Wat zijn obligaties?

Als u geïnteresseerd bent in het leren over obligaties, zal dit artikel u helpen een overzicht te geven van wat obligaties zijn en waarom ze gunstig kunnen zijn voor uw beleggingsportefeuille.
Wat is een obligatie

In dit artikel bespreken wij wat obligaties zijn, hoe ze werken, en waarom ze een goede belegging voor u zouden kunnen zijn. Wij behandelen ook enkele van de verschillende soorten obligaties en obligatiefondsen die er zijn.

Obligaties, wat zijn het?

Een obligatie is een schuldbelegging waarbij een belegger geld leent aan een entiteit (meestal een overheid) voor een bepaalde tijd. De entiteit betaalt de belegger dan periodieke rentebetalingen, coupons genaamd, en geeft de hoofdsom van de lening op de vervaldag terug. Obligaties worden vaak gebruikt door bedrijven, gemeenten, staten en soevereine regeringen om projecten en activiteiten te financieren.

Hoe werken obligaties?

Obligaties worden meestal uitgegeven in coupures van €1.000. Wanneer u een obligatie koopt, leent u geld aan de emittent voor een bepaalde tijd. De emittent stemt ermee in u periodieke rentebetalingen (de coupon) te betalen en uw hoofdsom (de nominale waarde van de obligatie) op de vervaldag van de obligatie terug te betalen.

De coupon is de rente die de emittent u belooft te betalen. Het wordt uitgedrukt als een percentage van de nominale waarde van de obligatie. Bijvoorbeeld, als een obligatie een nominale waarde heeft van €1.000 en een couponrente van 5%, betekent dit dat de uitgever u €50 per jaar aan rente zal betalen.

De vervaldatum is de datum waarop de emittent u uw hoofdsom moet teruggeven. Obligaties hebben doorgaans looptijden van 5, 10, 20 of 30 jaar.

8.5
Wat zijn obligaties?

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Waarom in obligaties beleggen?

Obligaties bieden een aantal voordelen die ze tot een aantrekkelijke beleggingsoptie maken.

 • Obligaties zijn over het algemeen minder riskant dan aandelen. Dat komt omdat de betalingen op een obligatie (de coupon) vast liggen, zodat u precies weet hoeveel inkomsten u uit uw belegging zult krijgen. Bovendien krijgt u, als u een obligatie tot de eindvervaldag aanhoudt, uw hoofdsom terug, ongeacht wat er op de markt gebeurt.
 • Obligaties kunnen stabiliteit geven aan uw portefeuille. Dit is vooral het geval als u belegt in obligaties van hoge kwaliteit met een laag risico op wanbetaling. Wanneer de aandelenkoersen volatiel zijn, zijn de koersen van obligaties meestal stabieler. Dit maken obligaties een goede keuze voor beleggers die hun kapitaal willen behouden.
 • Obligaties bieden bepaalde belastingvoordelen. De rentebetalingen op de meeste obligaties zijn belastbaar, maar de kapitaalwinsten zijn dat niet. Dit betekent dat u een hoger rendement op uw belegging kunt krijgen zonder belasting te hoeven betalen over de toegenomen waarde van uw obligaties.

Wat zijn de verschillende soorten obligaties?

Er zijn veel verschillende soorten obligaties. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Gewone obligaties: Dit zijn de meest eenvoudige obligaties. Zij hebben een vaste couponrente en worden voor een bepaalde tijd uitgegeven.
 • Achtergestelde obligaties: Deze obligaties hebben een lagere prioriteit dan andere obligaties in geval van wanbetaling. Dat betekent dat zij riskanter zijn, maar zij bieden ook een hoger rendement.
 • Perpetuele obligaties: Deze obligaties hebben geen vervaldatum. Zij betalen voor altijd periodieke rentebetalingen.
 • Converteerbare obligaties: Deze obligaties kunnen omgezet worden in aandelen van de uitgevende onderneming. Dat maakt ze riskanter, maar ook flexibeler.
 • Floating rate note obligaties: Deze obligaties hebben een variabele rente. Daardoor zijn ze minder riskant in perioden van stijgende rente, maar riskanter in perioden van dalende rente.

De risico’s van beleggen in obligaties

Obligaties zijn over het algemeen minder riskant dan aandelen, maar zij hebben wel enkele risico’s waar u zich bewust van moet zijn.

 • Beleggen in obligaties betekent risico van veranderingen in de rente. Als de rente stijgt, zullen de obligatiekoersen dalen. Dat komt omdat, wanneer de rente stijgt, nieuwe obligaties worden uitgegeven met hogere coupons, waardoor bestaande obligaties met lagere coupons minder aantrekkelijk worden voor beleggers.
 • Obligaties krijgen te maken met inflatie. Wanneer de inflatie stijgt, daalt de koopkracht van uw rentebetalingen. Dit betekent dat u meer geld zult moeten beleggen om uw levensstandaard te handhaven.
 • Het risico van wanbetaling. Dit is het risico dat de emittent van een obligatie niet in staat zal zijn de rentebetalingen te verrichten of uw hoofdsom terug te betalen wanneer de obligatie vervalt. Dit is typisch een probleem bij obligaties die uitgegeven zijn door bedrijven met financiële problemen.

Wat is het verschil tussen een obligatie en een aandeel?

Het belangrijkste verschil tussen een obligatie en een aandeel is het risico dat eraan verbonden is. Obligaties zijn over het algemeen minder riskant dan aandelen, maar ook obligaties hebben wel enkele risico’s waarvan u zich bewust moet zijn.

Een ander verschil tussen obligaties en aandelen is de manier waarop ze verhandeld worden. Obligaties worden op de secundaire markt verhandeld, wat betekent dat zij tussen beleggers worden gekocht en verkocht nadat zij voor het eerst zijn uitgegeven. Aandelen daarentegen worden op beurzen verhandeld, wat betekent dat zij via brokers gekocht en verkocht worden.

De kredietwaardigheid van obligaties

De kredietwaardigheid van obligaties wordt gewoonlijk gemeten door ratingbureaus. Deze bureaus kennen obligaties ratings toe op basis van hun beoordeling van de financiële draagkracht van de emittent.

De meest voorkomende ratings zijn AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, en C. Obligaties met een hogere rating worden als minder riskant beschouwd dan obligaties met een lagere rating. Bijvoorbeeld, een obligatie met een AAA rating wordt als zeer veilig beschouwd, terwijl een obligatie met een CCC rating als zeer riskant wordt beschouwd.

Hoe obligaties kopen?

Als u obligaties wilt kopen, zijn er een paar dingen die u moet weten.

 1. Ten eerste moet u beslissen welk soort obligaties u wilt kopen. Er zijn veel verschillende soorten obligaties, dus het is belangrijk dat u uw onderzoek doet en de obligatie kiest die het beste bij uw beleggingsdoelstellingen past.
 2. Ten tweede moet u een broker vinden die u kan helpen de obligatie te kopen. Obligaties worden niet op beurzen verhandeld, dus u zult een broker moeten gebruiken die gespecialiseerd is in de secundaire markt.
 3. Ten derde moet u beslissen hoeveel geld u wilt beleggen. Obligaties worden meestal verkocht in coupures van €1.000, dus moet u minstens zoveel geld hebben om te beleggen.
 4. Ten vierde moet u beslissen wanneer u de obligatie kopen. Obligaties hebben een vervaldatum, dat is de datum waarop de emittent van de obligatie uw hoofdsom zal terugbetalen. U kunt kiezen voor een obligatie met een korte looptijd (1-5 jaar) of een lange looptijd (10-30 jaar).
 5. Ten slotte moet u beslissen hoe u uw rentebetalingen wilt ontvangen. De rente op obligaties wordt ofwel maandelijks, ofwel per kwartaal, ofwel jaarlijks betaald.

Nu u weet wat een obligatie is en hoe u er een kunt kopen, is het tijd om een rekening te openen bij een online broker!

8.5
Wat zijn obligaties?

DEGIRO Aandelenbroker

DEGIRO is een Nederlandse broker waar u met iDeal kunt betalen.

Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Tim Meijer

Reviews

© 2022 – Hulpmetbeleggen.nl

 

Risico waarschuwingCookiesPrivacybeleidDisclaimer

 

 

Tussen 56% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hulp met beleggen
Logo