Derivaten betekenis

In dit artikel bekijken we de betekenis van derivaten en hoe ze werken. We zullen ook enkele van de voordelen en risico's van beleggen in derivaten bekijken.

Wat zijn derivaten?

Derivaten zijn financiële contracten waarvan de waarde is gebaseerd op een onderliggend activum. De meest voorkomende soorten derivaten zijn futures, opties en swaps. Derivaten kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het afdekken van risico's, speculeren op prijsbewegingen en arbitrage.

Derivaten worden op de financiële markten vaak gebruikt als bescherming tegen risico’s of om te speculeren op toekomstige prijsbewegingen. Als u bijvoorbeeld vreest dat de waarde van een aandeel in de toekomst zal dalen, kunt u een putoptie kopen, die u het recht geeft het aandeel tegen een bepaalde prijs te verkopen. Als het aandeel inderdaad in waarde daalt, kunt u uw optie uitoefenen en het aandeel verkopen voor een hogere prijs dan het op dat moment waard is.

Derivaten kunnen ook worden gebruikt om te speculeren op de richting van een markt, zonder dat u daadwerkelijk eigenaar bent van de onderliggende activa. Dit staat bekend als speculatieve handel, en kan zeer riskant zijn.

8.8
Derivaten betekenis

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Derivaten zijn vaak complex en kunnen riskant zijn. Het is belangrijk te begrijpen hoe derivaten werken voordat u erin belegt.

Wat zijn de voordelen van beleggen in derivaten?

Derivaten bieden beleggers veel voordelen, zoals de mogelijkheid om zich in te dekken tegen prijsschommelingen van het onderliggende activum en te speculeren op toekomstige prijsbewegingen. Enkele voordelen van beleggen in derivaten zijn:

  • De mogelijkheid om zich in te dekken tegen prijsbewegingen van de onderliggende waarde.
  • De mogelijkheid om te speculeren op prijsbewegingen van het onderliggende activum.
  • De mogelijkheid tot arbitrage tussen verschillende markten.

Wat zijn de risico’s van beleggen in derivaten?

Derivaten kunnen complex en riskant zijn. Enkele van de risico’s zijn:

  • Het risico van in gebreke blijven van de tegenpartij. Dit is het risico dat de andere partij bij het contract haar verplichtingen uit hoofde van het contract niet nakomt
  • Het risico van verlies als gevolg van veranderingen in de waarde van het onderliggende actief.
  • Het risico van verlies als gevolg van veranderingen in de rentetarieven.

Waarom zijn derivaten zo populair?

Derivaten zijn populair omdat zij beleggers een manier bieden om zich in te dekken tegen risico’s en te speculeren op toekomstige prijsbewegingen. Derivaten zijn ook populair omdat ze kunnen worden gebruikt voor arbitrage tussen verschillende markten.

Een voorbeeld van een derivaat is een contract voor verschil (CFD). Een CFD is een overeenkomst tussen twee partijen om het verschil in waarde van een effect aan het einde van een contractperiode uit te wisselen.

De belangrijkste soorten derivaten

De belangrijkste soorten derivaten zijn futures, opties en swaps.

  • Futures zijn contracten om een actief te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs op een toekomstige datum.
  • Opties zijn contracten die de houder het recht, maar niet de plicht geven om op een toekomstige datum een actief tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen.
  • Swaps zijn overeenkomsten om een activum op een toekomstige datum te ruilen tegen een ander activum.

Derivaten beleggen in de praktijk

Nu we een algemeen begrip hebben van wat derivaten zijn, laten we eens kijken hoe ze in de praktijk werken. Derivaten kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder afdekking (hedging), speculatie en arbitrage.

01.

Afdekking (hedging)

Een hedge is een investering die wordt gedaan om zich te beschermen tegen een toekomstig verlies. Een boer kan bijvoorbeeld een termijncontract afsluiten om tarwe tegen een bepaalde prijs te verkopen. Als de tarweprijs daalt, ontvangt de boer toch de afgesproken prijs voor zijn tarwe. Dit beschermt de boer tegen een verlies als de tarweprijs daalt.

02.

Speculatie

Van speculatie is sprake wanneer een belegger een derivaat koopt om winst te maken uit een toekomstige prijsbeweging. Bijvoorbeeld, als een belegger denkt dat de goudprijs zal stijgen, kan hij een goudfuturescontract kopen. Als de goudprijs inderdaad stijgt, zal de belegger winst maken. Wanneer de prijs daalt, zal de belegger verlies lijden.

03.

Arbitrage

Arbitrage is wanneer een handelaar voordeel haalt uit prijsverschillen op verschillende markten. Een handelaar kan bijvoorbeeld een aandeel kopen op de ene markt en het tegelijkertijd verkopen op een andere markt waar de prijs hoger is. De handelaar steekt het prijsverschil dan in eigen zak, maar andersom kan ook waardoor de handelaar zijn inleg verliest.

Derivaten beleggen, geschikt voor jou?

Derivaten beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Derivaten zijn complexe financiële instrumenten en kunnen riskant zijn. Voordat u in derivaten belegt, moet u begrijpen hoe ze werken en welke risico’s eraan verbonden zijn. U moet ook een goed inzicht hebben in uw beleggingsdoelstellingen. Als u niet zeker weet of beleggen in derivaten geschikt is voor u, vraag dan professioneel financieel advies.

Maar als u het goed doet, kan beleggen in derivaten helpen u te beschermen tegen verliezen. Met een online broker zoals eToro of DEGIRO, kunt u met slechts een paar klikken beginnen met derivaten beleggen. Dus waarom zou u het vandaag niet eens uitproberen met een demo-account?

8.8
Derivaten betekenis

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 VOOR BEGINNERS

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Veelgestelde vragen over derivaten

Derivaten kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder afdekking (hedging), speculatie en arbitrage.

Derivaten zijn contracten tussen twee partijen. De waarde van een derivaat wordt afgeleid van het onderliggende activum. Als u bijvoorbeeld een goudfuturescontract koopt, gaat u ermee akkoord goud te kopen tegen een bepaalde prijs op een toekomstige datum.

Met een online broker zoals eToro of DEGIRO, kunt u met een paar klikken beginnen met beleggen in derivaten. Dus waarom zou u het vandaag niet eens uitproberen met een demo-account? Maar vergeet niet dat u met beleggen risico loopt en uw vermogen minder waard kan worden.

Derivaten zijn complexe financiële instrumenten en kunnen risicovol zijn. Voordat u in derivaten belegt, moet u begrijpen hoe ze werk en de daaraan verbonden risico's. U moet ook een goed inzicht hebben in uw beleggingsdoelstellingen. Als u niet zeker weet of derivatenbeleggen iets voor u is, vraag dan professioneel financieel advies.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo