Margin calls betekenis: Wat is een margin call en hoe vermijd je het?

Ontdek precies wat een margin call betekent, waarom ze gebeuren & hoe je ze kan vermijden!
Margin calls betekenis

In dit artikel behandelen wij alles wat u moet weten over de betekenis van margin calls. We zullen uitleggen wat margin calls zijn en hoe u ze kunt vermijden. Dus blijf lezen om meer te weten te komen!

Wat is een margin call?

Een margin call is een eis van uw broker dat u meer geld of effecten op uw rekening moet storten om uw huidige marges te handhaven. Indien u niet aan deze eis voldoet, kan uw broker sommige effecten op uw rekening verkopen om het tekort te dekken.

Margin calls komen gewoonlijk voor wanneer de waarde van de effecten op uw rekening onder een bepaald niveau zakt, dat bekend staat als de marginverplichting. Dit niveau wordt door de broker vastgesteld en is gewoonlijk gebaseerd op een percentage van de waarde van de effecten op uw rekening. Bijvoorbeeld, als de waarde van uw effecten met 10% daalt, kan uw broker u vragen extra geld of effecten te storten om uw huidige marge te handhaven.

8.8
Margin calls betekenis: Wat is een margin call en hoe vermijd je het?

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat veroorzaakt een margin call?

Er zijn verschillende factoren die tot een margin call kunnen bijdragen. De meest voorkomende is een daling van de waarde van de effecten op uw rekening. Dit kan veroorzaakt worden door een aantal factoren, waaronder marktvolatiliteit, bedrijfsspecifiek nieuws, of wereldwijde economische omstandigheden.

Een andere veel voorkomende oorzaak van margin calls zijn de rentetarieven. Als de rente stijgt, zullen de kosten om geld te lenen om uw effectenbezit te financieren ook stijgen. Dit kan tot gevolg hebben dat u extra geld of effecten op uw rekening moet storten om uw huidige marges te handhaven.

Tenslotte, veranderingen in margin vereisten kunnen ook margin calls veroorzaken. Als uw broker de margin vereiste verhoogt, zult u extra geld of effecten op uw rekening moeten storten om aan de nieuwe vereiste te voldoen.

Voorbeelden van margin calls

Hieronder staan twee voorbeelden van hoe een margin call kan gebeuren.

Voorbeeld 1
U hebt een effectenrekening met €100.000 aan effecten en u houdt een margeverplichting van 50% aan. Dit betekent dat uw broker van u zal eisen dat u extra geld of effecten stort als de waarde van uw effecten onder de €50.000 daalt

Stel u voor wat er zou gebeuren indien de waarde van uw effecten met 10% zou dalen, van €€100.000 tot €90.000. In dat geval zou uw broker een margin call uitvaardigen voor €5.000. Dit betekent dat u €5.000 extra op uw rekening zou moeten storten om uw huidige marges te handhaven.

Indien u niet aan de margin call voldoet, zou uw broker in hun recht staan om een deel van uw effecten te verkopen om het tekort te dekken.
Voorbeeld 2
U heeft een effectenrekening met €100.000 aan effecten en u houdt een margeverplichting van 50% aan. Dit betekent dat uw broker van u zal eisen dat u extra geld of effecten stort als de waarde van uw effecten onder de € 50.000 daalt

Stelt u zich nu voor dat de rente stijgt van 1% naar 3%. Dit zou de kosten van het lenen van geld om uw effectenbezit te financieren doen stijgen. Als gevolg daarvan kan het zijn dat u extra geld of effecten op uw rekening moet storten om aan de nieuwe margeverplichting te voldoen.

Als u niet aan de margin call voldoet, heeft uw broker het recht om een deel van uw effecten te verkopen om het tekort te dekken.

Hoe kun je margin calls voorkomen?

Er zijn een paar manieren waarop u margin calls kunt vermijden.

  1. De eerste is om de waarde van uw effecten in de gaten te houden. Zo kunt u de waarde van uw rekening in de gaten houden en op de hoogte blijven van veranderingen die een margin call kunnen veroorzaken.
  2. U kunt ook het bedrag wijzigen dat u bij uw broker geplaatst hebt. Dit zal u meer flexibiliteit geven om aan de marginvereisten te voldoen.
  3. Tenslotte kunt u uw broker vragen de marginvereiste voor uw rekening te verlagen. Dit zal het risico verminderen dat er een margin call komt.

Margin calls kunnen een heel gedoe zijn, maar door de waarde van uw rekening in de gaten te houden en te weten welke acties u moet ondernemen, kunt u ze meestal vermijden.

Een stop-loss instellen

Een stop-loss order kan u helpen de emoties te vermijden van een beslissing te moeten nemen wanneer uw effecten in waarde dalen en te vermijden dat u aan de genade van de markt wordt overgeleverd.

Een stop-loss is een order die u bij uw broker plaatst om uw effecten te verkopen als zij onder een bepaalde prijs dalen. Deze prijs wordt de stop-loss prijs genoemd.


Bijvoorbeeld, stel dat u 100 aandelen ABC Corporation bezit, die momenteel verhandeld worden tegen €10 per aandeel. U zou bij uw broker een stop-loss order kunnen plaatsen om uw aandelen te verkopen als ze onder de €9 per aandeel komen.

Als de prijs van de aandelen ABC Corporation onder de €9 per aandeel daalt, zal uw broker ze automatisch verkopen tegen de best beschikbare prijs.


Het is belangrijk te onthouden dat stop-loss orders niet gegarandeerd zijn. Dit betekent dat uw broker misschien niet in staat is uw aandelen tegen de stop-loss prijs te verkopen als de markt erg volatiel is.

U moet zich er ook van bewust zijn dat u nog steeds een margin call kunt krijgen, zelfs als u een stop-loss order heeft geplaatst. Dit komt omdat de stop-loss prijs pas in werking treedt wanneer uw aandelen verkocht worden, en u nog geld aan uw broker verschuldigd kunt zijn als de waarde van uw effecten onder het niveau van uw margin call daalt.

Indien u bezorgd bent over het ontvangen van een margin call, kunt u altijd meer geld of effecten op uw rekening storten om uw eigen vermogen verhogen.

8.5
Margin calls betekenis: Wat is een margin call en hoe vermijd je het?

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Wat zijn de kosten van beleggen op marge?

Er zijn een paar kosten waarmee u rekening moet houden als u overweegt op marge te beleggen.

De eerste is de rente die u zult betalen op het geld dat u leent. Deze kan vrij hoog zijn, vooral als u een marge-rekening gebruikt om te speculeren op prijsbewegingen op korte termijn.

U zult ook commissies aan uw broker moeten betalen wanneer u effecten met marge koopt en verkoopt. Deze commissies kunnen aardig oplopen, vooral als u vaak koopt en verkoopt.

Tenslotte kan het zijn dat u kosten moet betalen om uw margin-rekening te onderhouden. Deze kosten kunnen variëren per broker.

Beleggen met marge kan duur zijn, dus het is belangrijk dat u deze kosten in overweging neemt voordat u besluit op deze manier te beleggen.

Veelgestelde vragen over margin calls

Er zijn een paar manieren waarop u een margin call kunt vermijden, bijvoorbeeld door de waarde van uw effecten in de gaten te houden en het bedrag dat u bij uw effectenmakelaar heeft geplaatst in de gaten te houden. U kunt uw effectenmakelaar ook vragen om de marginvereiste voor uw rekening te verlagen.

Als u niet aan een margin call voldoet, kan uw effectenmakelaar sommige van uw effecten verkopen om het tekort te dekken.

Ja, u kunt nog steeds een margin call krijgen, zelfs als u een stop-loss order geplaatst heeft. Dit komt omdat de stop-loss prijs pas van kracht wordt wanneer uw aandelen daadwerkelijk verkocht worden, en u nog geld aan uw makelaar verschuldigd kunt zijn als de waarde van uw effecten onder het niveau van uw margin call daalt. Een stop-loss is niet altijd gegarandeerd, zeker niet tijdens hoge pieken in de markt.

Een stop-loss order is een instructie die u aan uw effectenmakelaar geeft om uw aandelen te verkopen als ze onder een bepaalde prijs zakken. Een margin call is wanneer uw effectenmakelaar u vraagt om meer geld of effecten op uw rekening te storten omdat de waarde van uw effecten onder het niveau van uw oorspronkelijke belegging is gezakt.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo