Wat is dividend? Betekenis dividend en het berekenen van dividendrendement

In de beleggingswereld bent u vast weleens de term dividend tegengekomen. Maar wat is dividend? In dit artikel, zullen wij het concept van een dividend onderzoeken en hoe het berekend wordt. Wij zullen ook bekijken wat een dividendrendement is en hoe het gebruikt kan worden voor beleggers.

Wat is dividend?

Een dividend is een uitkering van winst door een vennootschap aan haar aandeelhouders. Aandeelhouders zijn natuurlijke personen of andere entiteiten die aandelen in de vennootschap bezitten. Het dividend wordt gewoonlijk in contanten uitgekeerd, maar het kan ook in de vorm van aandelen of andere goederen zijn.

Dividenden worden gewoonlijk per kwartaal uitgekeerd, maar zij kunnen ook vaker of minder vaak worden uitgekeerd. Zij kunnen worden uitgekeerd als een vast bedrag (bekend als een vast dividend) of als een variabel bedrag dat afhankelijk is van de winst van de onderneming (bekend als een variabel dividend).

Het dividendrendement is de verhouding tussen het jaarlijkse dividend en de huidige aandelenkoers. Het is een manier om te meten hoeveel inkomsten u krijgt uit uw belegging in de aandelen van een bedrijf. Bijvoorbeeld, als een aandeel een dividendrendement van 2% heeft, betekent dit dat u voor elke €100 die u in het aandeel belegt, €2 aan dividend ontvangt.

Wanneer een bedrijf geen winst heeft gemaakt, loopt u het risico geen dividend te ontvangen en uw aandeel in waarde verminderd.

Dividend berekenen

Hoe wordt dividend uitgekeerd?

Om een dividend te berekenen, moet u de winst per aandeel (EPS, Earnings per Share) van de onderneming kennen en het dividendrendement. Het dividendrendement is eenvoudigweg het percentage van de EPS dat als dividend wordt uitbetaald. Bijvoorbeeld, als een bedrijf een EPS heeft van €1 en een dividendrendement van 2%, dan betekent dit dat het bedrijf €0,02 als dividend per aandeel uitbetaalt.

Het bedrag van de dividenduitkering is niet altijd gelijk aan het dividendrendement. De dividenduitkering kan hoger of lager zijn dan het dividendrendement, afhankelijk van de winst van het bedrijf. Als een bedrijf een dividendrendement van 2% heeft, maar de EPS daalt tot €0,50, dan zal het bedrijf slechts €0,01 per aandeel als dividend uitbetalen (2% van €0,50).

Een bedrijf kan ook besluiten om helemaal geen dividend uit te keren, zelfs als het financieel goed gaat. Dit wordt vaak gedaan door bedrijven die hun winsten herinvesteren om sneller te kunnen groeien.

De dividenduitkering is dus niet noodzakelijk gelijk aan het dividendrendement, maar de twee zijn wel nauw met elkaar verbonden.

8.8
Wat is dividend? Betekenis dividend en het berekenen van dividendrendement

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hoogdividend- en groeidividendaandelen

Er zijn twee soorten dividendaandelen: hoogdividendaandelen en groeidividendaandelen.

Aandelen met een hoog dividend zijn aandelen die een hoog dividendrendement hebben. Aandelen met groeidividend zijn aandelen die een laag dividendrendement hebben, maar waarvan verwacht wordt dat hun dividenden in de toekomst zullen stijgen.

Beide soorten dividendaandelen kunnen goede beleggingen zijn, maar zij hebben verschillende risico’s en beloningen.

Aandelen met een hoog dividend hebben de neiging minder riskant te zijn, omdat zij vaak een lange geschiedenis hebben en stabiel draaien. Aandelen met groeidividend zijn over het algemeen riskant, omdat de marktkoers meestal volatiliteit vertoont.

De beste manier om te kiezen tussen aandelen met een hoog dividend en aandelen met een groeidividend is te kijken naar uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie. Als u op zoek bent naar periodieke uitbetalingen, kunnen aandelen met een hoog dividend een goede keuze zijn. Als u op zoek bent naar kapitaalwinst, zijn groeidividendaandelen misschien een betere keuze. Vergeet niet dat aandelen ook in waarde kunnen dalen en u uw inleg kunt verliezen. Een bedrijf kan ook beslissen om geen dividend uit te betalen. Beleggen kent risico’s.

Moet ik belasting betalen over dividend?

Wanneer u een dividend ontvangt, moet u daar belasting over betalen. Het tarief van de dividendbelasting is 15%. U kunt de dividendbelasting misschien laten aftrekken of terugbetalen. Er zijn verschillende vrijstellingen mogelijk. Of u daarvoor in aanmerking komt en hoe dat in zijn werk gaat, hangt af van de vraag of u inwoner van Nederland bent of niet. Hetzelfde geldt als uw organisatie de ontvanger is.

Lees meer over dividendbelasting als u dividend ontvangt op Belastingdienst.nl

Wie bepaalt of er dividend wordt uitgekeerd?

De raad van bestuur van een bedrijf beslist of het dividend moet worden uitgekeerd en hoeveel dat zal zijn. Dit besluit is gebaseerd op de winst van de onderneming, haar kaspositie en haar investeringsplannen. De raad van bestuur moet ook rekening houden met de belangen van alle aandeelhouders.

Nadat de raad van bestuur een besluit heeft genomen, moet het door de aandeelhouders worden goedgekeurd op de jaarlijkse algemene vergadering (AVA).

Waarom is een dividenduitkering voordelig?

Dividenden zijn voordelig omdat zij aandeelhouders een manier geven om een deel van de winst van de onderneming te ontvangen zonder hun aandelen te moeten verkopen. Dit kan prettig zijn als u uw aandelen op lange termijn wilt aanhouden. Dividenden worden ook tegen een lager tarief belast dan rente en andere vormen van inkomsten.

Wanneer is een dividend niet voordelig?

Dividend beleggingen zijn meestal niet de juiste keuze voor de korte termijn. Het kan namelijk enkele maanden duren voordat het dividend wordt uitbetaald. Wanneer het slecht gaat met het bedrijf kan het ook zijn dat er helemaal geen dividend uitbetaald wordt.

Een ander nadeel van dividenden is dat zij onderworpen kunnen zijn aan dividendbelasting. Daardoor kan het bedrag dat u ontvangt lager uitvallen.

Voordelen
  • Aandelen blijven uw eigendom
  • Lager belastingtarief
  • Stabiel inkomen
  • Gerennomeerde bedrijven
  • Minder volatiliteit
Nadelen
  • Lange termijnbelegging
  • Beperkte groeipotentie
  • Dividendbelasting (15%)

Beste dividend aandelen

Bij het kiezen van de beste dividen daandelen voor u, is het belangrijk dat u uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie in aanmerking neemt. Bekijk onze handige artikelen hieronder over verschillende aandelen om meer kennis te vergaren voordat u een beslissing neemt.

Aandelen

Google aandelen kopen [2022] Een totaaloverzicht van Alphabet

Wilt u investeren in Google? In dit artikel nemen we het bedrijf en zijn aandelen onder …
Alphabet aandelen
Aandelen

Preferente aandelen: wat zijn het?

Preferente aandelen zijn een soort belegging, net als gewone aandelen. Er zijn echter een …
Preferente aandelen
Aandelen

Pfizer aandelen [2022] Analyse van het aandeel Pfizer

Pfizer aandelen kopen? Bekijk de koers van het aandeel Pfizer in 2022. In dit artikel …
Pfizer logo

Waar kan ik aandelen met dividend kopen?

Dividendaandelen kunnen via een online broker worden gekocht. De populairste brokers voor het kopen van dividendaandelen zijn DEGIRO en eToro. DEGIRO biedt lage commissies en een ruime keuze aan dividendaandelen. eToro is een goede keuze voor beginners, omdat het een gebruikersvriendelijk platform en sociale handelsmogelijkheden biedt.

8.8
Wat is dividend? Betekenis dividend en het berekenen van dividendrendement

eToro – CFD- & aandelenbroker #1 voor beginners

eToro komt als beste broker voor beginnende beleggers uit onze test.
$100.000 virtueel Bezoeken eToro review

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Bij het kiezen van een broker is het belangrijk dat u uw beleggingsdoelen en -doelstellingen in aanmerking neemt. Het is ook belangrijk om te kijken naar de provisies die de broker aanrekent. DEGIRO rekent over het algemeen lagere commissies aan dan eToro, waardoor het een betere keuze is voor beleggers die geld willen besparen.

Om gebruik te maken op het platform van eToro of DEGIRO moet u een rekening openen en er geld op storten. U kunt dit geld dan gebruiken om dividendaandelen te kopen.

Antwoord op uw vragen

Veelgestelde vragen over dividend

Dividenden zijn voordelig omdat zij aandeelhouders een manier bieden om een deel van de winst van de onderneming te ontvangen zonder hun aandelen te verkopen. Dit kan nuttig zijn als u uw aandelen op lange termijn wilt houden. Dividenden worden ook tegen een lager tarief belast dan rente en andere vormen van inkomsten, waardoor zij een aantrekkelijke manier zijn om inkomsten te genereren. Vergeet niet dat risico bij beleggen óók betekent dat uw vermogen minder waard kan worden.

Dividendaandelen kunnen worden gekocht via een online broker. Enkele populaire brokers voor het kopen van dividendaandelen zijn DEGIRO en eToro. DEGIRO biedt lage commissies en een ruime keuze aan dividendaandelen. eToro is een goede keuze voor beginners, want het biedt een gebruikersvriendelijk platform en sociale handelsmogelijkheden.

Het dividendrendement is het percentage van de aandelenprijs dat als dividend wordt uitbetaald. Bijvoorbeeld, als een bedrijf een aandelenkoers van €100 heeft en €2 aan dividend per aandeel uitkeert, dan zou zijn dividendrendement 2% zijn.

Nee, dividenduitkeringen zijn niet verplicht. Maar bedrijven die geen dividend uitkeren kunnen minder aantrekkelijk zijn voor beleggers.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo