Wat is NFT?

NFT’s hebben de afgelopen maanden aan populariteit gewonnen, met enkele spraakmakende verkopen van NFT-kunst en andere verzamelobjecten. Het bekendste voorbeeld is de verkoop van een NFT-kunstwerk van de kunstenaar Beeple voor $69 miljoen. Dit heeft geleid tot een grotere belangstelling voor het potentieel van NFT’s als beleggingsactiva. Maar wat is een NFT en wat maakt een NFT nu precies zo speciaal? En waarom zijn de mensen er zo enthousiast over? Laten we dat eens nader bekijken.

De definitie van NFT

NFT is een afkorting van Non-Fungible Token. NFT's zijn digitale activa die niet inwisselbaar zijn en uniek zijn, in tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin, die fungibel en deelbaar zijn. NFT's zijn gecreëerd op blockchains zoals Ethereum en kunnen allerlei dingen vertegenwoordigen, zoals kunst, verzamelobjecten, spelartikelen, land of zelfs digitale identiteiten.

NFT is een afkorting van Non-Fungible Token. NFT’s zijn digitale activa die niet inwisselbaar zijn en uniek zijn, in tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin, die fungibel en deelbaar zijn. NFT’s zijn gecreëerd op blockchains zoals Ethereum en kunnen allerlei dingen vertegenwoordigen, zoals kunst, verzamelobjecten, spelartikelen, land of zelfs digitale identiteiten.

Een van de bekendste voorbeelden van een NFT is CryptoKitties, een spel gebouwd op Ethereum waar spelers virtuele katten kunnen kopen, fokken en verhandelen. In december 2017 werd een van de virtuele katten verkocht voor meer dan 100.000 dollar!

Sindsdien is de NFT-markt geëxplodeerd, met nieuwe projecten en use cases die regelmatig verschijnen. Zo heeft de NBA haar eigen NFT verzamelobjecten gelanceerd, en er worden zelfs NFT’s gebruikt om reële activa zoals onroerend goed en kunst te vertegenwoordigen.

Wat kun je met een NFT?

NFT’s kunnen gebruikt worden om een breed scala aan activa weer te geven, van digitale kunst en verzamelobjecten tot spelartikelen. NFT’s kunnen ook worden gebruikt om unieke digitale identiteiten te creëren, of om een virtueel stuk land in een spelwereld voor te stellen, dat kan worden gekocht, verkocht of verhuurd zoals elk ander stuk onroerend goed. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat gebeurt er als u een NFT koopt?

Wanneer u een NFT koopt, koopt u een token dat iets anders vertegenwoordigt. Het eigenlijke voorwerp dat de NFT vertegenwoordigt kan offline opgeslagen zijn, zoals in het geval van een fysiek kunststuk, of het kan op een blockchain opgeslagen zijn.

Wanneer u bijvoorbeeld een NFT-kunstwerk koopt, koopt u een digitaal bestand dat op een blockchain wordt opgeslagen. Het bestand kan een afbeelding, een video of zelfs een Audiofile zijn, en het zal een unieke identificatiecode hebben die het verschillend maakt van alle andere NFT’s.

Wie bepaalt de waarde van een NFT?

De waarde van een NFT wordt bepaald door de markt, net als elk ander activum. Het grote verschil is dat NFT’s, door de manier waarop zij gecreëerd en opgeslagen worden, in fracties verdeeld kunnen worden, wat betekent dat zij in kleinere stappen gekocht en verkocht kunnen worden dan traditionele activa.

Dit maakt NFT’s toegankelijker voor een groter aantal beleggers en opent nieuwe mogelijkheden om te beleggen in fractionele eigendom van activa.

Alvorens in NFT’s te beleggen, is het belangrijk deze risico’s te begrijpen en te beslissen of de potentiële voordelen opwegen tegen de risico’s.

Wat zijn de voordelen van beleggen in NFT’s?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan beleggen in NFT’s:

  • NFT’s zijn uniek en zeldzaam, wat ze waardevol kan maken als verzamelobjecten.
  • NFT’s kunnen een breed scala van activa vertegenwoordigen, waaronder onroerend goed, kunst en zelfs digitale identiteiten.
  • NFT’s zijn door hun fractionele aard toegankelijker voor een breder scala van beleggers.
  • NFT’s worden op blockchains opgeslagen, wat betekent dat ze veilig zijn en niet nagemaakt kunnen worden.

Wat zijn de risico’s van beleggen in NFT’s?

Zoals bij elke belegging zijn er risico’s verbonden aan beleggen in NFT’s. Deze omvatten:

  • De NFT markt is nog nieuw en onvolwassen, wat betekent dat hij onderhevig is aan hoge volatiliteit.
  • Er is geen garantie dat een NFT zijn waarde in de loop van de tijd zal behouden.
  • Er is een risico van fraude en oplichting verbonden aan NFT’s.
  • NFT’s kunnen in de toekomst aan regelgeving onderworpen worden.

Is NFT cryptocurrency?

NFT’s zijn geen cryptocurrency, maar ze kunnen wel met cryptocurrency gekocht worden. NFT’s zijn digitale activa die op een blockchain worden opgeslagen. Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, zijn ook digitale activa die op een blockchain worden opgeslagen, maar zij zijn inwisselbaar en deelbaar, in tegenstelling tot NFT’s.

Hoe kunt u een NFT kopen?

NFT kopen
Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een NFT, zijn er een paar dingen die u moet weten. Hier is een stap-voor-stap gids.
Kies een soort NFT
Beslis welk soort NFT u wilt kopen. Er zijn veel verschillende soorten NFT’s beschikbaar, van kunst en verzamelobjecten tot spelartikelen en land.ple content
Zoek een marktplaats
Zoek een marktplaats die het soort NFT dat u wilt kopen.
Registratie
Registreer voor een rekening op de marktplaats en stort cryptocurrency op uw rekening.
NFT kiezen
Zoek de NFT die u wilt kopen.
Plaats een bod
Plaats een bod. Zodra uw bod aanvaard is, wordt de NFT naar uw rekening overgemaakt.

NFT’s zijn uniek, zeldzaam en veilig, waardoor ze waardevol zijn als verzamelobjecten en beleggingsactiva. Maar omdat de NFT-markt nog nieuw is, is hij onderhevig aan grote volatiliteit en oplichterij. Voordat u in NFT’s investeert, moet u de risico’s en de potentiële opbrengsten goed begrijpen. U loopt het risico dat NFT’s in waarde verminderen en u uw geld verliest.

Welk Blockchain-platform handelt in NFT?

Er zijn een paar verschillende blockchain platforms die populair zijn voor de handel in NFT’s. Het bekendste is Ethereum, dat het grootste en populairste platform voor NFT’s is. Andere populaire platforms zijn EOS en TRON.

Geld verdienen met NFT

Er zijn een paar verschillende manieren waarmee de mogelijkheid bestaat om geld te verdienen met NFTs. De meest gebruikelijke is om laag te kopen en hoog te verkopen, net als met elk ander activum. U kunt ook geld verdienen met NFT’s door maker of ontwikkelaar te worden. En ten slotte kunt u investeren in NFT-gerelateerde startups en bedrijven.

Met beleggen loopt u risico om uw inleg te verliezen.

Hoe verkoop ik een NFT?

Als u een NFT heeft die u wilt verkopen, kunt u dat het beste doen via een NFT marktplaats. Er zijn veel verschillende marktplaatsen beschikbaar, elk met zijn eigen noteringskosten en regels.

Wanneer u een NFT verkoopt, is het belangrijk dat u allereerst een realistische prijs bepaalt. Doe onderzoek naar de prijzen van soortgelijke NFT’s voordat u uw eigen prijs bepaalt. Het is ook belangrijk te onthouden dat de NFT markt nog nieuw is en onderhevig is aan grote volatiliteit, dus er is geen garantie dat uw NFT zal verkopen voor de prijs die u bepaalt.

Ten slotte, zorg ervoor dat u de kosten begrijpt die verbonden zijn aan het verkopen op elke marktplaats voordat u een advertentie plaatst. Sommige marktplaatsen vragen een vergoeding voor de notering, terwijl andere een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs nemen.

Antwoord op uw vragen

Veelgestelde vragen over NFT’s

De waarde van een NFT hangt af van wat het vertegenwoordigt en hoe de marktomstandigheden op het moment van de aankoop zijn. Over het algemeen zijn NFT's meer waard dan traditionele activa, omdat zij uniek en zeldzaam zijn. Maar, zoals bij elke belegging is er geen garantie dat een NFT zijn waarde in de loop van de tijd zal behouden en loopt u risico (een deel van) uw inleg te verliezen.

NFT's zijn digitale activa die op een blockchain worden opgeslagen. Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, zijn ook digitale activa die op een blockchain worden opgeslagen, maar zij zijn inwisselbaar en deelbaar, in tegenstelling tot NFT's.

In de meeste rechtsgebieden moet u belasting betalen over de winst die u maakt met het kopen en verkopen van NFT's. Het is belangrijk dat u professioneel belastingadvies inwint om er zeker van te zijn dat u aan alle relevante belastingwetten voldoet.

De mogelijke toepassingen van NFT's worden nog onderzocht, maar zij hebben het potentieel om de manier waarop wij met digitale activa omgaan radicaal te veranderen. In de toekomst zouden NFT's kunnen worden gebruikt om de eigendom van fysieke goederen, zoals onroerend goed en auto's, weer te geven. Zij zouden ook kunnen worden gebruikt om nieuwe soorten digitale economieën te creëren, gebaseerd op fractioneel eigendom en microtransacties.

NFT's worden opgeslagen op een blockchain, dat is een gedistribueerde database die gegevens op een veilige en transparante manier opslaat. Wanneer u een NFT koopt, krijgt u een digitaal token dat uw eigendom van het activum vertegenwoordigt. Dit token wordt op de blockchain opgeslagen, en u kunt het bekijken met een cryptocurrency wallet of een NFT-verkenner.

NFT's zijn vergelijkbaar met Bitcoin in de zin dat het allebei digitale activa zijn die op een blockchain worden opgeslagen. NFT's zijn echter niet-fungibel, wat betekent dat ze niet vervangen kunnen worden door een ander identiek activum.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo