Futures zijn een van de meest populaire instrumenten op de derivatenmarkten. Futures worden over de hele wereld op beurzen verhandeld, en zij stellen de marktdeelnemers in staat te speculeren op of zich in te dekken tegen toekomstige prijsbewegingen van de onderliggende waarde. In deze blogpost bekijken wij wat futures zijn, hoe ze werken, en hoe u ze kunt verhandelen.
Wat zijn futures?
Een futurescontract is een overeenkomst om een activum op een toekomstige datum tegen een vaste prijs te kopen of te verkopen. Futures zijn gestandaardiseerd zodat zij op beurzen verhandeld kunnen worden, en zij worden gewoonlijk verhandeld voor grondstoffen, valuta’s, indexen en renten.
Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Hoe werken futures?
Wanneer u in een futurescontract handelt, speculeert u op de toekomstige prijsbeweging van de onderliggende waarde. Als u bijvoorbeeld denkt dat de goudprijs in de komende maand zal stijgen, kunt u een goudfuturecontract kopen. Als de goudprijs inderdaad stijgt, maakt u winst; als hij daalt, lijdt u verlies.
Wanneer u een futurescontract koopt, koopt u een verplichting om de onderliggende waarde op een toekomstige datum tegen een vaste prijs te kopen. Op dezelfde manier verkoopt u, wanneer u een futurescontract verkoopt, een verplichting om het onderliggende goed op een toekomstige datum tegen een vaste prijs te verkopen.
De meeste futurescontracten worden niet in contanten afgewikkeld; in plaats daarvan worden zij “cash-settled”, wat betekent dat het verschil tussen de prijs van het onderliggende goed op de vervaldag en de overeengekomen futuresprijs in contanten wordt uitbetaald. Sommige grondstoffen – zoals olie en aardgas – worden echter “fysiek afgewikkeld”, wat betekent dat de eigenlijke grondstof op de vervaldag wordt geleverd.
Waarom futures trading?
Futures zijn een van de populairste instrumenten op de derivatenmarkten. Er zijn een aantal redenen waarom handelaars kiezen voor de handel in futures:
- Speculatie: Futures bieden de mogelijkheid om te speculeren op de toekomstige prijsbewegingen van een activum. Als u bijvoorbeeld denkt dat de prijs van goud zal stijgen, kunt u een goudfuturecontract kopen.
- Hedging: Futures kunnen gebruikt worden om zich in te dekken tegen prijsbewegingen van het onderliggende activum. Als u bijvoorbeeld een fabrikant bent die olie als grondstof voor uw producten gebruikt, kunt u zich tegen een stijging van de prijs van olie indekken door futures op olie te verkopen.
- Hefboomeffect: Futures worden met marge verhandeld, wat betekent dat u alleen maar een klein percentage van de totale waarde van het contract als onderpand hoeft in te leggen. Dit stelt u in staat met een hefboom te handelen, wat tot hogere winsten – maar ook tot hogere verliezen – kan leiden.
Welke future moet ik traden?
Er zijn zeer veel verschillende futurescontracten beschikbaar om te verhandelen, waaronder grondstoffen, valuta’s, indexen en renten. Welk contract u verhandelt, hangt af van uw beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid.
- Grondstoffen: Futures op grondstoffen bieden de mogelijkheid om te speculeren op of u in te dekken tegen de prijzen van een groot aantal fysieke activa, waaronder metalen zoals goud en koper, energieproducten zoals olie en aardgas, en landbouwproducten zoals maïs en sojabonen.
- Valuta’s: Futures op valuta’s bieden de mogelijkheid te speculeren of zich in te dekken tegen de wisselkoers tussen twee valuta’s. U kunt bijvoorbeeld handelen in een EUR/USD (Euro/US Dollar) valutapaar.
- Indexen: Futures op indices bieden de mogelijkheid om te speculeren of te hedgen op de prestaties van een korf van aandelen. U kunt bijvoorbeeld handelen in de Dow Jones Industrial Average (DJIA) of de S&P500 Index.
- Rente: Rentefutures bieden de mogelijkheid om te speculeren of zich in te dekken tegen veranderingen in de rentevoeten. U kunt bijvoorbeeld het US Treasury Bond Futures contract verhandelen.
Hoe begint u met handelen in futures?
Als u wilt beginnen met de handel in futures, moet u een rekening openen bij een futuresbroker. Wanneer u een broker kiest, moet u de spreads en commissies vergelijken, want die kunnen van grote invloed zijn op uw kosten. U zult ook een platform moeten kiezen om op te handelen. Sommige brokers bieden hun eigen platform aan, terwijl andere populaire platforms van derden aanbieden, zoals MetaTrader.
Zodra u een broker en een platform gekozen hebt, moet u uw rekening financieren. U kunt dan beginnen met de handel in futurescontracten. Wij kunnen DEGIRO aanraden als een betrouwbare Nederlandse broker voor het handelen in futures.
Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Handelen met leverage?
Futures worden op marge verhandeld, wat betekent dat u slechts een klein percentage van de totale waarde van het contract als onderpand hoeft te geven. Dit stelt u in staat met een hefboom te handelen, wat tot grotere winsten kan leiden – maar ook tot grotere verliezen.
Het is ook belangrijk om stop-loss orders te gebruiken om uw verliezen te beperken. Een stop-loss order is een order om een futurescontract te verkopen wanneer het een bepaalde prijs bereikt. Deze prijs ligt gewoonlijk onder de huidige marktprijs.
Hoe sluit ik mijn positie?
Om uw positie te sluiten, moet u de future die u gekocht heeft verkopen. Wanneer u uw positie sluit, wordt uw winst of verlies gerealiseerd. Als de marktprijs in uw voordeel is ontwikkeld, maakt u winst. Als de marktprijs zich tegen u heeft ontwikkeld, maakt u verlies.
Hoe worden winsten en verliezen berekend?
Uw winst of verlies wordt berekend door de prijs waartegen u het futurescontract gekocht hebt af te trekken van de prijs waartegen u het verkocht hebt. Dit verschil wordt dan vermenigvuldigd met het aantal contracten dat u verhandeld hebt.
Wat zijn de risico’s van het handelen in futures?
Zoals aan elke vorm van handel zijn er risico’s verbonden. Wanneer u in futures handelt, moet u op de hoogte zijn van de marginvereisten. Deze worden door de beurzen en brokers vastgesteld en bepalen hoeveel geld u als onderpand voor een transactie moet geven. Bijvoorbeeld, als de margevereiste voor goud 5% is, moet u €50 als onderpand geven voor elk contract dat u verhandelt.
Het is ook belangrijk dat u het concept van rollover begrijpt. Dit is wanneer uw broker uw huidige positie sluit en een nieuwe opent met andere leveringsdata. Dit gebeurt aan het eind van elke handelsdag, en kan een invloed hebben op uw winst of verlies.