Daytrading gids [2022] Daytraden voor beginners en ervaren handelaren

Ontdek wat daytraden is, hoe u een daytrader kunt worden, de voordelen en risico's van daytraden en hoe u kunt beginnen met daytraden. Als u erover denkt om een daytrader te worden, lees dan verder voor meer informatie.
Wat is daytraden

Daytraden kan een manier zijn om handig van koersschommelingen en volitaliteit op de markt gebruik te maken, maar het brengt ook risico’s met zich mee. In deze gids laten wij u zien wat daytraden is, hoe u een daytrader kunt worden, wat de voordelen en risico’s van daytrading zijn, en hoe u kunt beginnen met daytrading.

Daytraden informatie

Wat is daytraden?

Met daytraden (ook wel daghandel genoemd) wordt over het algemeen bedoeld het kopen en verkopen van een activa op dezelfde dag. Handelaren die aan daghandel doen, staan bekend als daghandelaren.

Een daghandelaar kan bijvoorbeeld een aandeel kopen tegen €10 per aandeel en het later op de dag verkopen tegen €11 per aandeel. Als de koers dan terugvalt tot €10 per aandeel, heeft de daghandelaar een winst van €1 per aandeel gemaakt. Natuurlijk zullen niet alle transacties succesvol zijn, en daghandelaars kunnen even gemakkelijk verlies lijden als winst maken. Het is belangrijk dat u een goed begrip hebt van de risico’s voordat u met daytrading begint.

Daghandel kan een riskante en speculatieve activiteit zijn, maar met een goed risicobeheer en een degelijke strategie kunnen risico’s beperkt worden.

Hoe werkt daytraden?

Wanneer u aandelen koopt, koopt u aandelen van een bedrijf. Wanneer u aandelen verkoopt, verkoopt u die aandelen terug aan de markt. Als de prijs van het aandeel stijgt tussen het ogenblik waarop u het koopt en dat waarop u het verkoopt, dan maakt u winst. Daalt de koers, dan lijdt u verlies.

Het is belangrijk te onthouden dat wanneer u aandelen koopt of verkoopt, u niet werkelijk de onderliggende onderneming koopt of verkoopt. U koopt of verkoopt gewoon een contract dat u het recht geeft om die aandelen op een latere datum te kopen of te verkopen.

Daghandel is iets anders dan beleggen, waarbij u aandelen koopt met de bedoeling ze gedurende een lange periode (maanden of jaren) te houden. Bij daghandel probeert u voordeel te halen uit de korte-termijn koersbewegingen van een aandeel.

Meer weten over beleggen? Bekijk dan het artikel Beleggen voor beginners.

Waarom kiezen voor daytraden?

Er zijn veel redenen waarom mensen kiezen voor daghandel. Sommigen genieten van de uitdaging en de opwinding om te proberen in korte tijd winst te maken. Anderen houden van de flexibiliteit die daghandel biedt, omdat het parttime of fulltime gedaan kan worden. En voor sommigen is daghandel een manier om met een klein bedrag te kunnen handelen.

Stel bijvoorbeeld dat u geïnteresseerd bent in het volgen van de aandelenmarkt, maar u hebt niet veel geld om te investeren. Daghandel geeft u de gelegenheid om aandelen te kopen en te verkopen zonder dat u van tevoren een grote som geld hoeft neer te leggen.

Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan daghandel. Een van de grootste risico’s is dat u in zeer korte tijd al uw geld kunt verliezen. Een ander risico is dat u meegesleept wordt in de opwinding en onnodige risico’s kan gaan nemen.

Hoe word ik een daytrader?

Als u geïnteresseerd bent in daghandel, is de eerste stap het openen van een effectenrekening. Dit kan bij gerenommeerde online brokers zoals DEGIRO en eToro. Zodra u een rekening geopend hebt, kunt u aandelen gaan kopen en verkopen. Als u nog geen onderzoek heeft gedaan naar welke activa u graag wilt verhandelen kunt u eens kijken naar onze gids over NIO aandelen of Netflix aandelen.

U kunt daghandelen op elke markt waar u binnen dezelfde dag aandelen kunt kopen en verkopen. Dit omvat ETF’s, crypto, forex, en andere.

8.5
Daytrading gids [2022] Daytraden voor beginners en ervaren handelaren

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

8.8
Daytrading gids [2022] Daytraden voor beginners en ervaren handelaren

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Het is belangrijk te onthouden dat daytrading een riskante bezigheid is. Voordat u begint, is het van essentieel belang dat u de risico’s begrijpt en een goede strategie voor risicobeheer hebt. Als u niet zeker weet waar u moet beginnen, zijn er online op Hulpmetbeleggen.nl veel bronnen beschikbaar die u kunnen helpen meer over daytrading te leren en een strategie.

Hoe kan ik de risico’s tot een minimum beperken?

Zoals bij elke speculatieve activiteit zijn er risico’s verbonden aan daytrading. Het grootste risico is dat u in zeer korte tijd al uw geld kunt verliezen. Een ander risico is dat u zich kunt laten meeslepen in de opwinding en onnodige risico’s kunt gaan nemen.

Het is ook belangrijk te onthouden dat daghandel een zeer concurrerende handel is. Er zijn veel professionele handelaren die van de daghandel leven. Als u succes wilt hebben, moet u een degelijke strategie hebben en die goed kunnen uitvoeren. Er zijn een paar dingen die u kunt doen om de risico’s van daghandel te minimaliseren:

  • Heb een degelijke strategie: Dit is waarschijnlijk de belangrijkste wat u kunt doen om het risico tot een minimum te beperken. Een goede strategie zal u helpen consequent te blijven en helpen grote verliezen te vermijden.
  • Beheers uw risico: Zodra u een solide strategie hebt, is het belangrijk uw risico te beheren. Dit betekent dat u alleen handelt met geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen en geen onnodige risico’s neemt.
  • Gebruik een stop-loss: Stop-losses zijn een hulpmiddel waarmee u uw verliezen kunt beperken. Een stop-loss is een order die u bij uw broker plaatst om een aandeel te verkopen als het onder een bepaalde prijs zakt.
  • Blijf gedisciplineerd: Het is belangrijk om gedisciplineerd te blijven wanneer u aan daghandel doet. Dit betekent dat u uw strategie moet volgen en uw emoties niet in de weg moet laten staan.

Welke broker is het beste voor daytraders?

Er zijn een aantal verschillende brokers die u kunt gebruiken voor daghandel. Sommige brokers bieden speciale rekeningen aan voor daghandelaars met functies als marge en short selling. Hier zijn een paar brokers die u zou kunnen overwegen:

DEGIRO: DEGIRO is een Nederlandse broker die lage tarieven en toegang tot een groot aantal markten biedt. Zij bieden ook speciale rekeningen voor daghandelaars met functies als marge en short selling.

8.5
Daytrading gids [2022] Daytraden voor beginners en ervaren handelaren

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

eToro: eToro is een sociaal handelsplatform dat u in staat stelt de transacties van andere beleggers te kopiëren. Zij bieden lage tarieven, een breed scala aan markten, en een gemakkelijk te gebruiken platform.

8.8
Daytrading gids [2022] Daytraden voor beginners en ervaren handelaren

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Plus500: Plus500 is een van de populairste CFD brokers met een gebruiksvriendelijk platform. Ze rekenen geen commissies op transacties en heeft een goed ontworpen mobiele app.

8.1
Plus500 review box

Plus500 – Gratis Demo Account CFD broker

Plus500 komt als meest gebruiksvriendelijke
platform uit onze test.
€40.000 virtueel Bezoeken Plus500 review

86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Daytrading software & de beste indicatoren voor daytrading

Er is een breed scala aan software beschikbaar om u bij de daghandel te helpen. Sommige brokers bieden hun eigen platforms aan, terwijl u bij andere platforms van derden kunt gebruiken, zoals MetaTrader of TradeStation.

Er zijn ook een aantal verschillende indicatoren die u voor de daghandel kunt gebruiken. Enkele populaire indicatoren zijn voortschrijdende gemiddelden, Bollinger Bands, en MACD.

De beste manier om de juiste software en indicatoren voor u te vinden is om te experimenteren met een demo-account en te zien wat het beste werkt voor uw strategie.

Welke daytrading strategie gebruiken?

Er zijn een aantal verschillende strategieën die u voor daghandel kunt gebruiken. Enkele veel voorkomende strategieën zijn:

Scalping: Scalping is een strategie waarbij u trading posities opent voor enkele minuten in een zeer volatiele markt.

Momentum trading: Momentum trading is een strategie waarbij u aandelen koopt die in prijs stijgen en ze verkoopt wanneer ze beginnen te dalen.

Nieuws handel: Nieuws trading is een strategie waarbij u handelt op basis van economische nieuwsberichten.

Oook hierbij geldt dat de beste manier om de juiste strategie voor u te vinden is om met een demo-rekening te experimenteren en te zien wat het beste werkt voor uw stijl van handelen.

Wat zijn de transactiekosten voor daytrading?

De transactiekosten voor daghandel kunnen variëren, afhankelijk van de broker die u gebruikt en het type rekening dat u heeft. Sommige brokers bieden 0% provisierekeningen aan, terwijl anderen per transactie of maandelijks kosten aanrekenen.

Het is belangrijk dat u met de transactiekosten rekening houdt wanneer u uw winsten en verliezen berekent. Anders kan het zijn dat u teveel aan kosten betaalt.

Daytraden vs de alternatieven

Er zijn een aantal verschillende beleggingsstrategieën die u kunt gebruiken. Daghandel is slechts één van de vele. Enkele andere populaire strategieën zijn:

  • Swing trading: Swing trading is een strategie waarbij u enkele dagen of weken lang posities aanhoudt.
  • Position trading: Position trading is een strategie waarbij u posities voor maanden of jaren aanhoudt.
  • Beleggen: Beleggen is een lange termijn strategie waarbij u activa koopt en gedurende jaren of zelfs decennia aanhoudt.

Elke strategie heeft haar eigen voor- en nadelen, dus is het belangrijk dat u de juiste kiest voor uw beleggingsdoelstellingen.

Samenvatting van daytrading

Daghandel is een populaire beleggingsstrategie waarbij u op dezelfde dag activa koopt en verkoopt. Deze vorm van handel kan winstgevend zijn, maar is ook riskant. U kunt ook uw inleg verliezen.

Om succesvol te zijn in daghandel, moet u een goed begrip van de markten hebben en een solide handelsstrategie. U moet ook op de hoogte zijn van de transactiekosten die ermee gepaard gaan.

Als u nieuw bent in de daghandel, is het belangrijk dat u met een demo-rekening begint, zodat u kunt leren hoe de markten werken en uw handelsstrategie kunt testen voordat u uw eigen geld riskeert.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo