Wat is indexbeleggen en hoe werkt het? (Plus tips)

In dit artikel behandelen we wat indexbeleggen is en hoe het werkt. We geven ook tips over hoe u succesvoller kunt zijn met indexbeleggen. Als u klaar bent om meer te leren over indexbeleggen, lees dan verder!
Indexbeleggen

Indexbeleggen is een beleggingsstrategie waarbij alle of een deel van de aandelen van een index, zoals de S&P500, worden gekocht en aangehouden. Het doel van indexbeleggen is het gemiddelde rendement van de index te evenaren, dat gewoonlijk lager is dan het rendement van actief beheerde fondsen

Hoewel indexbeleggen geen hoge rendementen garandeert, kan het een methode zijn om in de loop van de tijd vermogen op te bouwen met minder risico dan andere soorten beleggingen. Uiteraard bestaat altijd het risico dat je vermogen ook minder waard kan worden.

In dit artikel behandelen wij wat indexbeleggen is en hoe het werkt. We geven ook tips om meer kans op succes met indexbeleggen te behalen. Als u klaar bent om meer te leren over indexbeleggen, lees dan verder!

Alles over indexbeleggen

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een beleggingsstrategie waarbij men een portefeuille van aandelen koopt en aanhoudt die de samenstelling van een marktindex nabootst. De index kan gebaseerd zijn op van alles, van de grootte van de bedrijven in de index tot hun geografische ligging.

De aantrekkingskracht van indexbeleggen is dat het mensen in staat stelt in de aandelenmarkt te beleggen zonder hoge management- en andere kosten te betalen. Indexfondsen hebben doorgaans lagere kosten dan actief beheerde fondsen, en zij zorgen voor diversificatie door uw geld over een groot aantal verschillende aandelen te spreiden.

Het uiteindelijke doel van indexbeleggen is om het gemiddelde rendement van de index te evenaren. Dit is gewoonlijk lager dan het rendement van actief beheerde fondsen, maar indexbeleggen kan een betrouwbaardere manier zijn om vermogen op te bouwen op de aandelenmarkt. Beleggingen kunnen ook minder waard worden, het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je start met beleggen. Lees eerst onze handige gids voor beleggen voor beginners voordat u begint met beleggen.

Indexbeleggen is een beleggingsstrategie op lange termijn. Het is belangrijk om te onthouden dat uw beleggingen in waarde kunnen stijgen en dalen, dus u moet alleen geld beleggen dat u zich kunt veroorloven te verliezen.

Voordelen van indexbeleggen

Er zijn veel voordelen aan indexbeleggen, waaronder de volgende:

 • Indexbeleggen is een eenvoudige manier om in de aandelenmarkt te beleggen. U hoeft geen individuele aandelen te kiezen of hoge kosten te betalen voor actief beheer.
 • Indexbeleggen zorgt voor diversificatie. Wanneer u in een indexfonds belegt, belegt u in een groot aantal aandelen, wat het risico kan helpen verminderen.
 • Indexbeleggen kan rendement opleveren die het marktgemiddelde evenaren of overtreffen. De koers kan echter ook dalen, waardoor je vermogen kwijtraakt.
 • Indexbeleggen is een liquide belegging. U kunt uw belegging op elk moment opnemen, zonder boete.

Wat zijn de risico’s van indexbeleggen?

Indexbeleggen is een investering op lange termijn, en u moet alleen geld investeren dat u zich kunt veroorloven te verliezen. De waarde van uw belegging kan stijgen en dalen, dus het is belangrijk dat u voorbereid bent op marktschommelingen.

Bovendien garandeert indexbeleggen geen winst. Uw beleggingen kunnen aan waarde verliezen als de marktindex daalt. Het is ook belangrijk te onthouden dat indexbeleggen geen “get-rich-quick scheme” is. Het kost tijd en geduld om resultaten te zien van indexbeleggen.

8.8
Wat is indexbeleggen en hoe werkt het? (Plus tips)

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Welke indexfonds moet ik kiezen?

Er zijn veel indexfondsen waaruit u kunt kiezen, en welke het beste bij u past hangt af van uw beleggingsdoelstellingen.

Als u in een breed scala van aandelen wilt beleggen, kunt u een indexfonds kiezen dat de S&P500 volgt. Deze index omvat 500 grote bedrijven die op de beurs verhandeld worden.

Als u op zoek bent naar een agressievere belegging, dan kunt u een indexfonds kiezen dat de Nasdaq 100 volgt. Deze index omvat 100 tech-bedrijven die op de Nasdaq-beurs verhandeld worden.

U kunt ook indexfondsen kiezen die specifieke sectoren volgen, zoals energie of gezondheidszorg. Dit soort indexfondsen kunnen volatieler zijn dan breed samengestelde indexfondsen.

Indexfondsen vs. indextrackers

Indexfondsen en indextrackers (ook wel bekend als ETF’s) zijn beide soorten indextracking producten. Indexfondsen worden beheerd door een team van professionals die de aandelen in het fonds kiezen, terwijl ETF’s passief beheerd worden en gewoon de prestatie van een bepaalde index volgen. ETF’s zijn gewoonlijk goedkoper dan indexfondsen, omdat zij lagere beheerskosten hebben.

Wanneer u een indexfonds of ETF kiest, is het belangrijk dat u uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie in overweging neemt. Indexfondsen en ETF’s zijn een eenvoudige manier om in de aandelenmarkt te beleggen, maar zij brengen risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat u deze risico’s begrijpt voordat u belegt.

Aandachtspunten bij beleggen in indextrackers

Er zijn een paar dingen die u moet overwegen voordat u in indextrackers belegt:

 • Uw beleggingsdoelstellingen: Wat zijn uw doelstellingen voor beleggen? Hoe lang bent u bereidt uw beleggingen aan te houden? Kan het zijn dat u op korte termijn een deel van uw belegde geld moet opnemen?
 • Uw risicotolerantie: Hoeveel risico bent u bereid te nemen? Index trackers kunnen volatieler zijn dan indexfondsen, dus het is belangrijk dat u weet wat uw risicotolerantie is.
 • De kosten: Indextrackers hebben doorgaans lagere beheerskosten dan indexfondsen. Er kunnen echter nog wel andere kosten verbonden zijn aan het volgen van een index, zoals brokercommissies. Zorg ervoor dat u alle kosten begrijpt voordat u belegt.
 • De index die gevolgd wordt: Het is belangrijk dat u de index onderzoekt die gevolgd wordt door het index-tracker fonds. Zorg ervoor dat u begrijpt waar de index uit bestaat.
Indexbeleggen kan een eenvoudige en doeltreffende manier zijn om in de aandelenmarkt te beleggen. Er zijn echter dingen die u moet overwegen voordat u belegt. Zorg ervoor dat u uw beleggingsdoelstellingen, risicotolerantie en de kosten begrijpt voordat u belegt.

Indexbeleggen vs. actief beleggen

Indexbeleggen en actief beleggen zijn twee verschillende benaderingen van beleggen. Bij indexbeleggen belegt u in een mandje van activa die een bepaalde index volgen. Bij actief beleggen kiest u de afzonderlijke activa waarin u wilt beleggen.

Zowel indexbeleggen als actief beleggen hebben hun voor- en nadelen. Indexbeleggen wordt vaak gezien als een meer passieve benadering van beleggen, omdat u niet actief de afzonderlijke activa kiest waarin u belegt. Actief beleggen vergt meer onderzoek en inspanning, maar het kan een hoger rendement opleveren.

Het hangt er uiteindelijk van af het hangt van uw beleggingsdoelen en -doelstellingen af welke aanpak voor u de juiste is. Als u op zoek bent naar een hands-off benadering met lagere kosten, kan indexbeleggen een goede optie zijn. Als u bereid bent zich in te spannen en hoopt op een hoger rendement, kan actief beleggen een betere keuze zijn. Vergeet niet dat het risico bij beleggen ook betekent dat je vermogen minder waard kan worden.

8.8
Wat is indexbeleggen en hoe werkt het? (Plus tips)

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hoe kan ik beginnen met indexbeleggen?

 1. De eerste stap is te beslissen hoeveel geld u wilt beleggen. Het is belangrijk dat u alleen geld belegt dat u zich kunt veroorloven te verliezen.
 2. De volgende stap is het kiezen van een indexfonds of indextracker die aan uw beleggingsdoelstellingen voldoen. Er zijn veel indexfondsen en indextrackers beschikbaar, dus het is belangrijk dat u uw onderzoek doet voordat u er een kiest.
 3. Zodra u een indexfonds of indextracker gekozen hebt, moet u een rekening openen bij een broker. Zorg ervoor dat u goed rondkijkt en de kosten vergelijkt voordat u een rekening opent.
 4. Zodra uw rekening geopend is, kunt u beginnen te beleggen in het indexfonds of de indextracker van uw keuze. Onthoud dat het belangrijk is alleen geld te beleggen dat u zich kunt veroorloven te verliezen.

Beleggen via DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse online broker die indexbeleggen aanbiedt. Bij DEGIRO kunt u beleggen in indexfondsen en indextrackers van over de hele wereld.

DEGIRO biedt concurrerende tarieven en heeft een gebruiksvriendelijk platform. U kunt al beginnen beleggen vanaf €50. Als u geïnteresseerd bent in indexbeleggen bij DEGIRO, kunt u zich hier aanmelden voor een gratis rekening.

8.5
Wat is indexbeleggen en hoe werkt het? (Plus tips)

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Beleggen via eToro

eToro is een sociaal handels- en investeringsplatform dat indexbeleggen aanbiedt. Met eToro kunnen gebruikers in verschillende activa beleggen, waaronder ook aandelen, grondstoffen, indexen en ETF’s.

Wij hebben eToro als een prettige en gemakkelijk te gebruiken platform. Als u geïnteresseerd bent in indexbeleggen bij eToro, kunt u zich hier aanmelden voor een demo-rekening.

8.8
Wat is indexbeleggen en hoe werkt het? (Plus tips)

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Meer leren over indexbeleggen

Als u meer wilt leren over indexbeleggen, raden wij u aan de volgende bronnen te bekijken:

Beleggen voor Dummies

Dit boek is een goede inleiding tot beleggen. Het behandelt de grondbeginselen van indexfondsen en indextrackers, en legt uit hoe ze werken.

The Bogleheads’ Guide to Investing

Dit boek is geschreven door John Bogle, de oprichter van Vanguard. Het is een uitgebreide gids over beleggen, en bevat een gedeelte over indexfondsen en indextrackers.

De Intelligente Belegger

Dit boek is geschreven door Benjamin Graham. Het is een klassiek boek over beleggen, en bevat een hoofdstuk over indexfondsen.

Indexbeleggen via een vermogensbeheerder

Als u wilt indexbeleggen maar geen zin heeft om een rekening te openen bij een broker, dan kunt u dat ook via een vermogensbeheerder doen. Een vermogensbeheerder is een bedrijf dat beleggingsportefeuilles namens hun cliënten beheert.

Veel vermogensbeheerders bieden producten voor indexbeleggen aan. Wanneer u indexbelegt via een vermogensbeheerder, zullen zij het indexfonds of de tracker voor u kiezen. Zij beheren ook uw portefeuille en brengen die opnieuw in evenwicht als dat nodig is.

Vermogensbeheerders hebben gewoonlijk minimumbeleggingsvereisten, die kunnen variëren van €500 tot €5.000. Als u geïnteresseerd bent in indexbeleggen via een vermogensbeheerder, kunnen wij de volgende bedrijven aanbevelen:

Binck vermogensbeheer: Binck is een Nederlandse vermogensbeheerder die indexbeleggingsproducten aanbiedt. Het minimumbeleggingsbedrag is € 500.

ING Investment Management: ING Investment Management is de vermogensbeheertak van ING Bank. Het minimumbeleggingsbedrag is € 5.000.

Saxo Bank: Saxo Bank is een Deense bank die indexbeleggen aanbiedt via hun vermogensbeheertak, Saxo Privatbank. Het minimumbeleggingsbedrag is € 30.000.

Antwoord op uw vragen

Veelgestelde vragen over indexbeleggen

Indexfondsen en indextrackers zijn twee soorten producten voor indexbeleggingen. Indexfondsen worden beheerd door een vermogensbeheerder, terwijl indextrackers op de beurs verhandeld worden.

Bij actief beleggen worden individuele aandelen uitgekozen, terwijl indexbeleggen passief een bepaalde index volgt. Actief beleggen vereist meer onderzoek en is duurder dan indexbeleggen.

Indexbeleggen is een goedkope manier om te beleggen. De brokerkosten en de kosten van indexfondsen zijn doorgaans lager dan die van actief beheerde fondsen.

U kunt beginnen met indexbeleggen door een rekening te openen bij een broker of vermogensbeheerder die indexbeleggingsproducten aanbiedt. Wij bevelen DEGIRO en eToro aan voor indexbeleggen.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo