Volatiliteit betekenis: Wat de markten beïnvloedt en hoe hierop in te spelen

Volatiliteit is de mate waarin de koers van een aandeel fluctueert. In dit artikel behandelen we de betekenis van volatiliteit, de berekeningsmethode en hoe u deze informatie kunt toepassen.

Wat is volatiliteit?

Volatiliteit is een term die gebruikt wordt om de snelheid te beschrijven waarmee de prijs van een activum verandert. Volatiliteit kan gemeten worden aan de hand van de standaardafwijking of de variantie tussen de rendementsintervallen. Volatiliteit is belangrijk omdat het ons een idee geeft van hoe riskant een belegging kan zijn. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico op koersschommelingen.

De volatiliteit van een koers kan door veel dingen worden veroorzaakt, zoals economisch nieuws, winstcijfers, natuurrampen, en zelfs geruchten. Volatiliteit wordt ook beïnvloed door vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag dan aanbod is, zal de prijs stijgen. Wanneer er meer aanbod is dan vraag, zal de prijs dalen.

Waarom is volatiliteit belangrijk?

We weten nu de volatiliteit betekenis, maar waarom is het belangrijk? Volatiliteit is belangrijk omdat het ons een idee geeft van hoe riskant een belegging kan zijn. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico.

Volatiliteit is ook belangrijk met name voor daytraders (korte termijn beleggers), omdat het een grote invloed kan hebben op de prijsschommelingen van een activum. Wanneer de volatiliteit hoog is, zal de prijs van een activum volatieler zijn. Wanneer de volatiliteit laag is, zal de prijs van een activum minder volatiel zijn.

Volatiliteit is een maatstaf voor de mate waarin de prijzen van activa, zoals aandelen of grondstoffen, schommelen en het een grote invloed kan hebben op het rendement van beleggingen. Als de koersen van aandelen bijvoorbeeld volatiel zijn, kan dit leiden tot grote verliezen voor beleggers. Volatiliteit kan ook gevolgen hebben voor de economie in haar geheel, omdat zij het voor bedrijven moeilijker kan maken om hun toekomstverwachtingen te plannen en te voorspellen.

Welke soorten volatiliteit zijn er?

Er zijn twee soorten volatiliteit: historische en impliciete.

01.

Historische volatiliteit

De historische volatiliteit is een maatstaf voor de mate waarin een activum in het verleden heeft geschommeld. Bijvoorbeeld, als een aandeel een volatiliteitshistoriek heeft, betekent dit dat de koers in het verleden sterk heeft geschommeld. Dit kan te wijten zijn aan vele factoren, zoals economisch nieuws, winstberichten, natuurrampen, en zelfs geruchten.

02.

Impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit is een maatstaf voor de mate waarin een activum in de toekomst naar verwachting zal schommelen. Bijvoorbeeld, als een NIO aandeel een impliciete volatiliteit van 30% heeft, betekent dit dat beleggers verwachten dat de koers het komende jaar met 30% zal stijgen of dalen. De impliciete volatiliteit wordt door veel dingen beïnvloed, zoals de koersen, de rentevoeten, en de algemene marktomstandigheden.

Wat betekent volatiliteit voor beleggers?

Volatiliteit kan goed of slecht zijn, afhankelijk van de risicotolerantie en de beleggingsdoelstellingen van een belegger. Volatiele aandelen zijn meestal duurder dan niet-volatiele aandelen, maar niet altijd.

Sommige beleggers geven juist de voorkeur aan volatiele aandelen omdat ze in korte tijd grote winsten kunnen maken (daytraders), maar lopen hierdoor ook het risico om grotere verliezen te lijden. Andere beleggers geven de voorkeur aan stabiele aandelen, omdat zij minder riskant zijn (meestal lange termijn beleggers). Volatiliteit kan ook een goede zaak zijn voor beleggers die activa tegen een lagere prijs willen kopen. Wanneer de koersen volatiel zijn, zijn er meer mogelijkheden om activa te kopen tegen een lagere prijs.

Volatiliteit is een risico waarmee alle beleggers te maken hebben. Volatiele markten kunnen tot grote verliezen leiden, maar kunnen ook kansen bieden op een aantrekkelijk rendement.

Hoe wordt de volatiliteit berekend?

Er zijn een paar verschillende manieren om de volatiliteit te berekenen. De meest gebruikelijke manier is de standaardafwijking te gebruiken. De standaardafwijking is een statistische maatstaf die aangeeft hoeveel de koers van een aandeel in de loop van de tijd afwijkt van de gemiddelde koers.

Volatiliteit berekenen
Het gemiddelde berekenen
Om de standaardafwijking te berekenen, moet u eerst de gemiddelde koers van een aandeel over een bepaalde periode bepalen.
Het verschil berekenen
Vervolgens moet u het verschil berekenen tussen elke aandelenkoers en de gemiddelde aandelenkoers (huidige aandelenprijs – gemiddelde aandelenprijs).
Resultaat bij elkaar optellen
Deze verschillen worden dan gekwadrateerd en bij elkaar opgeteld (vermenigvuldig het getal met zichzelf, bijv. 9 x 9).
Standaardafwijking berekenen
Tenslotte moet u de wortel van dit getal nemen om de standaardafwijking te krijgen (bijv. 81 / 9 = 9).

Betekenis bèta bij volatiliteit

Volatiliteit kan ook gemeten worden met bèta. Bèta meet hoeveel een activum beweegt ten opzichte van de markt. Als een activum een bèta van 1 heeft, betekent dit dat het precies met de markt meebeweegt. Heeft het een beta van 2, dan betekent dit dat het beweegt twee keer zo veel als de markt. Heeft het een bèta van 0,5, dan betekent dit dat het slechts half zoveel beweegt als de markt.

VIX-index

Een andere manier om de volatiliteit te meten is door gebruik te maken van de VIX (volatiliteitsindex), die een maatstaf is voor de impliciete volatiliteit. De VIX wordt berekend aan de hand van optieprijzen. Hij wordt ook wel de “angstindex” genoemd, omdat hij meet hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor bescherming tegen een daling van de aandelenmarkt.

Wat zijn enkele volatiele aandelen?

Enkele volatiele aandelen zijn:

  • Tesla
  • Apple
  • Facebook
  • Google
  • Amazon

Deze aandelen hebben in het verleden allemaal perioden van hoge volatiliteit gekend, en zullen in de toekomst waarschijnlijk volatiel blijven. Volatiele aandelen zijn vaak duurder dan niet-volatiele aandelen, maar niet altijd. Volatiele aandelen kunnen kansen bieden om in korte tijd grote winsten te boeken, maar zij kunnen ook tot grote verliezen leiden.

8.8
Volatiliteit betekenis: Wat de markten beïnvloedt en hoe hierop in te spelen

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 VOOR BEGINNERS

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel BEZOEKEN eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

8.1
Plus500 review box

Plus500 – Gratis Demo Account CFD BROKER

Plus500 komt als meest gebruiksvriendelijke platform uit onze test.
€40.000 virtueel BEZOEKEN Plus500 review

86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Volatiliteit is een risico dat alle beleggers lopen, en het is belangrijk dat u het begrijpt voordat u belegt.

Conclusie volatiliteit

Volatiliteit is een risico dat alle beleggers lopen, en het is belangrijk het te begrijpen voordat u belegt. Volatiele markten kunnen tot grote verliezen leiden, maar kunnen ook kansen bieden om grote winsten te maken.

Wanneer u beslist om al dan niet in volatiele aandelen te beleggen, is het belangrijk dat u uw risicotolerantie en uw beleggingsdoelstellingen in aanmerking neemt. Volatiele aandelen zijn misschien niet geschikt voor alle beleggers. Bent u nieuw in beleggen? Bekijk dan eerst onze gids beleggen voor beginners of lees één van onze favoriete boeken over beleggen.

Wij hopen dat dit artikel u heeft geholpen te begrijpen wat volatiliteit betekent en hoe het wordt berekend. Volatiliteit is een belangrijk begrip voor alle beleggers om te begrijpen.

Antwoord op uw vragen

Veelgestelde vragen over volatiliteit

Bèta is een maatstaf voor de mate waarin een activum ten opzichte van de markt beweegt. Als een activum een bèta van 1 heeft, betekent dit dat het precies met de markt meebeweegt. Heeft het een beta van 2, dan beweegt het twee keer zo veel als de markt. Heeft het een bèta van 0,5, dan beweegt het slechts half zoveel als de markt.

Enkele volatiele aandelen zijn: Tesla, Apple, Facebook, Google, Amazon. Deze aandelen hebben in het verleden allemaal perioden van grote volatiliteit gekend, en zullen in de toekomst waarschijnlijk volatiel blijven. Volatiele aandelen kunnen kansen bieden om in korte tijd grote winsten te boeken, maar zij kunnen ook tot grote verliezen leiden.

VIX is een maatstaf voor de impliciete volatiliteit. Het wordt berekend uit optieprijzen en wordt ook wel de "angstindex" genoemd, omdat het meet hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor bescherming tegen een daling van de aandelenmarkt.

De historische volatiliteit is een maatstaf voor de mate waarin de prijs van een aandeel of ander actief in het verleden heeft geschommeld. De impliciete volatiliteit is een maatstaf van hoeveel beleggers verwachten dat de koers in de toekomst zal schommelen.

De bèta meet hoeveel een activum ten opzichte van de markt beweegt. De volatiliteit meet hoeveel de prijs van een activum schommelt. Bèta is een maatstaf voor het risico, terwijl volatiliteit een maatstaf is voor de prijsschommelingen.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo