CFD betekenis: wat is een CFD?

Bent u geïnteresseerd in het handelen met CFD's maar weet u niet waar u moet beginnen, of hoe ze werken? Dit artikel legt de basis van CFD's uit aan de hand van voorbeelden en geeft praktische tips voor CFD beleggen!
CFD betekenis

CFD brokers zijn populair omdat ze een hefboom bieden, wat betekent dat beleggers een grote positie kunnen controleren met een relatief klein geldbedrag. CFD’s hebben ook lage kosten om te verhandelen. Ze zijn echter niet voor iedereen geschikt en kunnen riskant zijn. Lees verder om alles te weten te komen wat u over CFD’s moet weten.

CFD informatie

Wat is CFD trading?

Een CFD, of Contract for Difference, is een vorm van handel in derivaten. CFD’s zijn overeenkomsten tussen twee partijen om het verschil in prijs van een onderliggende waarde op de einddatum van het contract uit te wisselen.

CFD’s worden op marge verhandeld, wat betekent dat beleggers slechts een kleine aanbetaling, marge genaamd, hoeven te doen om een positie te openen. Dit stelt beleggers in staat activa te verhandelen die zij zich normaal niet zouden kunnen veroorloven. CFD’s zijn populair omdat zij de handelaars in staat stellen te speculeren op zowel stijgende als dalende prijzen.

CFD’s zijn ook flexibel, wat betekent dat handelaars lange of korte posities kunnen innemen, afhankelijk van hun marktvisie. Als een handelaar denkt dat de prijs van een activum zal stijgen, zal hij een long positie innemen. Als hij denkt dat de prijs zal dalen, neemt hij een short positie in.

CFD’s worden verhandeld op allerlei activa, waaronder indexen, aandelen, grondstoffen, forex en zelfs cryptocurrencies. CFD’s zijn populair geworden omdat ze een hefboom en lage kosten bieden. CFD’s zijn echter niet voor iedereen geschikt en kunnen riskant zijn. Voordat u CFD’s verhandelt, moet u zorgvuldig uw beleggingsdoelstellingen, ervaringsniveau en risicobereidheid overwegen.

8.8
CFD betekenis: wat is een CFD?

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is hefboomwerking?

Hefboomwerking is een belangrijk kenmerk van de handel in CFD’s. Met een hefboomeffect kunnen beleggers een grote positie controleren met een relatief klein geldbedrag. Bijvoorbeeld, als een belegger €1.000 op zijn rekening heeft en een CFD van €20.000 wil verhandelen, kan hij dit doen door €19.000 te lenen van zijn broker. Dit wordt hefboomwerking genoemd.

Hefboomwerking geeft CFD-handelaars de mogelijkheid om met een groter budget te handelen, maar het vergroot ook de verliezen. Daarom is handelen in CFD’s niet voor iedereen geschikt en moet u alleen handelen met geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen.

Wat zijn de risico’s van CFD’s?

CFD’s zijn riskant en kunnen leiden tot verliezen die groter zijn dan uw inleg. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen een groot risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van de hefboomwerking. Tussen 74-89% van de retail CFD-rekeningen verliezen geld. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen.

Wat is een margin call?

Een margin call is wanneer uw broker u vraagt om meer geld op uw rekening te storten omdat de waarde van uw activa gedaald is en u het risico loopt om geld verliezen. Margin calls gebeuren wanneer de markt zich tegen u keert en uw verliezen uw inleg beginnen op te eten.

Als u niet genoeg geld op uw rekening heeft om aan een margin call te voldoen, kan uw broker sommige of al uw CFD’s sluiten om de verliezen te beperken. Dit wordt een gedwongen liquidatie genoemd. Gedwongen liquidaties kunnen tot grote verliezen leiden, dus het is belangrijk dat u de risico’s begrijpt voordat u in CFD’s handelt.

Hoe kan ik CFD’s verhandelen?

U kunt CFD’s verhandelen met specifieke online brokers. U moet een rekening openen en er geld op storten voordat u kunt beginnen met handelen. Het is belangrijk dat u een gerenommeerde broker kiest die een goed platform en lage kosten biedt. U moet er ook zeker van zijn dat de broker gereglementeerd is door een financiële regelgever zoals de Financial Conduct Authority (FCA) in het VK.

8.1
Plus500 review box

Plus500 – Gratis Demo Account CFD broker

Plus500 komt als meest gebruiksvriendelijke
platform uit onze test.
€40.000 virtueel Bezoeken Plus500 review

86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

CFD’s zijn niet voor iedereen geschikt en u moet alleen handelen met geld dat u kunt verliezen. Wij raden u ten zeerste aan financieel advies in te winnen alvorens in CFD’s te handelen.

Mogelijkheden met CFD’s

CFD’s bieden veel mogelijkheden voor handelaars. CFD’s zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan handelsstrategieën. Enkele veel voorkomende CFD-handelsstrategieën zijn:

 • Daytrading: daghandelaren openen en sluiten CFD-posities binnen dezelfde dag. Daytraden is riskant, maar kan de juiste strategie zijn voor sommigen.
 • Swing trading: swing traders houden CFD-posities langer dan een dag aan. Swing trading is minder riskant dan daytrading, maar kan nog steeds volatiel zijn.
 • Scalping: scalpers proberen kleine winsten te maken door te profiteren van kleine koersbewegingen. Scalping is zeer riskant en kan tot grote verliezen leiden
 • Positiehandel: positiehandelaren houden CFD-posities aan voor weken of zelfs maanden. Positiehandel is de minst riskante vorm van CFD-handel, maar kan net als swing trading nog steeds volatiel zijn.

* Neem contact op met uw provider om te zien of scalperen is toegestaan.

Voordelen van CFD’s

CFD’s bieden de handelaars vele voordelen, waaronder:

 • Hefboomwerking: CFD’s stellen handelaren in staat om met een betrekkelijk klein bedrag een grote positie te controleren. Dit kan tot grote winsten leiden, maar ook tot grote verliezen.
 • Short gaan: CFD’s kunnen short verkocht worden, wat betekent dat handelaren zowel van dalende als stijgende koersen gebruik kunnen maken.
 • Lage kosten: CFD’s hebben vaak lage transactiekosten en er is meestal geen commissie op de transacties.
 • Ruim aanbod: CFD’s kunnen bij de meeste brokers online verhandeld worden. De handel in CFD’s is ook beschikbaar op mobiele apps.

CFD’s zijn een hefboomproduct en kunnen leiden tot verliezen die groter zijn dan de inleg. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven om de hoog risico om uw geld te verliezen. CFD’s zijn niet voor iedereen geschikt en u moet alleen handelen met geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen.

Winst- en verlies berekenen

Wanneer u CFD’s verhandelt, moet u zich bewust zijn van de mogelijke winsten en verliezen. Om winst of verlies te berekenen, moet u het volgende weten:

 1. Instapprijs: dit is de prijs waartegen u een CFD-positie opent.
 2. Exit prijs: dit is de prijs waartegen u een CFD-positie sluit.
 3. Stop-loss: dit is een order om een CFD-positie tegen een bepaalde prijs te sluiten, om verliezen te beperken.
 4. Take-profit: dit is een order om een CFD-positie tegen een bepaalde prijs te sluiten om winst te nemen .

U kunt uw potentiële winst of verlies voor een CFD-handel berekenen met de volgende formule:

Winst (verlies) = (uitstapprijs – instapprijs) x grootte van de CFD-positie

Bijvoorbeeld, als u een CFD koopt tegen een instapprijs van 1.3000 en uitstapt tegen een uitstapprijs van 1.3050, dan zou uw winst zijn:

Winst = (1.3050 – 1.3000) x 100 CFD’s
Winst = +50

Als de uitstapprijs lager is dan de instapprijs, dan maakt u verlies. Bijvoorbeeld, als u een CFD verkoopt tegen een instapprijs van 1.3050 en uitstapt tegen een uitstapprijs van 1.3000, dan zou uw verlies zijn:

Verlies = (1.3000 – 1.3050) x 100 CFD’s
Verlies = -50

Het is belangrijk om te onthouden dat winsten en verliezen worden berekend in de valuta van de CFD broker, niet in de valuta van uw rekening. Bijvoorbeeld, als u CFD’s in EUR/USD verhandelt en uw rekening luidt in USD, dan wordt uw winst of verlies omgezet in USD tegen de huidige wisselkoers.

Kosten van CFD’s: Spread en commissie

Wanneer u CFD’s verhandelt, hebt u te maken met twee soorten kosten:

Spread: dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een CFD. De spread is de manier waarop CFD-brokers geld verdienen, want zij rekenen meestal geen commissie op CFD-transacties.

Commissie: sommige CFD-brokers kunnen commissie aanrekenen voor CFD-transacties. De commissie is gewoonlijk een percentage van de transactiewaarde, met een minimum en een maximum.

Bijvoorbeeld, als u EUR/USD CFD’s koopt tegen een instapprijs van 1,3000 en uitstapt tegen een uitstapprijs van 1,3050, dan zouden uw spreadkosten zijn:

Spreadkosten = (1.3050 – 1.3000) x 100 CFD’s x 0.0001

Spreadkosten = +0.50

Indien u met een CFD-broker handelde die commissie aanrekent, dan zouden uw totale kosten zijn:

Commissiekosten = (1.3050 – 1.3000) x 100 CFD’s x 0.01%

Commissiekosten = +0.01

Uw totale kosten zouden zijn:

Totale kosten = Spreadkosten + Commissiekosten
Totale kosten = +0.50 + 0.01
Totale kosten = +0.51

Het is belangrijk om te onthouden dat CFD-brokers ook andere kosten in rekening kunnen brengen, zoals overnight financieringskosten.

8.1
Plus500 review box

Plus500 – Gratis Demo Account CFD broker

Plus500 komt als meest gebruiksvriendelijke
platform uit onze test.
€40.000 virtueel Bezoeken Plus500 review

86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Antwoord op uw vragen

Veelgestelde vragen over CFD’s

De handel in CFD's is populair geworden omdat het lage transactiekosten biedt en de mogelijkheid om te handelen op een groot aantal activa. CFD's zijn ook flexibel, wat betekent dat u long of short op een activum kunt gaan. Een ander voordeel is dat u kunt handelen met een hefboom (margin). Een hefboom zorgt ervoor dat u grotere posities kunt innemen dan u daadwerkelijk op uw rekening heeft staan. Dit betekent ook dat u meer risico neemt en u grotere verliezen kunt maken. Handelen met een hefboom is niet geschikt voor beginners.

Als u met CFD's wilt beginnen te handelen, moet u eerst een CFD-broker vinden die aan uw behoeften voldoet. Zodra u een broker gevonden hebt, moet u een rekening openen en geld storten. Daarna kunt u beginnen met CFD's te verhandelen. Bekijk onze lijst met favoriete brokers.

Hefboomeffect is een belangrijk kenmerk van de handel in CFD's. Met een hefboomeffect kunnen beleggers een grote positie controleren met een relatief klein geldbedrag. Bijvoorbeeld, als een belegger €1.000 op zijn rekening heeft en hij gebruikt een hefboom van 10:1, dan kan hij een positie van €10.000 controleren.

De handel in CFD's is riskant en niet voor iedereen geschikt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen een groot risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van de hefboomwerking. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD's werken en of u zich het hoge risico van geldverlies kunt veroorloven.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo