Beleggen in REIT’s [2022] Tips & Uitleg + beste REIT’s investeringen

Ontdek wat een REIT (Real Estate Investment Trust) is, hoe ze werken en waarom u zou moeten investeren in REIT's. Wij geven tips en uitleg over hoe te beleggen in REIT's.
REIT

Het voornaamste doel van Real Estate Investment Trusts (REIT’s) is beleggers toegang geven tot vastgoed en hen tegelijkertijd te laten mee profiteren van hoge rendementen. Het risico bestaat ook dat je vermogen minder waard wordt. REIT’s zijn desondanks een aantrekkelijke keuze voor beleggers die op zoek zijn naar activa om hun portefuille te diversifiëren.

Er zijn uiteraard een aantal dingen die u moet overwegen voordat u in REIT’s belegt, zoals uw beleggingsdoelstellingen, risicotolerantie, en tijdshorizon. In dit artikel, zullen wij tips en uitleg geven over hoe u in REIT’s kunt beleggen.

Alles over REIT’s

Wat is een REIT?

Een REIT (Real Estate Investment Funds) is een vastgoedfonds die inkomsten producerend vastgoed bezit, exploiteert of financiert. REIT’s zijn gestructureerd als trusts of vennootschappen en worden net als andere aandelen op de grote beurzen verhandeld. De meeste REIT’s zijn bij wet verplicht om op een nationale effectenbeurs te handelen en worden als REIT’s belast.

Er zijn drie hoofdtypes REIT’s:

 • REIT’s in aandelen: Deze REIT’s bezitten en exploiteren eigendommen, zoals kantoorgebouwen, appartementen, en winkelcentra.
 • Hypotheek REIT’s: Deze REIT’s lenen geld aan eigenaren en exploitanten van onroerend goed voor de aankoop of herfinanciering van onroerend goed.
 • Hybride REIT’s: Deze REIT’s bezitten een combinatie van eigendommen en hypotheken.

REIT’s moeten elk jaar minstens 90% van hun belastbaar inkomen in de vorm van dividend aan de aandeelhouders uitkeren. Dat maakt REIT’s tot een aantrekkelijke belegging voor wie op zoek is naar hoge dividendrendementen.

Hoe beleggen in REIT’s?

Er zijn een paar verschillende manieren om in REIT’s te beleggen. De meest gebruikelijke manier is om aandelen te kopen van een op de beurs verhandelde REIT. Er zijn echter ook REIT beleggingsfondsen en REIT ETF’s.

Wanneer u overweegt hoe u in REIT’s kunt beleggen, is het belangrijk dat u uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie in overweging neemt. REIT’s kunnen een volatiele belegging zijn, dus wie een lage risicotolerantie heeft, kan beter andere beleggingen overwegen. REIT’s zijn ook een langetermijnbelegging, dus u moet een tijdshorizon van minstens vijf jaar hebben.

Als belegger kunt u op een paar verschillende manieren REIT’s kopen. Eén manier is om REIT aandelen te kopen via een online broker zoals DEGIRO of eToro. Een andere optie is om in een REIT beleggingsfonds te beleggen of te kiezen voor ETF beleggen. Deze vindt u ook bij DEGIRO en eToro.

8.8
Beleggen in REIT’s [2022] Tips & Uitleg + beste REIT’s investeringen

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 VOOR BEGINNERS

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel BEZOEKEN eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Als u in REIT’s belegt, moet u er rekening mee houden dat REIT’s volatiel kunnen zijn en dat hun aandelenkoersen kunnen stijgen en dalen. U moet alleen geld beleggen dat u zich kunt veroorloven te verliezen.

Waarom investeren in REITs?

REIT’s bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten investeren in vastgoed. Ten eerste zijn REIT’s wettelijk verplicht ten minste 90% van hun belastbaar inkomen aan de aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividenden. Dit maakt REIT’s een aantrekkelijke belegging voor wie op zoek is naar inkomstengenererende beleggingen. Bovendien bieden REIT’s diversificatie en professioneel beheer, twee factoren die kan het risico helpen verminderen. Vergeet niet dat het risico blijft bestaan dat je vermogen minder waard wordt.

Enkele andere voordelen van beleggen in REIT’s zijn:

 • REIT’s zijn een liquide belegging, wat betekent dat zij gemakkelijk gekocht en verkocht kunnen worden op de grote beurzen. Dit maakt REIT’s tot een toegankelijke belegging voor wie in onroerend goed wil beleggen.
 • REIT’s bieden diversificatie. Door in REIT’s te beleggen, krijgt u toegang tot verschillende soorten eigendommen en geografische regio’s. Dit kan het risico helpen verminderen door ervoor te zorgen dat uw portefeuille niet te veel blootgesteld is aan één soort activa of één bepaalde regio.
 • REIT’s zijn een relatief goedkope manier om in onroerend goed te beleggen. Wanneer u aandelen van een REIT koopt, bundelt u uw geld met andere beleggers. Dit stelt u in staat om te beleggen in een groot aanbod van eigendommen zonder de volledige aankoopprijs te moeten betalen.
 • REIT’s worden professioneel beheerd. De managementteams van REIT’s zijn gewoonlijk ervaren in de vastgoedsector en hebben toegang tot kapitaal dat individuele beleggers misschien niet hebben.

Wanneer moet ik in REIT’s beleggen?

De beste tijd om in REIT’s te beleggen is gewoonlijk wanneer de economie sterk is en de waarde van onroerend goed stijgt. REIT’s hebben de neiging goed te presteren in perioden van economische groei, omdat dan de bezettingsgraad en de huurprijzen stijgen. REIT’s kunnen echter een volatiele belegging zijn en mogen alleen overwogen worden door degenen met een tijdshorizon op lange termijn en een hoge risicotolerantie. Het risico blijft bestaan dat uw vermogen minder waard wordt.

Voorbeeld
In de veronderstelling dat u in januari 2007 €10.000 in REIT’s had geïnvesteerd, zou uw investering in januari 2009 €17.600 waard zijn geweest, of een totaal rendement van 76%. De REIT’s hebben in deze periode beter gepresteerd dan de aandelenmarkt, want de S&P 500 Index is in dezelfde periode met 37% gedaald.

Resultaten behaald uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Wat zijn de beste REIT’s om in te beleggen?

Wat de beste REIT’s zijn om in te beleggen hangt af van uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie. Dit is op geen enkele manier beleggingsadvies, maar enkele REIT’s die enkel als voorbeeld het overwegen waard kunnen zijn, zijn onder andere:

 • Equity Residential (EQR): Deze REIT bezit en exploiteert meer dan 30.000 appartementseenheden in de hele Verenigde Staten. EQR is een gevestigde REIT met een sterke staat van dienst op het gebied van dividend groei.
 • AvalonBay Communities (AVB): Deze REIT bezit en exploiteert meer dan 200 appartement-gemeenschappen in de Verenigde Staten. AVB heeft een sterke geschiedenis van dividendgroei en is een goed gediversifieerde REIT.
 • Camden Property Trust (CPT): Deze REIT bezit en exploiteert meer dan 160 appartementsgemeenschappen in de Verenigde Staten. CPT heeft een sterke track record van dividendgroei en is een goed gediversifieerde REIT.
 • Simon Property Group (SPG): Deze REIT bezit en exploiteert meer dan 150 winkelcentra in de gehele Verenigde Staten. SPG is de grootste REIT ter wereld naar marktkapitalisatie en is een goed gediversifieerde REIT.

Dit zijn slechts enkele van de vele REIT’s die voor beleggers beschikbaar zijn. Wanneer u een REIT kiest om in te beleggen, is het belangrijk dat u uw eigen onderzoek doet en een financieel adviseur raadpleegt.

Beleggen in REIT’s kan een geweldige manier zijn om uw portefeuille te diversifiëren en inkomsten te genereren. Maar u loopt ook risico om uw geld te verliezen. Als u overweegt in REIT’s te beleggen, denk dan goed na over uw beleggingsdoelstellingen, risicotolerantie en tijdshorizon.

Wat zijn de nadelen van een REIT?

Er zijn een paar potentiële nadelen van REIT’s waarvan beleggers zich bewust moeten zijn alvorens te investeren. Eén ervan is dat REIT’s zeer volatiel kunnen zijn, en hun aandelenkoersen kunnen sterk dalen als reactie op veranderingen in de algemene markt of in specifieke sectorvoorwaarden. Deze volatiliteit kan het moeilijk maken om met REIT-beleggingen een consistent rendement te behalen, en beleggers kunnen uiteindelijk geld verliezen als zij hun portefeuilles niet zorgvuldig beheren.

Een ander potentieel nadeel van REIT’s is dat zij vaak een hoge schuld hebben, wat het risico van wanbetaling kan verhogen als de economische omstandigheden verslechteren. Dit risico wordt gewoonlijk afgezwakt door het feit dat REIT’s een minimumbedrag van hun inkomsten als dividend moeten uitkeren, waardoor zij een gestage bron van cash flow hebben om schuldaflossingen te doen. REIT’s kunnen echter nog steeds een riskante belegging zijn, en beleggers moeten de nodige zorgvuldigheid betrachten alvorens te beleggen.

Tenslotte gelden voor REIT’s speciale belastingregels die kunnen resulteren in hogere belastingen op inkomsten en vermogenswinsten. Dit komt omdat REIT’s gestructureerd zijn als pass-through entiteiten, wat betekent dat zij niet op vennootschapsniveau worden belast. Hoewel dit een aantal belastingvoordelen kan opleveren, betekent het ook dat beleggers in REIT’s meer belastingen moeten betalen dan zij op andere soorten beleggingen zouden doen.

Ondanks deze nadelen bieden REIT’s verscheidene voordelen die ze toch tot een aantrekkelijke belegging kunnen maken voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten. Als u overweegt in REIT’s te investeren, doe dan zeker uw eigen onderzoek en raadpleeg een financieel adviseur. U loopt het risico dat uw vermogen minder waard wordt.

Voordelen
 • Laag liquiditeitsrisico
 • Diversificatie
 • Relatief goedkoop
 • Professioneel beheerd
 • Hoog dividendrendement
Nadelen
 • Hoge marktvolatiliteit
 • Schuldpositie
 • Vaak zwaarder belast

Hoe waardeer je een REIT?

REIT’s worden gewaardeerd op basis van hun intrinsieke waarde (net asset value, NAV). De NAV wordt berekend door de passiva van de REIT af te trekken van haar activa. REITs worden gewoonlijk verhandeld met een disagio of premie ten opzichte van hun intrinsieke waarde, afhankelijk van de marktvoorwaarden.

Om de NAV van een REIT te berekenen, moet u de totale activa en totale passiva van de REIT kennen. U kunt deze informatie vinden in het jaarverslag van de REIT. Zodra u deze informatie hebt, kunt u de passiva van de REIT aftrekken van zijn activa om de NAV van de REIT te berekenen.

De beste tijd om een REIT te kopen is wanneer zij verhandeld wordt met een disagio ten opzichte van haar NAV. Dit betekent dat u minder betaalt voor de REIT dan hij waard is. REITs worden gewoonlijk verhandeld tegen een korting ten opzichte van hun intrinsieke waarde in perioden van economische onzekerheid.

Om de beste REIT’s te vinden om in te beleggen, kunt u REIT’s zoeken die met een disagio ten opzichte van hun intrinsieke waarde verhandeld worden. U kunt ook een financieel adviseur raadplegen.


REIT’s worden gewoonlijk beoordeeld door analisten die zich op de onroerend-goedsector richten. Het meest gebruikelijke beoordelingssysteem voor REIT’s is de NAREIT Equity REIT Index, die REIT’s beoordeelt op een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 het hoogst is.

De equity REIT index van NAREIT is gebaseerd op vier factoren:

 1. Dividendrendement
 2. Fondsen uit exploitatie (FFO) groei
 3. Schulden/aandelenratio
 4. Koers-winstverhouding (K/W)

Het dividendrendement is de belangrijkste factor in het NAREIT-ratingsysteem, goed voor 40% van de totale score. Het FFO groeipercentage is de op één na belangrijkste factor, die goed is voor 30% van de score van de REIT. De verhouding schulden/eigen vermogen en de verhouding koers/winst worden beide even zwaar gewogen, en zijn elk goed voor 15% van de score van de REIT.

Het NAREIT ratingsysteem is een goede manier om REITs te vergelijken. Het is echter belangrijk dat u uw eigen onderzoek doet voordat u in een REIT investeert.

Drie vormen van hoe te investeren in REIT’s

01.

Openbaar verhandelde REIT’s

Openbaar verhandelde REIT’s zijn REIT’s die op een beurs genoteerd zijn. Zij kunnen gekocht en verkocht worden zoals alle andere aandelen.

De voordelen van beleggen in beursgenoteerde REIT’s zijn dat zij liquide zijn en een hoge mate van diversificatie bieden. De nadelen van beleggen in beursgenoteerde REIT’s zijn dat zij volatiel zijn en dat zij minder belastingtechnisch efficiënt kunnen zijn dan andere soorten REIT’s.

02.

Niet-verhandelde REIT’s

Niet-verhandelde REIT’s zijn niet aan een beurs genoteerd. Zij kunnen alleen via een broker-dealer gekocht en verkocht worden.

De voordelen van beleggen in niet-verhandelde REIT’s zijn dat zij een hoge mate van diversificatie bieden en zijn minder volatiel dan beursgenoteerde REIT’s. De nadelen van beleggen in niet-verhandelde REIT’s zijn dat ze illiquide zijn en dat ze minder belastingefficiënt kunnen zijn dan andere soorten REIT’s.

03.

REIT beleggingsfondsen of REIT ETF’s

REIT beleggingsfondsen of REIT ETF’s zijn beleggingsfondsen of ETF’s die in REIT’s beleggen.

De voordelen van beleggen in REIT beleggingsfondsen of REIT ETF’s zijn dat zij een hoge mate van diversificatie bieden en liquide zijn. De nadelen van beleggen in REIT beleggingsfondsen of REIT ETF’s zijn dat ze volatiel kunnen zijn en hoge kosten hebben.

Tips over beleggen in REITs

 1. Het is belangrijk om een REIT te onderzoeken alvorens te investeren, en daarbij te letten op zijn staat van dienst, dividendgeschiedenis, managementteam, en financiële toestand.
 2. REIT’s worden vaak verhandeld tegen een korting ten opzichte van hun intrinsieke waarde, dus is het belangrijk om REITs te zoeken die tegen een korting verhandeld worden.
 3. REIT’s kunnen gediversifieerd worden door in verschillende REIT’s te beleggen, waaronder REIT beleggingsfondsen of REIT ETF’s.
 4. REIT’s kunnen volatiel zijn, dus het is belangrijk om een beleggingshorizon op lange termijn te hebben wanneer u in REIT’s belegt.
 5. REIT’s moeten 90% van hun belastbaar inkomen aan de aandeelhouders uitkeren, dus zij kunnen een goede bron van inkomsten zijn. Vergeet niet dat u ook risico loopt dat uw vermogen minder waard kan worden.
 6. REIT’s zijn aan bepaalde risico’s onderhevig, zoals het renterisico, het kredietrisico en het liquiditeitsrisico.

REIT’s kunnen een geweldige manier zijn om inkomsten te genereren, maar u kunt ook uw inleg verliezen. Het is belangrijk dat u uw eigen onderzoek doet voordat u in REIT’s belegt.

Voorbeelden van een Real Estate Investment Fund

United Arab Emirates REIT’s

Enkele van de grootste REITs in de Verenigde Arabische Emiraten zijn Emaar Properties REIT, Dubai Investments Park REIT, en Abu Dhabi Commercial Bank REIT.

Singapore REIT’s

Enkele van de grootste REIT’s in Singapore zijn CapitaLand Mall Trust, Suntec REIT, en Mapletree Greater China Commercial Trust.

Hong Kong REIT’s

Enkele van de grootste REIT’s in Hong Kong zijn Link REIT, Hui Xian REIT, en Champion REIT.

India REIT’s

Enkele van de grootste REIT’s in India zijn DLF Cyber City Developers REIT, Phoenix Mills REIT, en Embassy Office Parks REIT.

Japanse REIT’s

Enkele van de grootste REIT’s in Japan zijn Mitsubishi Estate REIT, Sumitomo Realty & Development REIT, en Tokyu Land Corporation REIT.

Australië REIT’s

Enkele van de grootste REIT’s in Australië zijn Scentre Group REIT, Westfield Corporation REIT, en Mirvac Group REIT.

Canada REIT’s

Enkele van de grootste REIT’s in Canada zijn Brookfield Property Partners REIT, Oxford Properties REIT, en H&R Real Estate Investment Trust.


‘Geheime’ DEGIRO Kernselectie ETF’s

Er zijn een aantal REIT’s die met een korting op hun intrinsieke waarde verhandeld worden. Eén manier om deze REIT’s te vinden is door te beleggen in de “geheime” DEGIRO Kernselectie ETF’s. De DEGIRO Kernselectie ETF’s volgen een aantal REIT-indices, waaronder de NAREIT Equity REIT Index.

De voordelen van beleggen in de DEGIRO Kernselectie ETF’s zijn dat zij een hoge mate van diversificatie bieden en liquide zijn. De nadelen van beleggen in de DEGIRO Kernselectie ETF’s zijn dat ze volatiel kunnen zijn en hoge kosten hebben.
8.8
Beleggen in REIT’s [2022] Tips & Uitleg + beste REIT’s investeringen

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 VOOR BEGINNERS

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel BEZOEKEN Lees volledige review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Conclusie

Er zijn veel verschillende REIT’s om uit te kiezen bij het maken van een investering, en elk daarvan heeft zijn eigen voor- en nadelen. REIT’s hebben de potentie om een geweldige manier te zijn om inkomsten te genereren, vooral als u uw portefeuille diversifieert door in verschillende REITs te beleggen. U blijft echter het risico lopen uw inleg te verliezen.

De wereld van de REIT’s is uitgebreid en verandert voortdurend, zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen. Door op de hoogte te blijven, kunt u de beste beslissingen voor uw portefeuille nemen.

Voordat u een beslissing neemt is het belangrijk dat u zelf onderzoek doet naar REIT’s en de risico’s ervan begrijpt

Antwoord op uw vragen

Veelgestelde vragen over REITs

REIT's verdienen geld door inkomstengenererend onroerend goed te bezitten en te exploiteren. REIT's genereren gewoonlijk inkomsten door huurinkomsten van huurders, maar ook door de verkoop van eigendommen. REIT's kunnen echter ook geld verliezen wanneer de huizenmarkt daalt.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan beleggingen in REIT's. REIT's bieden beleggers een hoge mate van diversificatie en zijn vaak minder volatiel dan de aandelenmarkt. REIT's bieden ook het potentieel voor hoge rendementen, en in sommige gevallen belastingvoordelen. Bovendien kunnen REIT's beleggers een manier bieden om inkomsten te genereren zonder dat zij direct onroerend goed hoeven te bezitten of te beheren. Houdt er wel rekening mee dat REIT's ook in waarde kunnen dalen, waardoor u (een deel van) uw inleg kunt verliezen.

Ja, er zijn enkele risico's verbonden aan beleggingen in REIT's. REIT's zijn aan dezelfde risico's onderhevig als andere beleggingen in vastgoed, zoals veranderingen op de huizenmarkt, rentetarieven en de beschikbaarheid van financiering. Bovendien kunnen REIT's leveraged zijn, wat betekent dat zij waarde kunnen verliezen als de onderliggende eigendommen in waarde dalen.

Openbare REIT's worden verhandeld op grote beurzen, terwijl particuliere REIT's dat niet zijn. Voor openbare REIT's gelden dezelfde openbaarmakings- en rapportagevereisten als voor andere beursgenoteerde ondernemingen. Particuliere REIT's kunnen minder liquide zijn en moeilijker te verkopen dan openbare REIT's.

U kunt op verschillende manieren in REIT's beleggen, onder meer door aandelen in een openbare REIT te kopen, in een particuliere REIT te beleggen, of in een onroerend goed crowdfunding platform te beleggen. U kunt ook in REIT's beleggen via vastgoedbevaks, of REIT's. Doe eerst onderzoek voordat u begint met beleggen. U loopt het risico uw inleg te verliezen.

De belastingimplicaties van beleggen in REIT's variëren naargelang het type REIT dat u in te investeren. Voor openbare REIT's gelden dezelfde belastingregels als voor andere beursgenoteerde ondernemingen. Particuliere REIT's kunnen aan andere belastingregels onderworpen zijn. Vastgoedbevaks, of REIT's, worden belast als partnerschappen, en de belastingimplicaties hangen af van het soort REIT waarin u belegt.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo