Wat is crypto en hoe werkt het?

In dit artikel zullen we een overzicht geven van wat crypto is en hoe het werkt. Ook zullen we enkele risico's en voordelen bespreken die verbonden zijn aan het beleggen in crypto.
Wat is crypto

Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele tokens die gebruik maken van cryptografie om hun transacties te beveiligen en om de aanmaak van nieuwe eenheden te controleren. Wanneer u in cryptocurrencies belegt, is het belangrijk dat u uw eigen onderzoek doet en de risico’s ervan begrijpt. Dit artikel zal een overzicht geven van wat crypto is en hoe het werkt. Wij zullen ook enkele risico’s en voordelen bespreken die aan beleggen in crypto verbonden zijn.

Wat is crypto?

Crypto is een afkorting voor cryptocurrency. Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die gebruik maakt van cryptografie om zijn transacties te beveiligen en om de aanmaak van nieuwe eenheden te controleren. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onder controle staan van een regering of een financiële instelling.

Bitcoin, de eerste en bekendste cryptocurrency, werd in 2009 gecreëerd. Sindsdien zijn er honderden andere cryptocurrencies gecreëerd. Die worden vaak altcoins genoemd, of alternatieve munten.

Cryptocurrencies worden vaak verhandeld op gedecentraliseerde beurzen, en kunnen ook gebruikt worden om goederen en diensten te kopen. Sommige bedrijven aanvaarden zelfs Bitcoin als betaling.

Beleggen in cryptocurrencies houdt risico in, en voorzichtigheid is belangrijk bij het kopen of verkopen van een cryptomunt. Cryptocurrencies zijn volatiel en prijzen kunnen snel schommelen. Wanneer u in cryptocurrencies belegt, is het belangrijk dat u uw eigen onderzoek doet en de risico’s ervan begrijpt.
8.4
Wat is crypto en hoe werkt het?

Bitvavo Crypto Exchange Crypto exchange

Bitvavo is de grootste Nederlandse crypto broker.
Let op: U kunt alleen in crypto handelen.
€1.000 commissievrij bezoeken Bitvavo review

Beleggen in digitale instrumenten gaat gepaard met een hoog risico. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat zijn de voordelen van beleggen in crypto?

Cryptocurrencies bieden een aantal potentiële voordelen, waaronder:

  • Toegankelijkheid: Cryptocurrencies staan niet onder controle van een regering of financiële instelling. Dit wordt ook wel decentralisatie genoemd. Hierdoor kunt u zonder toekomst van derde partijen betalen of betaald worden.
  • Anonimiteit: Transacties die met cryptocurrencies worden gedaan zijn vaak anoniem, wat betekent dat gebruikers pseudoniem kunnen blijven.
  • Snellere transacties: Cryptocurrencies kunnen gebruikt worden om snelle en veilige transacties te doen. Dat kan ze handiger maken dan traditionele methoden zoals bankoverschrijvingen, wat soms 5 werkdagen of langer kan duren.
  • Lagere kosten: Voor transacties in cryptocurrency’s worden vaak lagere kosten aangerekend dan voor traditionele financiële transacties.

Wat zijn de risico’s van beleggen in crypto?

Cryptocurrencies brengen ook een aantal risico’s met zich mee, waaronder:

  • Volatiliteit: De koersen van cryptocurrencies zijn zeer volatiel. Dit kan tot verliezen leiden als u belegt zonder de markt te begrijpen.
  • Veiligheid: Cryptocurrencies worden vaak opgeslagen in digitale portemonnees, die vatbaar zijn voor hacking. Dit kan leiden tot verlies van geld als uw portemonnee wordt gehackt of u de sleutel kwijtraakt.
  • Fraude: Er zijn talrijke gevallen van fraude in de cryptocurrency-industrie geweest. Zorg ervoor dat u onderzoek doet naar cryptomunten of beurzen voordat u gaat beleggen om te voorkomen dat u wordt opgelicht.
  • Risico van regelgeving: Cryptocurrencies worden momenteel door geen enkele regering gereguleerd. Dat zou in de toekomst kunnen veranderen, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de prijs van cryptocurrencies.
  • Belastingrisico: Winsten uit beleggingen in cryptocurrencies kunnen aan belasting onderworpen zijn. Raadpleeg zeker een fiscaal deskundige om de implicaties van beleggingen in digitale activa te begrijpen.

Ondanks de risico’s zijn sommigen van mening dat cryptocurrencies mogelijk een revolutie teweeg kunnen brengen in de manier waarop wij met de digitale wereld omgaan. Om die reden is beleggen in crypto een riskante, maar potentieel lucratieve onderneming. Als u overweegt in crypto te investeren, doe dan zeker uw onderzoek en begrijp de risico’s die eraan verbonden zijn.

Hoe werken cryptovaluta?

Cryptocurrencies maken gebruik van blockchaintechnologie om snelle en veilige transacties mogelijk te maken. Blockchain is een gedecentraliseerd, gedistribueerd grootboek dat transacties op een openbaar netwerk registreert. Cryptocurrencies worden vaak verhandeld op gedecentraliseerde beurzen, en kunnen ook gebruikt worden om goederen en diensten te kopen. Sommige bedrijven aanvaarden zelfs Bitcoin als betaling.

Hier is een voorbeeld van hoe crypto werkt

Alice wil Bob wat cryptocurrency sturen. Zij initieert een transactie op de blockchain, die vervolgens door miners geverifieerd wordt. Miners worden beloond voor het verifiëren van transacties met cryptocurrency. Zodra de transactie geverifieerd is, wordt de transactie op de blockchain vastgelegd en ontvangt Bob de cryptocurrency.

Transacties op de blockchain zijn pseudoniem, wat betekent dat gebruikers anoniem kunnen blijven als ze daarvoor kiezen. Cryptomunten worden ook vaak opgeslagen in digitale portemonnees, die gehackt kunnen worden. Daarom is het belangrijk om uw portemonnee sleutel veilig op te slaan.

Geschiedenis crypto

Cryptocurrencies bestaan inmiddels al meer dan een decennium, maar ze hebben pas onlangs de aandacht van de mainstream gekregen. De eerste cryptocurrency, Bitcoin, werd in 2009 gecreëerd door een anoniem persoon of groep mensen, bekend onder de naam Satoshi Nakamoto. Sindsdien zijn er meer dan 5.000 cryptocurrencies gecreëerd, met een marktwaarde van meer dan $2 biljoen. Cryptocurrencies zijn gebruikt om goederen en diensten te kopen, om te handelen op gedecentraliseerde beurzen, en om investeringen te doen.

Hoewel cryptocurrencies al een tijdje bestaan, is hun populariteit de laatste jaren geëxplodeerd. Dat komt door een aantal factoren, waaronder de opkomst van Initial Coin Offerings (ICO’s), het toenemende gebruik van blockchain-technologie, en het volatiele karakter van de cryptocurrency markt.

8.4
Wat is crypto en hoe werkt het?

Bitvavo Crypto Exchange Crypto exchange

Bitvavo is de grootste Nederlandse crypto broker.
Let op: U kunt alleen in crypto handelen.
€1.000 commissievrij bezoeken Bitvavo review

Beleggen in digitale instrumenten gaat gepaard met een hoog risico. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is een ICO?

Een ICO is een initial coin offering. Dat is een nieuwe manier om kapitaal op te halen, waarbij bedrijven nieuwe digitale tokens uitgeven in ruil voor investeringen. ICO’s zijn een populaire manier geworden om op blockchain gebaseerde projecten te financieren. Ze zijn ook gebruikt om fondsen te werven voor andere soorten bedrijven, zoals onroerend goed en traditionele startups.

Voorbeelden van cryptovaluta

Bitcoin: Bitcoin is de eerste en bekendste cryptocurrency. Het werd in 2009 gecreëerd door Satoshi Nakamoto, en ze heeft een marktwaarde van meer dan $ 1 biljoen.

Ethereum: Ethereum is een gedecentraliseerd platform waarop slimme contracten draaien. Deze contracten kunnen gebruikt worden om gedecentraliseerde toepassingen (dApps) te maken. Ethereum heeft ook zijn eigen cryptocurrency, Ether.

Ripple: Ripple is een cryptocurrency die ontworpen is voor gebruik in de financiële sector. Het wordt gebruikt om snel en goedkoop geld naar het buitenland te sturen.

Litecoin: Litecoin is een vork van Bitcoin die ontworpen is om sneller en lichter te zijn.

Dogecoin: Dogecoin is een op meme’s gebaseerde cryptocurrency die als grap begon, maar sindsdien een grote aanhang heeft gekregen.

Wat beweegt de koersen van cryptomarkten?

Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele activaklasse, en hun prijzen kunnen snel schommelen. De prijs van Bitcoin, bijvoorbeeld, daalde in januari 2018 binnen een paar dagen met meer dan 50%. Eind 2021 begon wederom een gigantische daling van Bitcoin met meer dan 50% in slechts een paar maanden tijd. Dit was te wijten aan een hele reeks factoren, waaronder negatieve berichtgeving in de media, strengere overheidsregulering, en algemene economische onzekerheid.

De prijs van Ethereum en andere cryptocurrencies volgde dit voorbeeld, en de marktwaarde van alle digitale activa kelderde. Beleggers die hadden gewed op de voortdurende stijging van de cryptoprijzen werden aan hun lot overgelaten, en velen stapten helemaal uit de markt. Deze fluctuaties hebben geleid tot immense winsten voor sommige investeerders, maar ook drastische verliezen voor anderen.

Wat kun je kopen met cryptovaluta?

Cryptocurrencies kunnen gebruikt worden om goederen en diensten te kopen, om te handelen op gedecentraliseerde beurzen, en om investeringen te doen. Bitcoin, bijvoorbeeld, kan gebruikt worden om goederen en diensten te kopen van een groeiend aantal bedrijven, waaronder Overstock, Expedia, en Microsoft. Ethereum kan gebruikt worden om te handelen op gedecentraliseerde beurzen zoals EtherDelta en IDEX. En Ripple kan gebruikt worden om investeringen te doen in startups en andere bedrijven.

Cryptovaluta kopen – een platform kiezen

Als u geïnteresseerd bent in beleggen in cryptocurrency, dan zijn er een paar manieren om dat te doen. De meest gebruikelijke manier is om cryptocurrencies te kopen op beurzen, zoals Bitvavo. U kunt ook in cryptocurrency beleggen via initial coin offerings (ICO’s) of door naar munten te delven.

Bitvavo is een van de toonaangevende crypto makelaars in Nederland. Zij bieden een breed scala aan diensten, waaronder het kopen, verkopen en verhandelen van cryptocurrencies. Ze hebben ook een zeer gebruiksvriendelijk platform, waardoor zowel beginners als ervaren beleggers gemakkelijk aan de slag kunnen. Bitvavo heeft ook zeer concurrerende tarieven, wat hen een goede keuze maakt voor wie in cryptocurrency wil beleggen.

8.4
Wat is crypto en hoe werkt het?

Bitvavo Crypto Exchange Crypto exchange

Bitvavo is de grootste Nederlandse crypto broker.
Let op: U kunt alleen in crypto handelen.
€1.000 commissievrij bezoeken Bitvavo review

Beleggen in digitale instrumenten gaat gepaard met een hoog risico. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hoe moet je cryptovaluta opslaan?

Wanneer u cryptocurrency bezit, kunt u ze opslaan in een digitale portemonnee. Er zijn veel verschillende soorten wallets, waaronder hot wallets en cold wallets.

Hot wallets zijn online wallets die met het internet verbonden zijn. Deze wallets zijn minder veilig dan cold wallets, maar ze zijn veel gemakkelijker te gebruiken. Cold wallets zijn offline portemonnees die niet met het internet verbonden zijn. Deze portemonnees zijn veiliger, maar ze kunnen moeilijk op te zetten en te gebruiken zijn.

Zodra u een portemonnee gekozen hebt, moet u uw cryptocurrency erin opslaan. Dat kunt u doen door uw cryptocurrency van een exchange naar uw wallet over te brengen. Wanneer u uw cryptocurrency wilt uitgeven, kunt u ze weer naar een exchange overbrengen.

Vier tips om veilig te investeren in cryptovaluta

Als u overweegt om in cryptocurrencies te beleggen, zijn er een paar dingen die u moet weten. Allereerst, begrijp de risico’s die eraan verbonden zijn. Cryptocurrencies zijn volatiel en kunnen snel aan waarde verliezen. Zorg ervoor dat u het zich kunt veroorloven uw investering te verliezen voordat u cryptomunten koopt.

Tip 1: Onderzoek de cryptomunten waarin u geïnteresseerd bent om te investeren. Er zijn veel gevallen van fraude in de cryptocurrency industrie geweest, dus het is belangrijk om een veilige exchange, zoals Bitvavo, of cryptomunt te kiezen. Ten slotte, bewaar uw cryptocurrency in een veilige portemonnee, om te voorkomen dat u uw investering verliest als uw digitale portemonnee gehackt wordt.

Tip 2: Diversifieer uw beleggingen. Leg niet al uw eieren in één mand. Wanneer u in digitale activa belegt, is het belangrijk uw portefeuille te diversifiëren om uw risico te beperken.

Tip 3: Heb een lange termijn perspectief. Cryptocurrencies zijn een nieuwe activaklasse en hun koersen zullen in de loop van de tijd schommelen. Het is belangrijk om een lange termijn perspectief te hebben wanneer u in digitale activa belegt.

Tip 4: Gebruik stop-loss orders. Een stop-loss order is een order om een effect te verkopen wanneer het een bepaalde prijs bereikt. Dit kan u helpen uw verliezen te beperken als de prijs van het effect sterk daalt.

Dit zijn maar een paar tips om rekening mee te houden als u in cryptocurrency’s gaat beleggen. Vergeet niet dat cryptocurrencies een riskante belegging zijn, dus doe altijd uw onderzoek voordat u crypto koopt.

Veelgestelde vragen over crypto

Mining is het proces waarbij transacties op een blockchain worden geverifieerd en aan de blockchain worden toegevoegd. Miners worden beloond met cryptocurrency voor hun werk. Voor mining is dure hardware en veel elektriciteit nodig.

Een ICO is een iInitial Coin Offering. Dit is een fondsenwervingsevenement waarbij een bedrijf digitale tokens verkoopt aan investeerders in ruil voor cryptocurrency. Het geld dat bij een ICO wordt opgehaald, wordt gebruikt om de ontwikkeling van een nieuw project of bedrijf te financieren.

Een digitale portemonnee is een softwareprogramma dat uw cryptocurrency opslaat. U kunt een digitale portemonnee gebruiken om uw crypto te verzenden, te ontvangen, en op te slaan. Er zijn verschillende soorten wallets, waaronder hot wallets en cold wallets.

Een altcoin is een cryptocurrency die geen Bitcoin is. Er zijn duizenden altcoins op de markt, en elke dag worden er nieuwe gecreëerd. Altcoins zijn meestal goedkoper en volatieler dan Bitcoin.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo