Wat is beleggen?

Beleggen is het proces van geld investeren in financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties of vastgoed, met als doel waardevermeerdering op lange termijn. Hierbij lopen beleggers risico door mogelijke waardefluctuaties.

De definitie van beleggen

Beleggen is geld investeren in de hoop dat het meer waard wordt. Meestal investeert men in aandelen, obligaties en vastgoed. Er zijn echter nog vele andere manieren om te beleggen, waaronder: beleggingsfondsen, hedgefondsen, grondstoffen, opties, en futures.

Beleggen komt erop neer dat men een risico neemt in de hoop een beloning te krijgen. Als u bijvoorbeeld een aandeel koopt, dan koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. U investeert in het toekomstige succes van dat bedrijf. Als het bedrijf het goed doet en de koers stijgt, verdient u geld. Doet het bedrijf het slecht en daalt de koers, dan verliest u geld. Natuurlijk kunt u ook op andere manieren geld verliezen. Als u bijvoorbeeld in een obligatie belegt, leent u geld aan een bedrijf of een regering. In ruil voor de lening stemmen zij ermee in u rente te betalen. Als zij de lening niet terugbetalen, kunt u uw investering verliezen.

Vastgoed is een andere populaire manier om te beleggen. Wanneer u een stuk onroerend goed koopt, koopt u onroerend goed dat (hopelijk) mettertijd in waarde zal stijgen. U kunt ook geld verdienen door het onroerend goed aan huurders te verhuren.

Er zijn veel verschillende manieren om te beleggen, en elk heeft zijn eigen risico’s en beloningen. Het is belangrijk dat u uw onderzoek doet voordat u geld investeert.

Belegging voorbeelden

Waarom beleggen?

Er zijn veel redenen waarom mensen kiezen om te beleggen. Sommige mensen beleggen om hun vermogen te behouden, terwijl anderen beleggen om hun vermogen te laten groeien. Vergeet niet dat u bij elke belegging het risico loopt uw inleg te verliezen.

Hier volgen enkele voorbeelden van waarom mensen zouden kunnen kiezen om te beleggen:

  • Kans op rendement: Het doel van elke handelaar is om winst te maken met handelen. Dit is een van de meest aantrekkelijke aspecten van beleggen. U kunt een rendement op uw kapitaal realiseren, afhankelijk van uw vaardigheden, waarin u investeert en hoeveel risico u bereid bent te nemen, maar houd er rekening mee dat er een grote lijst is van mensen die hun kapitaal verliezen. Vooral de laatste jaren is het rendement in sommige gevallen groter dan de rente op spaargelden. Prestaties uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. U moet alleen het geld beleggen dat u bereid bent te verliezen.
  • Lange termijn voordelen: Beleggen kan een geweldige manier zijn om passief inkomen mogelijk te maken. Passief inkomen is een soort inkomstenstroom die niet veel aandacht vraagt, maar toch inkomsten oplevert. Het potentieel voor hoge opbrengsten gaat altijd gepaard met het potentieel voor verliezen. Het is daarom ook belangrijk dat u de risico’s begrijpt voordat u uw geld belegt.
  • Inflatiedekking: Veel beleggingen, zoals aandelen en onroerend goed, hebben de potentie om de inflatie bij te houden. Dit betekent dat uw belegging mettertijd haar koopkracht kan behouden. Dat is belangrijk, want zo kunt u de negatieve gevolgen van inflatie, zoals stijgende prijzen en een slinkende koopkracht, vermijden. Vergeet niet dat de marktkoers ook kan dalen.
  • Diversificatie: Diversificatie is een belangrijk onderdeel van elke beleggingsstrategie. Het helpt om uw risico te spreiden door te beleggen in verschillende soorten activa. Op die manier hebt u, als één belegging daalt, kans dat andere beleggingen het verlies kunnen compenseren.

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen te beleggen. Het belangrijkste is dat u uw onderzoek doet en begrijpt de risico’s voordat u uw geld investeert.

Wat zijn de risico’s?

Waar moet ik op letten bij beleggen?

Wanneer u geld belegt, is het belangrijk dat u op een paar dingen let, om er zeker van te zijn dat u de beste beslissing voor uw geld neemt. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

De hoeveelheid risico die u bereid bent te nemen: Dit is een van de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het beleggen. Verschillende beleggingen hebben verschillende risiconiveaus. Aandelen bijvoorbeeld worden riskanter beoordeeld dan obligaties. Dat betekent dat zij de potentie hebben om een hoog rendement te realiseren, maar u loopt ook een hoog risico uw inleg te verliezen. Voordat u gaat beleggen, moet u nadenken over hoeveel risico u bereid bent te nemen.

Uw beleggingsdoelstellingen: Wat probeert u te bereiken met beleggen? Probeert u te sparen voor uw pensioen? Op korte termijn wat extra geld verdienen? Uw vermogen laten groeien? Uw beleggingsdoelstellingen zullen u helpen de juiste beleggingen te kiezen.

Uw tijdshorizon: Hoe lang bent u van plan uw belegging te houden? Beleggingen zoals aandelen en onroerend goed kunnen er lang over doen om in waarde te groeien. Als u op zoek bent naar snel rendement, zijn dit misschien niet de juiste beleggingen voor u.

Uw startbedrag: Hoeveel geld heeft u om te beleggen? Aan de hand daarvan kunt u bepalen welke beleggingen voor u geschikt zijn.

Het is belangrijk dat u op deze factoren let, want zij zullen u helpen bepalen welk soort beleggingen voor u geschikt zijn. De situatie van ieder mens is anders, dus het is belangrijk uw beleggingen af te stemmen op uw specifieke behoeften.

Soorten beleggingen

Wat zijn de verschillende soorten beleggingen?

Er zijn veel verschillende soorten beleggingen, elk met hun eigen risico en potentieel rendement. Hier volgen enkele van de meest voorkomende:

Beleggen in aandelen: Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf. Wanneer u aandelen koopt, wordt u aandeelhouder van dat bedrijf. Als het bedrijf het goed doet, zal de waarde van de aandelen stijgen. Doet het bedrijf het slecht, dan daalt de waarde van de aandelen.

Beleggen in obligaties: Een obligatie is een lening die u aan een bedrijf of een regering verstrekt. In ruil daarvoor stemt de lener ermee in u rente te betalen. Als de lener de lening niet betaalt, kunt u uw geld verliezen.

Beleggen in vastgoed: Beleggen in vastgoed houdt in het kopen en bezitten van onroerend goed. Als de waarde van het onroerend goed stijgt, maakt u winst. Als de waarde van het onroerend goed daalt, verliest u geld.

Beleggen in beleggingsfondsen: Een gemeenschappelijk beleggingsfonds is een verzameling van verschillende beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Onderlinge fondsen worden door professionals beheerd. Zij kunnen een goede manier zijn om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren.

Dit zijn maar een paar van de meest voorkomende soorten beleggingen. Er zijn er nog veel meer, zoals grondstoffen, opties, en futures. Het is belangrijk dat u uw onderzoek doet voordat u in welke soort belegging dan ook investeert.

Waar begin je?

Hoe kan ik zelf beleggen?

Zelf beleggen
Om te beginnen met beleggen, zijn er een paar stappen die u moet nemen:
Beleggingsdoelen
Bepaal wat uw beleggingsdoelen zijn. Wat probeert u te bereiken met uw beleggingen?
Beleggingen kiezen
Kies de juiste beleggingen voor uw doelstellingen. Dit houdt in dat u wat onderzoek moet doen om de beste opties voor u te vinden.
Beleggingsrekening openen
Open een beleggingsrekening. Daarmee kunt u beginnen uw geld te beleggen.
Begin met beleggen
Begin met beleggen! Zodra u de juiste beleggingen voor u hebt gekozen, is het tijd om uw geld te gaan beleggen. Vergeet niet dat het risico bij beleggen betekent dat je vermogen minder waard kan worden.
Toezicht
Houd toezicht op uw beleggingen. Het is belangrijk dat u in de gaten houdt hoe uw beleggingen in de loop van de tijd presteren. Zo kunt u nagaan of ze nog steeds de juiste keuze voor u zijn en breng zo nodig veranderingen aan.

Zelf beleggen kan een geweldige manier zijn om voor de lange termijn vermogen op te bouwen. Het is echter belangrijk dat u uw onderzoek doet en de risico’s begrijpt voordat u uw geld belegt.

8.1
Plus500 review box

Plus500 – Gratis Demo Account CFD BROKER

Plus500 komt als meest gebruiksvriendelijke
platform uit onze test.
€40.000 virtueel Bezoeken Plus500 review

86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Als beleggen nieuw voor u is, raden we aan om meer informatie te lezen. De beste manier om te beginnen is door ons artikel Beleggen voor Beginners te lezen. Deze handleiding zal u de basisbeginselen van beleggen leren en u helpen om op de juiste voet te beginnen.

Antwoord op uw vragen

Veelgestelde vragen over beleggen

Het grootste risico van beleggen is dat u uw belegging geheel of gedeeltelijk kunt verliezen. Daarom is het belangrijk om verstandig te kiezen voordat u belegt en om uw beleggingen in de loop van de tijd te volgen.

Een beurs is de marktplaats waarop aandelen (stukken eigendom in bedrijven) worden verhandeld tussen beleggers.

Nee, u hoeft niet zelf te beleggen. U kunt uw geld ook in handen geven van een professionele fondsbeheerder. Dit heeft het voordeel dat de beheerder het onderzoek zal doen en de beleggingen voor u zal kiezen, maar geen garanties geven op succes. Het betekent echter ook dat u kosten aan de beheerder zult betalen.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo