak gezien als een goede investering om zich tegen inflatie te beschermen. Dat komt omdat goud in tijden van inflatie gewoonlijk zijn waarde behoudt, terwijl andere activa zoals aandelen en obligaties geneigd zijn hun waarde eerder te verliezen. Toch kent beleggen in goud óók risico’s. De waarde van goud kan dalen en u kunt uw inleg verliezen.

Als de kosten van goederen en diensten bijvoorbeeld met 5% stijgen ten gevolge van inflatie, dan zou de prijs van goud naar verwachting met eenzelfde bedrag stijgen. Dat komt omdat de mensen bereid zouden zijn meer voor goud te betalen om hun koopkracht te behouden. Vergeet niet dat de koers ook kan dalen, waardoor uw vermogen minder waard wordt.

02.

In goud beleggen tegen systeemrisico

Een andere reden om in goud te beleggen is bescherming tegen systeemrisico. Systeemrisico is het risico dat een heel financieel systeem in elkaar stort. Dat kan om een aantal redenen gebeuren, zoals een recessie, oorlog of natuurramp.

Goud wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Dat komt omdat het niet gekoppeld is aan een bepaalde valuta of economie en omdat de waarde ervan niet bepaald wordt door regeringen of centrale banken.

Als er bijvoorbeeld een recessie in Europa zou zijn, zou de waarde van de Euro dalen. De prijs van goud zou echter waarschijnlijk stijgen, omdat beleggers dan massaal naar goud zouden grijpen als een veilige haven. De waarde van uw belegging kan fluctueren en ook dalen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoe kunt u in goud beleggen?

Beleggers hebben twee grote mogelijkheden om in goud te beleggen: fysiek goud of papiergoud. Fysiek goud verwijst naar echte staven of munten die door de belegger gekocht en opgeslagen worden. Met papiergoud wordt verwezen naar derivaten zoals futurescontracten, ETF’s en goudmijnaandelen. Elke optie heeft haar eigen voor- en nadelen.

01.

Beleggen in fysiek goud

Eén manier om in goud te beleggen is fysiek goud te kopen, zoals munten of baren. Gouden munten worden door regeringen en particuliere munthuizen geproduceerd en zijn er in verschillende gewichten en groottes. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende zuiverheidsgraden, van 24 karaat (100% zuiver) tot 22 karaat (92% zuiver).

Goudstaven worden meestal door oude kettingen, ringen en munten gemaakt en zijn er in verschillende gewichten en groottes. Zij zijn ook verkrijgbaar in verschillende zuiverheidsgraden, van 24 karaat tot 22 karaat.

Wanneer u fysiek goud koopt, moet u rekening houden met de kosten van opslag en verzekering. Fysiek goud kan ook moeilijk te verkopen zijn, omdat er in uw omgeving misschien geen markt voor is.
8
Beleggen in goud voor beginners [2022] Hoe u kunt beleggen in goud

GoldRepublic – Fysiek edelmetaal Edelmetaal

GoldRepublic is een fantastische optie voor personen die in fysiek goud, zilver en platina willen beleggen.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

02.

Beleggen in papiergoud

Een andere manier om in goud te beleggen is door papiergoud te kopen, zoals futurescontracten, ETF’s of goudmijnaandelen.

Futures zijn overeenkomsten om op een toekomstige datum een bepaalde hoeveelheid goud tegen een vaste prijs te kopen of te verkopen. ETF’s zijn beleggingsfondsen die de goudprijs volgen. Goudmijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die naar goud delven.

Wanneer u in papiergoud belegt, bezit u eigenlijk geen fysiek goud. Dat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over opslag- of verzekeringskosten. Maar papiergoud is meestal duurder dan fysiek goud, en het kan volatieler zijn.
8.5
Beleggen in goud voor beginners [2022] Hoe u kunt beleggen in goud

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Checklist beleggen in goud

Hier zijn enkele dingen die u moet overwegen voordat u gaat beleggen in goud:

  • Beleggingsdoelstelling: Wilt u uw vermogen beschermen tegen inflatie of systeemrisico? Of bent u op zoek naar diversificatie van uw beleggingsportefeuille?
  • Budget: Hoeveel geld heeft u om te beleggen?
  • Risicotolerantie: Bent u bereid een groter risico te nemen om mogelijk een hoger rendement te behalen?
  • Kosten: Wat zijn de kosten van het kopen en bewaren van goud zoals opslag- en verzekeringskosten, en hoe zullen die uw rendement beïnvloeden? Zorg ervoor dat u deze kosten begrijpt.
  • Markt: Is er in uw omgeving een liquide markt voor goud?

Als u overweegt te beleggen in goud, is het belangrijk dat u uw onderzoek doet en de risico’s ervan begrijpt. Beleggen in goud kan een goede manier zijn om uw portefeuille te diversifiëren en uw vermogen te beschermen, maar het is niet zonder risico.

Beleggen in goud via GoldRepublic

GoldRepublic is de nieuwe manier om in goud te beleggen. Met GoldRepublic kunt u fysiek goud kopen en verkopen met andere beleggers, zonder de risico’s van het kopen van fysiek goud op u te hoeven nemen. Uiteraard blijven er wel risico’s verbonden aan beleggen in goud en kan uw vermogen verminderen.

GoldRepublic is een veilige en zekere manier om in goud te beleggen. Uw investering wordt gedekt door een team van deskundigen en opgeslagen in een veilige kluis.

Hoe begint u met beleggen in fysiek goud bij GoldRepublic?

U kunt beginnen met beleggen in fysiek goud bij GoldRepublic. Maak een account aan en stort geld op uw rekening. Daarna kunt u goud kopen en verkopen met andere beleggers op het GoldRepublic platform.

Beleggen in fysiek goud is niet zonder risico. De goudprijs is volatiel en kan op en neer gaan, dus u kunt geld verliezen op uw investering. Er is ook het risico dat u geen koper voor uw goud kunt vinden wanneer u het wilt verkopen. En tenslotte zijn er kosten verbonden aan het kopen en opslaan van fysiek goud, zoals opslagkosten en verzekeringskosten.

8
Beleggen in goud voor beginners [2022] Hoe u kunt beleggen in goud

GoldRepublic – Fysiek edelmetaal Edelmetaal

GoldRepublic is een fantastische optie voor personen die in fysiek goud, zilver en platina willen beleggen.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Beleggen in goud via DEGIRO

Liever beleggen in papiergoud? DEGIRO is een Nederlandse broker die zijn diensten aanbiedt aan particuliere beleggers. DEGIRO staat bekend om zijn lage kosten. De jaarlijkse kosten voor beleggen in de SPDR Gold Trust ETF bedragen bijvoorbeeld slechts 0,39%.

DEGIRO biedt ook andere ETF’s aan die de goudprijs volgen, zoals de iShares Gold Trust ETF en de VanEck Vectors Gold Miners ETF.

Als u via DEGIRO in goud wilt gaan beleggen, zult u eerst een rekening bij hen moeten openen. U kunt dit gemakkelijk online doen. Zodra uw rekening geopend is, kunt u geld storten en beginnen met het kopen en verkopen van goud ETF’s.

8.5
Beleggen in goud voor beginners [2022] Hoe u kunt beleggen in goud

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Beleggen in goud is een geweldige manier om uw portefeuille te diversifiëren en verhoogt uw kans om uw vermogen te beschermen tijdens economische onzekerheden. Maar het is belangrijk dat u de risico’s ervan begrijpt voordat u gaat beleggen. U kunt namelijk ook uw inleg verliezen.

Goud verkopen (terugkoopgarantie)

GoldRepublic biedt een terugkoopgarantie, mits u uw edelmetaal in opslag heeft bij hen. Dit betekent dat u uw goud aan GoldRepublic kunt terugverkopen tegen de huidige goudprijs, minus een vergoeding van 1%. Dus als de huidige goudprijs €1.000 per gram is en u heeft 1 gram goud, dan kunt u het aan GoldRepublic terugverkopen voor €990.

Deze garantie is geldig tot 30 dagen nadat u uw goud gekocht heeft. Daarna kunt u uw goud nog steeds terugverkopen aan GoldRepublic, maar de prijs kan lager zijn dan de huidige goudprijs.

DEGIRO biedt ook een terugkoopgarantie op sommige van zijn ETFs. De terugkoopgarantie kan helpen uw investering te beschermen. Maar bedenk wel dat de goudprijs zowel kan dalen als stijgen, dus u kunt nog steeds geld verliezen op uw investering.

Is beleggen in goud iets voor u?

Beleggen in goud is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk dat u de risico’s begrijpt voordat u gaat beleggen. Als u niet zeker weet of beleggen in goud iets voor u is, raden wij aan om eerst met een financieel adviseur te spreken.

Een financieel adviseur kan u helpen de risico’s te begrijpen en te beslissen of beleggen in goud iets voor u is. Hij kan u ook helpen een gediversifieerde portefeuille samen te stellen die ook andere activa, zoals aandelen, obligaties, en investeren in vastgoed.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo